Šalčininkai pamiršo apie valstybės šventę, pareigūnai - priminė

Jokių vėliavų ant namų, prašymas kalbėti rusiškai ir didžiausia nuostaba: „Šiandien kažkokia šventė? Mums apie tai niekas nesakė“. Tokios nuotaikos sekmadienį tvyrojo vos už 45 kilometrų nuo šventiškai pasipuošusio ir šurmuliuojančio Vilniaus esančiuose Šalčininkuose.

Lietuvos trispalves šįkart policijos pareigūnai dovanojo, per kitas šventes neiškėlusius valstybės vėliavos jau žada bausti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos trispalves šįkart policijos pareigūnai dovanojo, per kitas šventes neiškėlusius valstybės vėliavos jau žada bausti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2014-07-06 16:38, atnaujinta 2018-02-12 04:55

Lietuviškas trispalves čia gali išvysti tik prie parduotuvių ir valstybinių įstaigų, nors iškabinti jas per valstybines šventes privaloma ir daugiabučių bei privačių namų gyventojams.

Šalčininkų krašte, kur dauguma gyventojų kalba lenkiškai arba rusiškai, sekmadienį galėjai pasijusti lyg patekęs į visai kitą valstybę, kurioje Lietuvos įstatymai negalioja.

Vėliavų niekas neturi

„Šiandien sekmadienis ar dar kažką švenčiam?“, - nustebo Šalčininkų Jogailos gatvės 9 namo gyventoja prie savo namo vartų išvydusi policijos pareigūnus.

Tik išgirdusi, kad sekmadienį Lietuva švenčia Mindaugo karūnavimo dieną moteris suprato, kad pareigūnų vizitas nieko gero nežada.

„Taip, žinau, kad už vėliavos neiškėlimą gresia baudos, bet matote, mes namą remontuojame, dar nespėjome nusipirkti vėliavos laikiklio“, - pradėjo teisintis ji.

„Gėda, tikrai gėda. Čia mūsų pačių klaida“, - atgailauti puolė ir jos kaimynas.

Kiti policijos pareigūnų aplankyti Šalčininkų gyventojai teisinosi panašiai. Esą jiems visai iš galvos išgaravo, kad yra tokia šventė, kaip Mindaugo karūnavimo diena per kurią būtina iškelti valstybės vėliavą.

Daugelis aiškino pirmą kartą girdintys, kad neiškėlus valstybės vėliavos gali tekti paploninti piniginę ir vis kaip vienas tikino, kad vėliavos neiškėlė ne dėl to, kad pamiršo, o todėl, kad jos net neturi.

„Aš čia gyvenu 23 metus, bet man iki šiol niekas nesakė, kad privalau turėti vėliavą ir ją iškabinti“, - aiškino A.Mickevičiaus 74 namo gyventoja.

Pasikabino lentelę lenkų kalba

Lietuvos trispalvių sekmadienį nebuvo matyti ne tik pačiuose Šalčininkuose, bet ir kituose rajono miesteliuose, kuriuose daugiausia gyvena lenkiškai ir rusiškai kalbantys gyventojai.

Štai, pavyzdžiui, Jašiūnuose vėliava kabėjo ant vieno vienintelio namo - skandalingai pagarsėjusios energetikos viceministrės, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovės Renatos Cytackos.

Ne kartą kritikuota R.Cytacka skirtingai nei Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją šįkart nepamiršo iškelti trispalvės, tačiau ant savo namo prikabino antrą lentelę, kurioje Mykolo Balinskio gatvės pavadinimas parašytas lenkų kalba.

Nors Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už valstybės vėliavos neiškėlimą numato administracines baudas nuo 10 iki 30 litų, tačiau šįkart Šalčininkų rajono policijos komisariato pareigūnai nei vieno pažeidėjo nebaudė.

Atvirkščiai, padovanojo jiems vėliavas, kad šie galėtų jas įsikelti atėjus kitoms šventėms.

Per kitas šventes - baus

„Kas man iš tos vėliavos, jei aš neturiu nei koto, nei laikiklio. Padovanokite ir juos“, - dovana neapsidžiaugė A.Mickevičiaus 78 namo gyventojas.

„Galbūt ir pasikabinsiu“, - nieko konkretaus nežadėjo ir Jogailos gatvėje gyvenanti moteris.

Šalčininkų rajono policijos komisariato viršininką Sigitą Urboną aplankytų gyventojų reakcija nustebino.

„Tiesą sakant, tikėjausi kitokių rezultatų. Maniau, kad jie vėliavas turi, tik jų neiškelia, o pasirodo, jie jų visai neturi“, - kalbėjo jis.

S.Urbonas įsitikinęs, kad nusipirkti valstybės vėliavas Šalčininkų rajono gyventojams trukdo ne pinigų stygius, nes daugelis sekmadienį aplankytų žmonių gyvena naujai suremontuotuose, puikiai sutvarkytuose namuose, o paprasčiausias pilietiškumo nebuvimas.

„Ši akcija buvo pilietiškumo ugdymas, tačiau prieš kitą valstybinę šventę paskelbsime per vietines žiniasklaidos priemones, kad vėliavas iškelti būtina, o to nepadariusius, greičiausiai, jau bausime“, - sakė S.Urbonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.