Gavo Lietuvos politinį prieglobstį ir užtraukė Kremliaus giesmę

Lietuvos vardas ir vėl skambėjo propagandinėje Rusijos televizijos laidoje. Šį kartą nusitaikyta ne į mūsų šalį, bet į Ukrainą. Apie kruvinus įvykius kaimyninėje valstybėje pasakojo laikraščio „Litovskij kurjer“ redaktorius Valerijus Tretjakovas ir Lietuvos politinį prieglobstį gavęs ukrainietis.

Ukrainietis A.Šarijus šiuo metu gyvena Vilniuje, nes jį globoja Lietuva.<br>www.5-tv.ru stopkadras
Ukrainietis A.Šarijus šiuo metu gyvena Vilniuje, nes jį globoja Lietuva.<br>www.5-tv.ru stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jul 8, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:29 AM

Ekrane – kaukėtas vyras, rankoje grubiai laikantis išsigandusio vaikino plaukus. Filmuota mobiliuoju telefonu, todėl vaizdas primena dokumentinį filmą apie „Al Qaeda“ pagrobtus žmones. „Šlovė kokiai šaliai?“ – rūstaus rusų karininko balsu sugriaudėja kaukėtasis vyras. „Šlovė Ukrainai!“ – išsigandęs atsako nepilnametis, kurio skruostais rieda ašaros.

Šis epizodas buvo parodytas per Rusijos televiziją „5 kanalas“. Sekmadienį laidoje „Svarbiausia“, kuri yra vadinama analitine, buvo pasakojama, kad ukrainiečiai esą nusivylė savo šalies žiniasklaida, todėl patys ėmėsi perdavinėti žinias pasauliui – mobiliaisiais telefonais filmuoja mūšius Rytų Ukrainoje ir pasakoti tiesą apie kilnią „taikių žmonių kovą“.

Pagrindinis siužeto herojus – Ukrainos Mariupolio mieste gyvenantis šešiolikametis Vladas Oleksandrovičius. Kai gatvėse prasidėjo kruvini susirėmimai tarp kariuomenės ir prorusiškų separatistų, jis esą pradėjo filmuoti įvykius ir dėti reportažus į savo tinklaraštį.

Rusijos žurnalistai teigia, kad vaikinas buvo pagrobtas ir kankinamas. Taip su juo esą pasielgė Ukrainos valdžią palaikantys fašistai, nes norėjo nutildyti pilietiškai nusiteikusį nepilnametį.

Siužete rodoma daug kraupių vaizdų iš Rytų Ukrainos gatvių: griaudėja sprogimai, zvimbia kulkos, kraujas, sužeisti žmonės, o rusakalbių balsai šaukia, kad kareiviai šaudo į taikius žmones.

Tačiau įdomiausia ne tai.

Reportažą apie Ukrainos pilietinę žiniasklaidą parengė Vilniuje dirbanti specialioji korespondentė Natalija Kirilova, o pagrindiniai pašnekovai – Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai.

Apie Ukrainą – iš Vilniaus

„Mažai laikraščio „Litovskij kurjer“ redakcijai tokie tinklaraštininkai kaip Vladas yra vienintelis patikimų žinių šaltinis“, – už kadro kalba rusų žurnalistė. Tuo metu ekrane rodomas Lietuvoje leidžiamo laikraščio redaktorius ukrainietis V.Tretjakovas. „Mes neturime pinigų, kad galėtume išsiųsti savo žmones į Ukrainą“, – apgailestauja jis. Daugiau ekrane V.Tretjakovas nepasirodo.

Kitas pašnekovas – dar įdomesnis.

Anatolijus Šarijus tame reportaže vadinamas Ukrainos žurnalistu, kuris nenori būti vadinamas Ukrainos žurnalistu. Suprask, jam gėda.

Vyras sėdi Vilniaus Pilies gatvėje įsikūrusioje kavinėje ir pasakoja apie tai, kad dabartinė Ukrainos žiniasklaida yra „smirdanti pamazgų duobė“. Dar daugiau, vyras teigia, kad net 80 proc. per susirėmimus žuvusių žmonių, gyvybės neteko būtent „Ukrainos žurnalistų dėka“. Suprask, šalies valdžią palaikanti ir prorusiškus separatistus smerkianti žiniasklaida kursto kruviną konfliktą.

Reportaže pasakojama, jog ukrainietis A.Šarijus šiuo metu gyvena Vilniuje ir iš čia rašo tinklaraštį, kuriame „teisingai“ nušviečia įvykius Rytų Ukrainoje. Serverius jam suteikė leidinys „Ukrainska pravda“, o informaciją renka paprasti žmonės, tokie kaip šešiolikametis Vladas, kurie dalyvauja koviniuose veiksmuose ir juos filmuoja.

Kodėl ukrainietis žurnalistas pats nedirba savo tėvynėje? Kodėl apie įvykius Rytų Ukrainoje rašo iš Vilniaus? Pasirodo, kad dar 2012 metais Lietuva jam suteikė politinį prieglobstį.

Šaudė restorane

Tiek propagandinėje Rusijos televizijos laidoje, tiek ir Lietuvos Vyriausybei A.Šarijus pasakojo, kad Ukrainoje yra persekiojamas už tiriamąją žurnalistiką. Esą jį medžioja teisėsaugos institucijos ir net Vidaus reikalų ministerija.

„Aš neatskiriu Ukrainos valdžios nuo Vidaus reikalų ministerijos. Tai banditų vyriausybė. Šie žmonės, kuriuos gina įstatymai, gali pasodinti bet ką“, – priduria A.Šarijus.

Ukrainoje dėl A.Šarijaus veiklos yra užvestos dvi baudžiamosios bylos, kurios esą suklastotos.

„Vieną bylą jie falsifikavo dėl šaudymo „McDonald's“ restorane. Vienas vyras užpuolė mano žmoną, kuri buvo motinystės atostogose, netinkamai elgėsi ir kvietė susiremti. Rezultatas buvo toks, kad jis gavo dvi gumines kulkas ir patyrė lengvą kūno sužalojimą“, – prieš kelerius metus pasakojo žurnalistas.

Vyras viešai tvirtino, kad po to incidento pats iškvietė policiją. Tačiau tyrimo dėl incidento esą niekas nesiėmė.

„Niekas manę nekvietė į apklausą, viskas buvo ramu. Ševčenkos rajono Milicijos skyriaus viršininkas Hryncevyčius pareiškė, kad nėra pagrindo man kelti baudžiamąją bylą. Po mėnesio vidaus reikalų ministro pavaduotojas Farynikas pradėjo bylą prieš mane“, – prieš dvejus metus tikino ukrainietis.

A.Šarijaus turėjo savo versiją, kodėl Ukrainos teisėsauga ir valdžia jį persekiojo.

Stojo prieš narkotikų verslą 

Incidentas „McDonald's“ restorane esą nebuvo atsitiktinis. Anksčiau A.Šarijus neva buvo pradėjęs tirti nelegalią prekybą narkotikais, kuri vyko su priedanga. Kaip sakė pats žurnalistas, vadovaujant Vidaus reikalų ministerijai.

Po keturių dienų policija atliko tyrimą dėl šaudymo „McDonald's“ ir, pasak A.Šarijaus, iškėlė jam bylą dėl chuliganizmo panaudojant šaunamąjį ginklą ir perdavė ją teismui.

Tada žurnalistas pabėgo iš Ukrainos ir prieglobsčio ieškojo Rusijoje, Olandijoje, tačiau galiausiai atsidūrė Lietuvoje. 2012 metais mūsų šalis suteikė A.Šarijui politinį prieglobstį.

Laukė V.Janukovyčiaus galo

Įdomu, kad tada žurnalistas viešai žadėjo grįžti į Ukrainą. Kokiomis aplinkybėmis? Kai bus nuverstas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Jeigu sugrįšiu į Ukrainą, jie uždarys mane į kalėjimą, imsis represijų ir niekas nepasakys nė žodžio. Prašysiu prieglobsčio iki pabaigos ir grįšiu tada, kai jie pradės Janukovyčiaus vadovaujamą gaują karti ant baslių. Aš padėsiu. Kilpas sutepsiu muilu“, – 2012 metais atvirame laiške rašė A.Šarijaus.

Maidano sukilėliai nuvertė V.Janukovyčių ir jo aplinkos žmones. Pasikeitė ne tik prezidentas, vyriausybė, bet ir teisėsaugos ir kariuomenės vadai. Tačiau A.Šarijus negrįžo į savo gimtinę.

Nors rusų televizijos reportaže vyras nepasako savo nuomonės apie Maidano judėjimą, akivaizdu, kad dabartinės Ukrainos valdžios jis nepalaiko ir smerkia. Jis – prorusiškų separatistų pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.