Vilniaus gelbėtojai jau rikiuojasi į eilę

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jul 11, 2014, 6:52 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:19 AM

Dar prieš vakar prezidentei pasirašant įstatymų pataisas, kuriomis įteisinami tiesioginiai mero rinkimai, sujudo sukruto politikai, siekiantys užimti sostinės vadovo kėdę. Nė vienas kitas Lietuvos miestas nesulaukė tokio būrio gelbėtojų. O juk rinkimai – tik kitą pavasarį.

Visi gelbėtojai – jauni. Galėtų ir tikrais gelbėtojais prie Žaliųjų ežerų padirbėti. Bet jiems mieliau Vilnių gelbėti.

G.Paluckui – 35–eri, R.Šimašiui – 40, M.Adomėnui – 41 metai. Vyriausias – dabartinis meras A.Zuokas, kuriam 44 metai. Būtų labai keista, jei jis nedalyvautų tiesioginiuose mero rinkimuose.

Kandidatas į merus M.Adomėnas šią savaitę pareiškė, kad Vilniaus gelbėjimo planą atskleis rudenį. Kodėl tik rudenį, kodėl ne dabar, jei jau taip jam miesto bėdos rūpi?

M.Adomėnui užkliuvo savivaldybė, kuri refinansuos 523 mln. litų paskolas. Ką siūlo kandidatas? Nieko originalaus – taupyti. Naftalinu kvepia jo žodžiai, kad sostinės valdžia per ketverius darbo metus nesugebėjo suvaldyti skolos.

R.Šimašius, savo socialinio tinklo puslapį papuošęs Vilniaus panorama su tolumoje dunksančiu savivaldybės pastatu, linksta prie žemiškesnių dalykų. Kas savaitę jis skelbia po tekstą, kaip spręstų Vilniaus problemas.

Štai vakar jam buvo neramu, kad 1500 vaikų nuo rudens ir vėl lieka už valdiškų darželių durų. Anot kandidato, 1500 vilniečių šeimų vėl sprendžia nelengvą finansinę dilemą – kaip sutaupyti auklei ar privačiam darželiui.

Anksčiau R.Šimašius dėstė kitas problemas, kurias, anot jo, savivaldybė yra užkonservavusi – transporto spūstys, pernelyg brangus būsto šildymas, neefektyvus turto valdymas. Visa tai girdėta, bet kai nėra ko nusitverti, galima ir tokias problemas lukštenti.

Trečiasis kandidatas G.Paluckas užsimojo plačiai. Jis keistų pačią miesto valdymo esmę. Jo žodžiais, visi ankstesni merai tarsi vengė politikos, buvo administratoriai, savotiški ūkvedžiai.

Pasaulyje priimta, kad merai atstovauja vienai ar kitai politinei krypčiai. Pavyzdžiui, Londono mero prioritetus lemia jo partinė priklausomybė.

Kandidato manymu, Lietuvoje merai taip pat turėtų būti politikai, kurie vykdo kairiąją ar dešiniąją politiką parinkdami savivaldybės prioritetus. Galbūt reikėtų sutikti su G.Palucku, kad ūkvedžių savivaldybė turi per akis, jai reikia politikų.

O politikų sostinėje netrūksta. Tad Vilniaus gelbėtojų komandą iki rinkimų papildys dar ne vienas narys.

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.