Ukrainos krizės akivaizdoje Lietuva turi išlikti regiono žinove

Trečiadienio pavakarį Vilniaus centre, Valdovų rūmų kiemelyje, vyko metinis Lietuvos respublikos diplomatinių atstovybių vadovų susitikimas. Užsienio reikalų ministerijos kvietimu ambasadoriai ir įtakingi Lietuvos politinio gyvenimo veikėjai susirinko aptarti užsienio politikos klausimų.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2014, 9:37 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:31 PM

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus sveikinimo kalba prasidėjęs renginys vėliau virto neformalia diskusija, kurioje prie vyno taurės ir užkandžių buvo dalinamasi mintimis apie svarbius geopolitinius įvykius ir Lietuvos vaidmenį juose.

Dalintasi mintimis apie prezidentės nubrėžtas užsienio politikos gaires. Dieną vykusiame susitikime prezidentė pabrėžė, kad pasikeitusi geopolitinė situacija Europoje reikalauja dar daugiau dėmesio skirti informaciniam, energetiniam, politiniam ir ekonominiam saugumui.

„Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje Lietuvos balsas tapo labiau girdimas. Todėl mūsų šalis ir toliau turi išlaikyti regiono aktualijų žinovės statusą. Lietuvos pastangos padeda telkti ES ir NATO partnerius prieš tai, kad Europai būtų primesta nauja saugumo sistema“, – pabrėžė prezidentė.

Neformaliuose pokalbiuose aptartas Lietuvos vaidmuo Ukrainos krizės akivaizdoje ir pastangos įtikinti senąsias Europos Sąjungos nares, kad Ukrainos saugumas yra ir visos Europos saugumo reikalas. Taip pat, Rusijos agresija bei būtinybė sumažinti galimas skausmingas pasekmes.

Pastebima, kad Lietuvos vaidmuo bus ypatingai reikšmingas sėkmingam Ukrainos artėjimui link ES. Būtent Baltijos šalių ir Lenkijos palaikymo dėka šiuo metu spartinamas integravimosi procesas bei girdima griežtesnė retorika Rusijos atžvilgiu.

Nemažo svečių dėmesio priėmime sulaukė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Ne pačią lengviausią savaitę turėjęs ministras, kurio postui grėsmę kėlė skandalingosios viceministrės Renatos Cytackos nenoras pasitraukti, su svečiais aptarinėjo aktualias energetinio saugumo temas.

Kalbėta apie Vokietijos ir JAV trintį dėl vis labiau įsibėgėjančio pasikeitimo diplomatiniais dūriais bei galimas pasekmes tolesniam ES bendradarbiavimui su strateginiu partneriu. Tikimasi, kad konfliktą išspręs abiejų pusių supratingumas bei valia atkurti pasitikėjimą dvišaliame lygmenyje.

Ambasadoriaus Izraelyje postą paliekantis Darius Degutis pasidžiaugė, kad Lietuvos ir Izraelio ryšiai per pastaruosius metus ypatingai sutvirtėjo. Tikimasi, kad artimiausiu metu bus patvirtintas sprendimas dėl Izraelio ambasados Lietuvoje atidarymo.

Lietuvos ir Izraelio santykius ypač sutvirtino principinga Lietuvos laikysena bei ryžtas atlikti politinius sprendimus (tokius, kaip prarasto žydų turto kompensacija) ekonominės krizės metu. Tai ne tik kuria dvišalę pasitikėjimo atmosfera, bet ir verčia drąsiau investuoti, kurti bendrus projektus.

Susitikime ypač pabrėžtas pradėtų darbų tęstinumas bei būtinybę dar labiau gerinti santykius su strateginiais partneriais ES ir NATO, ypač Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.