Lietuvos žemės „gynėjas“ lenkiasi Kremliui ir keikia B. Obamą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėtų ploti katučių. Vienu didžiausių Lietuvos patriotų save laikantis Nepriklausomybės Akto signataras Rolandas Paulauskas, nesėkmingai bandęs tapti šalies prezidentu, apie situaciją Ukrainoje prakalbo Rusijos prezidento žodžiais.

Signataras R.Paulauskas tapo nauju Rusijos propagandos įrankiu.<br>Stop kadras
Signataras R.Paulauskas tapo nauju Rusijos propagandos įrankiu.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 24, 2014, 9:23 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:47 PM

Lietuvos žemę nuo užsieniečių „gynęs“, vienas neseniai žlugusio referendumo organizatorių R.Paulauskas su bendražygiais sukūrė rusiškai kalbančiai auditorijai skirtą filmą, kuriame išdėstė savo požiūrį į karą Ukrainoje.

Signataro žodžiais, dėl visko kalta Amerika, kuri suinteresuota sumaištimi Ukrainoje. O štai Rusijos prezidentą V.Putiną, pasiklausius R.Paulausko kalbų, galima vadinti taikos balandžiu. Esą Rusiją pulti Ukrainą provokuoja patys amerikiečiai.

Palygino su žemaičiais ir lietuviais

Šiame trisdešimties minučių filme, kuriame girdimas R.Paulausko monologas, vis įterpiami V.Putino ir kitų prorusiškai nusiteikusių politikų ar politologų pareiškimai. Jie tarsi pagrindžia buvusio Tautos pažangos partijos lyderio, vieno iš referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams organizatoriaus žodžius.

Konfliktas tarp Ukrainos gyventojų, kalbančių ukrainietiškai ir rusiškai, pasak R.Paulausko, buvo užprogramuotas istorijos. Esą normalios savo valstybės niekada neturėję ukrainiečiai dabar bando primesti savo kalbą, politiką, istoriją tradicijas Rytų Ukrainai, kurioje dominuoja rusakalbiai. Dėl to esą ir kilo pasipriešinimas.

Ukrainiečius ir rusus R.Paulauskas lygina su žemaičiais ir lietuviais.

„Tai būtų tas pat, kaip žemaičiai bandytų primesti Lietuvai Žemaitijos idėją ir mes pradėtume aiškintis. (…) Tai būtų tas pat, kaip žemaičiai pabandytų padaryti iš lietuvių Žemaitiją“, – paraleles bandė išvesti Lietuvos politikas. Tiesa, jis pripažino, kad toks palyginimas nėra visiškai tikslus.

Anot R.Paulausko, vakarų ukrainiečiai, kovodami dėl savo nepriklausomybės, per Antrąjį pasaulinį karą palaikė Hitlerį, todėl turėjo kovoti su savo kaimynais – Donbaso rusais.

„Per šiuos 20 ukrainizacijos metų išaugo karta žmonių, kurie jau nieko kito nežino, tik dabartinę Ukrainą. (Už kadro rodomi su deglais gatve einančių Ukrainos nacionalistų būriai. – Red.) Ukrainoje yra labai dažnas reiškinys – seneliai ir tėvai save laiko rusais, o anūkai ir vaikai – jau ukrainiečiais. Vienoje šeimoje. Grįžta vaikas iš mokyklos ir teškia seneliui karo veteranui – „Tu okupantas“, – baisėjosi R.Paulauskas.

Viską daro Amerika

Lietuvos politikas pabrėžia, kad dabartiniai Ukrainos lyderiai politikoje dalyvauja jau daugybę metų, jie nėra nauji žmonės. R.Paulauskas stebisi, kam reikėjo iš posto nuversti buvusį prezidentą Viktorą Janukovyčių, nes jis esą neorganizavo taikių žmonių žudynių Maidane, buvo pasiruošęs dalytis valdžia su opozicija.

„Virš viso šito yra geopolitiniai interesai. Šiandieną tos ekonominės krizės akivaizdoje, siaurėjant dolerio zonai, JAV turi gyvybinį interesą sustabdyti Rusijos ir Kinijos kilimą, jų susijungimą, jų projektų vykdymą“, – kalbėjo R.Paulauskas.

Po to filme jau rodomas V.Putinas, kuris kalbėjo apie tai, kad JAV kelia grėsmę Rusijai, priminė, kaip panaudojo atominį ginklą prieš jo neturinčią Japoniją, rėmė Maidano sukilėlius, sukėlė chaosą Ukrainoje. 

Lietuvos politikas gynė V.Putiną. 

„Aš nesu tikras, kad šiandieną rusams reikia to Donecko ir to Luhansko. (…) Aš manau, kad V.Putinas dabar nežino, ką daryti. (….) Kaip tik JAV interesas yra, kad Rusija įvestų kariuomenę į Ukrainą. Kodėl tas interesas yra? Todėl, kad jiems kovojant su Rusija dėl geopolitinių reikalų reikia įvedinėti sankcijas Rusijai“, – savo teoriją dėstė signataras.

Jis pažymi, kad Europa susilaiko nuo sankcijų įvedimo Rusijai ir tai galėtų įvykti tik tuo atveju, jei Rusija įvestų savo karius į Ukrainą.

„Mes čia visi galvojame, kad Rusija tik ir laukia, kada galėtų pasiimti Donecką. O, mano supratimu, yra priešingai – Rusija iš paskutiniųjų stengiasi ten neįeiti“, – sakė Lietuvos politikas. Tiesa, jis pripažino, kad V.Putinas yra spaudžiamas savo rinkėjų padėti Donbaso rusams, todėl Rusijos vadovas juos remia paslapčia.

B.Obama – blogiau nei V.Putinas

Šie R.Paulausko žodžiai sulaukė didelio dėmesio tarp rusų. Filmas platinamas internete, jau peržiūrėtas daugiau kaip 100 tūkst. kartų.

„Šaunuolis. Pagaliau pasakė tiesą. Kad visi Lietuvos politikai tokie protingi būtų“, – rašo rusakalbiai komentatoriai.

Signataro mintis įrašė ir sumontavo jo komanda, padėjusi jam prezidento rinkimų kampanijos metu.

„Jūs manote, kad tai, kas ten sakoma, yra netiesa? Todėl, kad jūs meluojate. Jūsų portalas apie įvykius Ukrainoje ištisai meluoja. Kas nors turi pasakyti tiesą“, – portalui lrytas.lt sakė šiuo metu Graikijoje atostogaujantis politikas, paklaustas, kokiu tikslu buvo sukurtas šis filmas.

Jis neigia demokratinių Vakarų valstybių paskelbtą informaciją, kad Malaizijos oro linijų lėktuvą numušė prorusiški teroristai, kad jiems iš Rusijos naktimis per sieną siunčiami tankai. Esą visus ginklus teroristai pagrobė iš Ukrainos kariuomenės ir Rusija jiems karinės pagalbos neteikia. Tuo metu patys teroristai pripažįsta gaunantys ginklų iš Rusijos. 

Ar manote, kad JAV prezidentas Barackas Obama yra didesnis blogis nei V.Putinas?

„Šiuo atveju – taip. Nes B.Obamai reikalingas karas, o V.Putinui ne“, – portalui lrytas.lt dėstė signataras.

Pataria nebekreipti dėmesio

Buvę R.Paulausko kolegos iš Aukščiausiosios Tarybos teigia, kad tokie R.Paulausko pareiškimai šokiruoja, tačiau jau nestebina.

„Jis tapo labai radikaliu politiku ir radikaliai pasisako visais klausimais. Nemanau, kad jo žodžiuose yra daug tiesos. Nereikia kreipti į tai dėmesio“, – sakė signataras Aloyzas Sakalas.

Kitas buvęs R.Paulausko kolega, dabartinis Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas minėtame filme išdėstytą teoriją pavadino keista. Jis sako, kad filme yra suplakta daugybė išsigalvojimų ir faktų, todėl realybė yra visai kitokia.

Pasak P.Vaitiekūno, šio filmo esmę gerai iliustruoja vienas anekdotas. „Ateina žmogus į muziejų, vaikšto nuo lentynos prie lentynos su padidinamu stiklu, apžiūri visas muses, žiogus, skruzdes ir išeina. Išėjus jo klausia, ar matė dramblį salės centre. Jis sako „Ne“.

P.Vaitiekūnas įsitikinęs, kad V.Putinas yra užsimojęs prieš Europos civilizaciją, už kurią kol kas nieko geriau nėra.

„Jeigu norite suprasti, kas šiandien vyksta, reikėtų paklausyti vakarykštę V.Putino kalbą Saugumo taryboje. Pagrindinės jo mintys – Ukrainos kaip valstybės niekada nebuvo ir nėra, JAV nėra supergalios centras pasaulyje ir jos nereikia Europoje. Taip sako Rusija, kuri sugriovė pasaulio tvarką, kuri palaikė taiką pasaulyje 80 metų.

Taip atsitiko, nes Rusija nejaučia savo imperialistinių ribų. Ji visą savo energiją nukreipia į plėtrą, užuot vykdžiusi vidaus reformas. Ateis laikas, kai Rusija pajus ribas, ji pasikeis“, – dabartinę situaciją Ukrainoje apibūdino Lietuvos diplomatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.