Dialogas su Kremliumi – tik laiko gaišimas

Intelektualaus elito, menininkų, mokslininkų ir spaudos veidmainystė, kvailumas bei tyla, kai artinosi nacių ir Stalino totalitariniai režimai, visuomet liks liūdnu XX amžiaus prisiminimu. Mūsų užmerktos akys prieš Austrijos, Čekoslovakijos ir Baltijos šalių aneksiją visuomet bus Europos gėda. Niekas apie taiką ir tarptautinius įstatymus nekalbėjo taip gražiai, kaip Hitleris ir Stalinas ir niekas neįvykdė tiek daug nusikaltimų, kiek šie diktatoriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Adamas Michnikas

2014-07-26 08:00, atnaujinta 2018-02-11 17:32

Šiandien, dėl imperialistinės Rusijos federacijos prezidento Vladimiro Putino politikos Europa tyli. Vakarai tyliai toleruoja jo agresyvią politiką, kuri aiškiai pažeidžia kitų šalių suverenumą: Moldovos, Latvijos, Gruzijos ir, visų pirmiausiai, Ukrainos.

Europos Sąjunga elgiasi taip, lyg būtų didelė šiuolaikinė neutralios Šveicarijos versija – tai ypač būdinga politikos ir verslo elitui. Tačiau Europa nėra kažkoks didesnis neutralios Šveicarijos variantas. Šiame žemyne prasidėjo du kruvini pasauliniai karai.

Todėl mes, intelektualai, žurnalistai, mokslininkai, turime būti budrūs ir visus įspėti, kaip šiuolaikinės Kapitolijaus žąsys. Mes privalome nepasiduoti iliuzijoms, mes privalome nepriimti savo lengvo prisitaikėliškumo. Šiandien mes turime pareigą kalbėti aiškiai ir pabrėžtinai.

V.Putinas neturėtų būti tapatinamas su visa Rusijos tauta, taip, kaip mes netapatinome L.Brežnevo su rusų tauta, kai jis pradėjo karą Afganistane. Andrejus Sacharovas, sąžiningas ir drąsus disidentas, buvo to meto realusis ir tikrasis balsas. Jis, po kiek metų kalbėdamas Rusijos parlamente, buvusius įvykius pavadino „negarbinguoju karu“.

Dabartinis karas su Ukraina, prasidėjęs Krymo aneksija, ir šalies rytuose vis dar besitęsiančios provokacijos yra gėdingos, tragiškos ir pavojingos. Jas papildo ir V.Putino vyriausybės sprendimai, kurie slopina Rusijos demokratines laisves.

Susitaikymas yra aklagatvis. V.Putinas – ne europietiško tipo politikas, jis politikas, kurio gyvenimas būdas – nuolatinis avantiūrizmas. Yra grėsmingų ženklų, kad jis jau atidarė kirminų skardinę. Nuotykių ieškotojai ir šovinistai, užkariavimų ir kraujo mėgėjai keliauja iš Rusijos į Ukrainą. Apginkluoti šiuos banditus puikia karine įranga yra nusikaltimas.

Mes, vyriausieji visų Europos laikraščių redaktoriai, skatiname Europos Sąjungos lyderius sustabdyti agresyvią prezidento V.Putino politiką. Patirtis išmokė, kad dialogas su V.Putinu – tik laiko gaišimas, jei jis nėra paremtas vienybe ir griežtumu. V.Putinui nerūpi silpni ir bestuburiai oponentai.

Jis akivaizdžiai supranta Europos Sąjungos šalis tokiu būdu: jos tik kalba, kol Kremlius peržengia vis naujas „raudonas linijas“. V.Putinas vis dar gabena ginklus ir samdinius į rytų Ukrainą. Jis ir toliau telkia savo karius prie sienos.

Tačiau Ukraina turi teisę pasirinkti Europos demokratijų kelią, o ukrainiečiai turi teisę gyventi sąžiningoje šalyje. Galbūt, šiuo metu rytų Ukrainoje sprendžiasi Europos Sąjungos ateitis.

Europos sąjungos šalys turėtų naudoti visus įmanomus spaudimo būdus: nutraukti visų ginklų tiekimą Rusijai, taikyti ekonomines ir politines sankcijas. Vienybė prieš V.Putiną yra tikrasis Ukrainos krizės sprendimas.

Adamas Michnikas yra Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza” vyr. redaktorius. Šis laiškas šeštadienį publikuotas laikraščiuose Le Monde, La Stampa, El Pais, Guardian, Die Welt ir kituose leidiniuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting