Kaune skambėjo Pirmojo pasaulinio karo mūšių aidai

Penktadienį Kauno tvirtovės VII forto muziejuje buvo surengtas Pirmojo pasaulinio karo pradžios šimtmečiui skirtas renginys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2014, 11:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:13 PM

Drauge su IX forto muziejumi organizuojamu renginiu metu dalyviai vienam vakarui grįžo į 1914 metų vasarą, kai politiškai susiskaldžiusioje Europoje vis labiau stiprėjo daugybę valstybių įtrauksiančio karo grėsmė.

Praėjus šimtui metų nuo Pirmojo pasaulinio karo pradžios, renginio organizatoriai, Karo paveldo centras, siūlo vertinti šį įvykį kompleksiškai – atsižvelgiant ir į mūsų dienų situaciją ir per ilgą laikotarpį susiformavusį požiūrį, ir į XX amžiaus pradžioje gyvenusių žmonių karo suvokimą. Apie šiandienos visuomenės Pirmojo pasaulinio karo sampratą diskutavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos prorektorius Valdas Rakutis, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Jonas Vaičenonis bei Karo paveldo centro direktorius Vladimiras Orlovas.

Taip pat buvo parodytas 1930 metais sukurtas filmas pagal Ericho Marijos Remarqo romaną „Vakarų fronte nieko naujo“.

Renginio svečiai taip pat galėjo pasivaišinti pagal senąjį Kauno tvirtovės karių receptą gaminama koše.

Pirmasis pasaulinis karas prasidėjo 1914 metų rugpjūčio 1 dieną. Oficiali jo pabaiga – 1918 metų lapkričio 11 diena. Jis vyko daugiausia Europoje, nors karo veiksmai vyko ir Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Rytų Azijoje. Per šį karą žuvo daugiau kaip 12 mln. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.