Prie Rusijos ambasados Vilniuje – „obuolių protesto akcija“

Akcijos dalyviai lenkiškais obuoliais norėjo pavaišinti ir ambasados darbuotojus. A.Tapinas iš pradžių su ambasados darbuotojais bendravo domofonu.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:25 PM

Nešini lenkiškų obuolių maišeliais, prie Rusijos atstovybės atėjo keliasdešimt žmonių, apie akciją iš anksto pranešusių socialiniuose tinkluose.

Vienas protesto iniciatorių, žurnalistas ir rašytojas Andrius Tapinas sakė, kad spontaniška akcija sumanyta pamačius reakciją pačioje Lenkijoje, kur paramą lenkiškiems obuoliams išsakė tiek valdžios pareigūnai, tiek kiti žinomi žmonės.

„Mes vis kalbame, kad reikia su kaimynais gerai sugyventi. Pagalvojau, kad jiems dabar kaip tik reikia tokio nedidelio palaikymo“, – renginyje sakė A.Tapinas.

Akcijos dalyviai lenkiškais obuoliais norėjo pavaišinti ir ambasados darbuotojus. A.Tapinas iš pradžių su ambasados darbuotojais bendravo domofonu.

„Atnešėme maišą obuolių. Visas kilogramas, lenkiški, labai skanūs. Norime pavaišinti“, – į mikrofoną kalbėjo A.Tapinas.

Ambasados darbuotojai patikino, kad obuolius paims. Po kiek laiko dar kartą pasitikslinęs, rašytojas sulaukė tokio paties atsakymo: tuoj ateis darbuotojas paimti obuolių.

Tačiau vietoj ambasados darbuotojo prie Rusijos atstovybės dideliu greičiu atrūko vienas, o po jo kitas policijos ekipažas. Paaiškėjo, kad iš pastarojo iššoko riaušių policija: pareigūnai buvo su automatais. Jie taip skubėjo prie obuolius kramtančių vilniečių, kad vienam pareigūnai net iškrito elektros impulsinis aparatas „Taser“, kurį pareigūnas spėjo greitai pačiupti nuo žemės.

Tokios pareigūnų pajėgos truputį prajuokino susirinkusiuosius. „Jie gal manė, kad mes norime obuoliais apmėtyti amabsadą arba policijos pareigūnus“, – svarstė A.Tapinas. 

Sankcijomis nubaudė lenkus

Trečiadienį Rusija paskelbė, kad nuo penktadienio stabdo obuolių, kriaušių, slyvų ir kopūstų importą iš Lenkijos.

Rusija tikina, kad toks sprendimas priimtas dėl produkcijos kokybės, tačiau patys lenkai mano, kad Maskva taip nori nubausti Lenkiją dėl paramos Ukrainai.

Ši eksportuojama produkcija Lenkijai padeda uždirbti per 1 mlrd. eurų per metus. Rusija yra didžiausia Lenkijos obuolių rinka.

Toks sprendimas buvo paskelbtas netrukus po to, kai Europos Sąjunga paskelbė Rusijai sankcijas dėl įvykių Ukrainoje, o Lenkija taip pat pasmerkė Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Lenkija ir kai kurios kitos buvusios sovietinio bloko šalys atvirai kritikuoja Rusiją dėl kilusios krizės, kaltina Maskvą remiant separatistus ginklais ir savanoriais.

Importo draudimas Lenkijai šįmet kainuos 0,6 proc. BVP, sakė vicepremjeras Januszas Piechocidskis.

Žemės ūkis sudaro apie 3,8 proc. bendro Lenkijos BVP. Lenkijos augintojai planuoja siekti kompensacijos iš ES dėl prarastų pajamų.

Be to, nuo rugpjūčio 1 d. Rusijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“ uždraudžia į šalį importuoti saulėgrąžas, sojų pupeles, kukurūzus ir šprotus iš Ukrainos.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Rospotrebnadzor“ pranešė uždraudusi įvežti į šalį bet kokią sulčių produkciją iš Ukrainos, taip pat ir sultis, skirtas vaikams. Draudžiami ir vaisių, daržovių ir žuvies konservai, pienas ir jo produkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.