Siūlo išbraukti asmens duomenis iš asmens kodo

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2016-ųjų pradžios.

Projektu taip pat siūloma, kad perėjimas prie nereikšminio asmens kodas vyktų palaipsniui.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Projektu taip pat siūloma, kad perėjimas prie nereikšminio asmens kodas vyktų palaipsniui.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2014, 6:00 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:19 PM

Tai numatyta Teisingumo ministerijos parengtose Gyventojų registro įstatymo pataisose.

„Iš tiesų dabartinį asmens kodą labai lengva įsiminti, tačiau jį pakeitus atsitiktiniais skaičiais bus apsaugotas asmens teisė į privatumą. Labiau išsivysčiusiose ir demokratiškai pažangesnėse valstybėse – pavyzdžiui, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Austrijoje, Belgijoje, Vokietijoje ar Airijoje – yra sudaromas nereikšminis asmens kodas“, – tvirtina Teisingumo ministerijos pranešime cituojamas ministras Juozas Bernatonis.

Jo teigimu, dabar egzistuojantis asmens kodas leidžia lengvai nustatyti ne tik asmens amžių ir lytį, bet Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių atveju ir gimimo vietą. Tad tai esą pažeidžia asmens teisę į privatumą.

Šiuo metu asmens kodo naudojimas elektroninėje erdvėje taip pat yra ribojamas, tad tai esą apsunkina ir juridinių asmenų veiklą (be asmens kodo neįmanoma tiksliai identifikuoti juridinio asmens vadovo), todėl žmonėms kyla ypač daug problemų teisminių ginčų dėl juridinių asmenų veiklos atvejais. Ministerija mano, kad įteisinus atsitiktinį asmens kodą jis būtų plačiau naudojamas viešojo ir privataus sektoriaus informacinėse sistemose, nerizikuojant atskleisti asmens duomenų kitiems subjektams.

Projektu taip pat siūloma, kad perėjimas prie nereikšminio asmens kodas vyktų palaipsniui, tai yra būtų keičiamas tik po įstatymo įsigaliojimo išduodant asmens dokumentus. Tad visas procesas esą įvyktų per dešimt metų, dėl to valstybė nepatirtų ir papildomų išlaidų.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2016-ųjų pradžios.

Jam dar turi pritarti Vyriausybė ir Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.