Kam Kaune naktį gyventi gera?

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Aug 3, 2014, 8:15 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:58 PM

Pardavėjoms gerai: turi laisvo laiko atitraukti akis nuo kasos aparato ir pasižiūrėti į pirkėjų veidus, ne tik lyg robotai kartoti: „Laba diena“, „Ačiū, kad pirkote“. O turgaus žmonėms liūdna, nes dienos uždarbis menksta, vakare daržovės ir vaisiai visai nepanašūs į vitaminų bombas, gėlės žiedlapius barsto lyg merginos skaistybę Kauno marių pakrantėse.

Karštą vasaros dieną kavinėse degtinės su alumi užsisako tik iš didžiosios kaimyninės šalies atvykę turistai, Laisvės alėjoje ilgas merginų kojas pamatysi nebent įmerktas į fontaną, o ant suolelių po medžiais įsitaisę šnekučiuojasi ir atsineštus vaisvandenius gurkšnoja vien senjorai. Namuose lindėti jiems nusibosta, sodų sklypus turi ne visi, o pinigų pramogoms dažnas gaili – gal anūkui padėti reikės.

Nors ir senokai vaikas senelius lankė, bet vis tiek jiems gaila jauno žmogaus, kuris gerai mokamo darbo negauna, o lenkti nugarą kur nors statybose už minimalią algą vaikui neva per sunku.

„Gyvenimas per karščius sustoja“, – postringauja ir valdininkai, kai juos užklumpi ne darbo vietoje, o kur nors mieste. Vis aukščiau kylantis termometro stulpelis dažnam valstybės tarnybos žmogui geriau nei navigacijos sistema padeda orientuotis, kada darbą galima iškeisti į poilsį. Kas aiškinsis, atostogauja jis ar kažkur „į objektą“ išvykęs.

Pietų kraštuose gyvenimas vasarą po vidurdienio išties sustoja. Siesta – šventas poilsio laikas. Galite miegoti, galite kitaip ilsėtis.

Kaune taip pat jau yra tokiu ritmu gyvenančių žmonių. Tačiau tai ne stogdengiai ar gatves lopantys darbininkai (nors kai kurios Kauno įmonės jau sudaro sąlygas savo žmonėms dirbti tik labai anksti ryte ir vakarais). Tai – vagys. Netikite?

Nors oficialiai teigiama, kad automobilių vagystės Kaune jau pamiršta praeitis, kauniečiai kone kas antrą dieną praranda po transporto priemonę. Užtenka pabendrauti su kaimynais ar turgaus prekeiviais, kad tuo įsitikintum. Galima pavartyti ir policijos rengiamas nusikaltimų suvestines spaudai, kad ir liepos mėnesio, nors jose tikrai ne visi įvykiai atsispindi.

Štai Liepos 1-ąją kažkas neteko „BMW 525“, 2-ąją – „Seat Leon“, 3 dieną –“Mercedes-Benz Sprinter“, 9-ąją – „Volkswagen Golf“. Po kelių dienų, liepos 16-ąją, vagys vėl nuvairavo „Volkswagen Golf“, 17-ąją – „Audi A6“ ir „Renault Espace“, 20-ąją – „Mitsubishi Colt“ ir „Volkswagen Passat“.

Praėjusią savaitę vėl nedžiugi žinia – 23-iosios naktį S. ir R.Samulevičių gatvėje pavogtas „Volkswagen Touran“, o Didžiojoje gatvėje – „Nissan X-Trail“. Gali būti, kad būtent šį 2008 metais pagamintą automobilį kitą dieną vienas kaunietis matė be numerių gabenamą Vilijampolės link.

Liepos 29-osios naktį vagims vėl atiteko 2008 metais pagamintas baltas „Mercedes Benz“ ir 1991 metų laidos raudonos spalvos „Ford Escort“, o liepos 31-osios naktį – „Mercedes Benz Sprinter“.

Tai toli gražu ne visas šio mėnesio automobilių vagių grobis – kiekvieną naktį kelios transporto priemonės lieka be žibintų, apdailos detalių ar net ratų. Taip, pavyzdžiui, nutiko Perkūno alėjos gyventojai: liepos 23-iąją nusikaltėliai nuėmė visus 4 kaunietės „BMW X5“ ratus.

Nors automobilių kiemuose vasarą gerokai sumažėja, rytais prie dažno daugiabučio galima išgirsti keiksmų tiradą. Klausti, kuo vienas ar kitas gyventojas piktinasi, nė nereikia – aišku, kad po nakties dingo bent jau automobilio ratų gaubtai. Ir nors jie kainuoja ne tūkstančius, apmaudu, kad vagišiai Kaune jau siautėja be baimės.

Tikėtis, kad policija suras ilgapirščius, kurie gvelbia ratų gaubtus, vargu ar verta, jei automobiliai dingsta be pėdsakų. Todėl retas kaunietis apie smulkias vagystes praneša teisėsaugininkams. Šie dažniausiai sugeba tik patarti: savo turtą reikia saugoti, o svarbiausia – drausti.

Sakysite, kad policininko kiekviename kieme, juo labiau naktį, nepastatysi. Tiesos yra. Tačiau jei per karščius nedirbti dieną leidžiama darbininkams, kurių darbdaviai supranta, kad nuleipęs žmogus ne kažin ką nuveiks, kodėl iš kabinetų (dažniausiai – taip pat labai tvankių ir nevėdinamų) neišsiuntus naktį į gatves policijos pareigūnų? Bent tų, kurie turi gaudyti vagis.

Nauda būtų dviguba – policininkai atsipūstų nuo karščio, nes dienomis galėtų pailsėti, ir galbūt būtų atskleidžiama daugiau bent jau automobilių vagysčių. Naktimis triūsiantiems vagims būtų suduotas rimtas smūgis, nes pagrobti naujesnį automobilį dieną per kelias minutes reikia proto. Juo jaunoji vagišių karta pasigirti negali.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.