Melnragės paplūdimius apgulė poilsiautojai, oreiviai ir širšės

Karštąjį savaitgalį klaipėdiečiai plūstelėjo prie jiems ranka pasiekiamos Baltijos jūros – visos automobilių aikštelės, pakelės užkimštos automobilių, paplūdimius tirštai nugulė poilsiautojai. Melnragės-Girulių-Karklės paplūdimių ruože ir Smiltynėje šiandien deginasi, mėgaujasi šilta jūra apie 15 tūkstančių, o gal ir daugiau uostamiesčio gyventojų bei atvykėlių iš aplinkinių regionų.

Parašiutininkų triukai -- pramoga poilsiautojams.<br>G.Pilaičio nuotr.
Parašiutininkų triukai -- pramoga poilsiautojams.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-08-03 20:42, atnaujinta 2018-02-11 13:45

Bene daugiausiai poilsiautojų knibžda Melnragės paplūdimiuose – iki jų nesunku nusigauti iš miesto maršrutiniais autobusais. Kamšaties nemėgstantys klaipėdiečiai renkasi tolimesnį Girulių paplūdimį, bet ten jiems reikia mokėti už aikštelėse pastatytus savo lengvuosius automobilius.

Karklėje - ramiau

Egzotikos mėgėjus vilioja siauresni, akmenų nusėti laukiniai Karklės paplūdimiai – ten mažiau žmonių ir civilizacijos. Ties Olando kepurės skardžiu atsiveria nuostabaus grožio pakrantės. Buvusio Karklės žvejų kaimo paplūdimiuose turškia nemažai dviračiais iš miesto atriedėjusių poilsiautojų.

Vienintelė bėda, kad Klaipėdos rajono savivaldybei priklausančiame Karklės paplūdimyje vasarą  nebudi gelbėtojai. Nesunku susivokti, kad šiame itin pavojingame pajūrio ruože skęstančiųjų gelbėjimas - jų pačių asmeninis reikalas. Apdairesni poilsiautojai čia maudosi atsargiau – nesiveržia gilyn į jūrą.

Melragėje tragedijų išvengta

Melnragės pajūryje po pietų oro temperatūra siekė 34 laipsnius šilumos. Jokio vėjo, bangų -  tyvuliuojanti jūra rami kaip ežeras. Poilsiautojai, ypač vaikai, neišlenda iš vandens, atšilusio iki 22 laipsnių. Žmonių daug, bet jokių incidentų, nelaimingų atsitikimų paplūdimiuose neužfiksuota.

"Mums lengviau darbuotis, kai nėra bangavimo – tada viską matome kaip ant delno. Kartais primename žmonėms, kad neplauktų už plūdurais nužymėtų ribų. Priekrantę jau plaka srovės, bangos išdaužo gilias duobės. Klaipėdiečiai viską žino, o atvykėliai brenda gilyn į jūrą ir patenka į spąstus“, - kalbėjo penktą vasarą Melnragėje gelbėtoju dirbantis klaipėdietis Rimantas Lebrikas.

Šią vasarą Melnragėje skaudžių tragedijų išvengta - teko traukti iš vandens tik kelis nedrausmingus poilsiautojus. Būta ir daugiau iškvietimų, bet žmonės, patys arba padedami draugų ar kitų poilsiautojų, sėkmingai išsikapanodavo į krantą. Šiuo metu gelbėtojams daugiau rūpesčių kelia ne jūros bangos, o spiečiai paplūdimius apnikusių širšių, nuo kurių sunku atsiginti.

„Vienam vyrui širšė kirto į lūpą, obuolį valgiusiam vaikui geluonį suleido į gomurį. Kelis bičių ir širšių įkandžiams alergiškus žmonės teko gabenti į ligoninę. Prie jūros reikia atsargiau valgyti vaisius, saldumynus - jie labiausiai vilioja širšes“, - saugotis pavojingų vabzdžių pataria R.Lebrikas.

Traukia širšes ir skraidūnus

Melnragės pajūris padalytas į pasyvaus ir aktyvaus ir poilsio zonas. Judresni paplūdimių lankytojai, nedirgindami ramaus poilsio mėgėjų, gali žaisti tinklinį, futbolą. Čia dar veikia ir nelegalus moterų pliažas, atskiras paplūdimys įrengtas neįgaliesiems.

Iš jūros išlipę poilsiautojai šią vasarą jau gali nusiplauti sūrią jūros druską - labiausiai lankomo Melnragės paplūdimio ruože Klaipėdos savivaldybės įrengė gėlo vandens dušus.

Melnragės paplūdimiai traukia ne tik širšes, bet ir kitus skraidūnus - išskleidę savo parašiutus ant įkaitusio smėlio leidžiasi parašiutininkai. Skraidūnų triukus smalsiai stebi poilsiautojai - bene labiausiai jie domina apkūnias ponias ir kitus pasyvaus poilsio mėgėjus.

„Kai tokia šutra, geriau būti padangėje - ten vėsiau. Į paplūdimius leidžiamės kaip į peklą“, - kalbėjo šuoliams vadovaujantis Klaipėdos parašiutininkų klubo atstovas Algimantas Petreikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.