Biodinaminis ūkis - be kliedesių apie chemiją ir burtus

Žemės neteršk herbicidais, insekticidais, fungicidais ir kitais pesticidais, o ūkyje pagaminto maisto – saldikliais, stiprikliais ir kitomis cheminėmis medžiagomis. Tai - vienas svarbiausių biodinaminio ūkininkavimo principų. O jo laikytis nėra paprasta, nes tai, ką duoda gamta, dar tenka ne kartą paliesti ir žmonių rankoms.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-04 20:00, atnaujinta 2018-02-11 13:20

Biodinaminiuose ūkiuose ne šiaip sau naudojamos tik natūralios, biologinės kilmės medžiagos. Svarbu, kad produktuose nebūtų jokios, net mažiausios taršos.

Nes tradiciniame neekologiškame ūkyje leidžiama naudoti daugiau nei 300 rūšių pesticidų, todėl kenksmingų jų likučių dažnai randama įprastiniuose maisto produktuose.

Įprastinėje maisto pramonėje naudojama per 400 maisto priedų, kai biodinaminių maisto produktų gamyboje leidžiama naudoti tik natūraliai gamtoje randamus – vadinamuosius žmogaus sveikatai nekenksmingus ir gamtai draugiškus, bet technologiškai būtinus priedus“.

Numatyti itin griežti reikalavimai

Rokiškio rajone esantis, prie Latvijos sienos prisiglaudęs Ilzenbergo dvaro biodinaminis ūkis „Ilzenbergas“ patvirtino ūkininkavimo principus, kurie nubrėžia aiškią ribą tarp biodinaminio, tradicinio ir net ekologinio ūkio.

Būtina laikytis svarbiausių nuostatų

Ūkio manifestu vadinamame dokumente įtvirtinti principai bus privalomi tiek pereinamuoju laikotarpiu, tiek ir gavus tarptautinius „Demeter“ sertifikatus.

Pasak Ilzenbergo dvaro biodinaminio ūkio vadovo Petro Kuro, ekologinio ūkininkavimo privalumus ir naudą didžioji dalis visuomenės jau supranta. Tačiau dažnai sulaukiama klausimų, kuo skiriasi biodinaminis ūkis nuo ekologinio.

„Biodinaminis ūkis papildo ekologinį ūkį dar griežtesniais reikalavimais. Pavyzdžiui, ekologiniams ūkiams mokslininkai parengė rekomendacijas, kuriose numatyta, kad sunkiųjų metalų kiekiai dirvai gerinti ir tręšti naudojamose medžiagose neturi viršyti leistinų sunkiųjų metalų kiekių.

O biodinaminio ūkio savininkai neturi net tokios minties, kad dirvai gerinti būtų naudojamos medžiagos, kad ir su minimalais sunkiųjų metalų ar kitų cheminių medžiagų kiekiais. Biodinaminis ūkis - tai visiškai švari ir uždara ekosistema, todėl čia nepakliūna jokios medžiagos iš šalies, net ir tokios, kurios laikomos ekologiškomis", – pasakojo P.Kuras.

Jokių antibiotikų

Svarbu ir tai, kad biodinaminio maisto gamybos normatyvai neleidžia naudoti jokių antibiotikų, hormonų, genetiškai modifikuotų organizmų, jų produktų ar jų sudėtinių dalių.

"Mes jų nenaudojame. Antraip turėtume pamiršti svajones apie "Demetros" sertifikatą", - sakė P.Kuras.   

Mokslininkai vis dažniau įspėja, kad didėjantis bakterijų atsparumas antibiotikams jau dabar žmonijai kelia ne mažesnę grėsmę nei terorizmas – po 15-20 metų paprasčiausios operacijos gali tapti mirtinai pavojingos.

JAV Maisto ir vaistų administracijos tyrimas parodė, kad apie 30 antibiotikų rūšių, naudojamų gyvuliams šerti, paskatino bakterijų atsparumą. Kone du trečdaliai tirtų medikamentų, esančių gyvulių pašare, galėjo sumažinti ir žmogaus organizmo imunitetą.

Antibiotikams atsparios bakterijos patekusios į žmogaus organizmą sunkiai, o kartais ir visai nepasiduoda gydymui. JAV ligų kontrolės centras skaičiuoja, kad per metus daugiau nei 20 tūkstančių amerikiečių miršta nuo antibiotikams atsparių infekcijų. Maisto pramonės atstovai dėl to kaltina gydytojus, esą netinkamai gydančius pacientus. Tačiau daugelis specialistų įsitikinę, kad prie to smarkiai prisideda neatsargus antibiotikų naudojimas gyvulininkystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.