Sporto rūmus atstatyti Vilniuje gali tik naivūs japonai

Išėjusi pasivaikščioti prie vienišų ir apleistų Vilniaus Koncertų ir sporto rūmų aptikau senukų japonų porą. Dairėsi į statinį, kuriame kadaise vyko tiek svarbių įvykių (didysis krepšinis, Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas, naivūs lietuviškos estrados koncertai ir bravūriški „Anties“ kvietimai nepasiduoti).

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

2014-08-05 13:18, atnaujinta 2018-02-11 13:05

Jie atkakliai kamantinėjo jaunutę gidę, kodėl architektūros šedevras stovi apleistas. Mergaitė kažką lemeno apie verslininkus, privatizavusius pastatą, bet negalėjo paaiškinti, kokia ateitis laukia rūmo.

Ji net nežinojo, jog vilniečių čia susirinkdavo tiek daug, kad sykį į Nerį nugarmėjo pontoninis tiltas. Išlakus rūmų stogas jai nekėlė jokių prisiminimų ir neragino skristi.

Bet japono akys regėjo daugiau: jis pasodino savo senutę žmoną piešti rūmų stogo, o pats lakstė aplink smulkučiais žingsniukais ir fotografavo pastatą iš visų pusių. Laužyta anglų kalba japonas aiškino apie proporcijų grožį ir baisiai stebėjosi, kad toks harmoningas pastatas buvo pastatytas sovietiniais metais.

Jis niekaip negalėjo suprasti, kodėl miesto valdžia nebaudžia savininko, kuris leidžia statiniui griūti. Jis klausinėjo, ar nebuvo surengtas aukcionas architektūros šedevrui išpirkti.

Japonas bandė išsiaiškinti, ar Lietuva turi mecenatų. Teiravosi, ar šioje šalyje populiaru kurti visuomeninius fondus pastatui gelbėti.

Nuoširdus jo rūpestis labai priminė Lietuvos architektų sąjungos garbės nario, iš Lietuvos kilusios architektūros žvaigždės Massimiliano Fukso siekį, kad Vilnius susivoktų, ką gali prarasti dėl ypatingo atsainumo.

Sostinei jis yra padovanojęs dešiniosios Neries krantinės, apimančios Vilniaus kultūros ir sporto rūmų bei Žalgirio stadiono kompleksus, projektą. Tačiau gelbėjimo darbai pradėti taip ir nebuvo.

Važiuok, japone, namo: ypatingi griuvėsiai – mūsų pačių reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.