Kalinys nuliūdo – dėl karščio negali piešti

Vairuotojai alpsta prie vairo, kelininkai dūsta ant karšto asfalto. Pasirodo, dabar per karšta ir kaliniams – jie skundžiasi, jog suprakaituoja net piešdami. Tada lieka tik spręsti kryžiažodžius, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė, Virginija Petrauskienė

Aug 6, 2014, 7:08 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:53 PM

Kuo nors užsiimti per karšta, o prižiūrėtojai iš parduotuvės neparneša ledų.

Tokie vargai per karščius užklupo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dienas leidžiančius kalinius.

Antai už nužudymą iki gyvos galvos nuteistas 46 metų Aidas Kazlauskas užvakar rytą tapė paveikslą „Paskutinė vakarienė“.

Tačiau greitai įsitikino, kad kameroje per karšta net tokiam darbui.

„Iškart pradėjo tekėti prakaitas. Dabar įmanoma tik gulėti ir žiūrėti televizorių arba spręsti kryžiažodžius“, – guodėsi Lukiškių kalėjimo įnamis.

Pasak nuteistojo, per dvidešimt metų, kuriuos jis praleido šioje įstaigoje, taip karšta dar nebuvo.

Todėl A.Kazlauskas kas rytą laukia, kol bus nuvestas į darbo cechą, kur veikia ventiliatorius. Šiuo metu jis gamina rėmus bičių koriams.

Dėl darbo ceche jis atsisako ir pasivaikščiojimų kalėjimo kieme. Kiti kaliniai kieme vasarą mėgsta ir pasideginti.

Kai nuteistieji išvedami pasivaikščioti, prižiūrėtojai turi galimybę bent valandai atidaryti ir išvėdinti jų kameras. Kitokiu būdu seno pastato išvėdinti neįmanoma.

Atgaiva – šaltas vanduo

Kiek laipsnių karščio jo kameroje, A.Kazlauskas nežino.

Čia nėra termometrų, kaip ir ventiliatorių, kurie priskiriami kalinimo įstaigose draudžiamiems daiktams.

Kaliniams atgaiva – iš kamerose įrengtų čiaupų tekantis šaltas vanduo. Karšto dušo, kuriuo galima naudotis tiktai kartą per savaitę, daugelis vyrų vasarą net nepasigenda – kamerose prausiasi šaltu vandeniu.

Kaip ir dauguma nuteistųjų iki gyvos galvos, kameroje vienas gyvenantis A.Kazlauskas sugrįžęs iš darbo išsirengia iki apatinių.

„Gerai, kad bent tai nedraudžiama. Be to, mano sveikata – kaip jaučio“, – šyptelėjo už nužudymus nuteistas kalinys.

Už grotų pasiilgsta ledų

Lukiškių parduotuvėje šiuo metu populiariausia prekė – mineralinis vanduo. Ledus pardavinėti draudžiama jau porą metų.

Kalėjimo viršininko pavaduotojas Romas Ostanavičius aiškino, jog prekiauti ledais čia sudėtinga: „Nuteistieji sudaro sąrašą produktų, kuriuos nori įsigyti. O kol jie visiems pristatomi į kameras, gali praeiti ir dvi valandos.

Anksčiau sulaukdavome kai kurių nuteistųjų skundų, jog vietoj ledų jie gavo kokteilį ar saldaus pieno.“

Vasarą kaista, žiemą šąla

Kol kas kalėjimo administracija dėl karščio skundų nesulaukė. Nė vienam kaliniui neprireikė ir medikų pagalbos, todėl temperatūros kamerose niekas nematavo.

Žiemą nuteistieji teismams buvo pateikę ne vieną ieškinį dėl itin žemos temperatūros kamerose.

Šįmet Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime buvo suremontuota per 20 kamerų, bet nei vėsiau, nei šilčiau nepasidarė – prieš 110 metų statytame pastate ventiliacijos sistema nebuvo pakeista.

Vaikai taškysis baseine

Tuo metu Panevėžio pataisos namuose kartu su motinomis laikomi mažamečiai vaikai gaivinsis nuo karščio pripučiamuosiuose baseinuose.

Vieną tokią dovaną už grotų augantiems mažyliams atvežė Prezidentūros atstovai. Kitą vaikišką baseiną pasisiūlė padovanoti viena Panevėžio verslininkė.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės anksčiau dovanotą pripučiamąjį baseiną ištiko liūdnas likimas – prieš kelias dienas du mažyliai jį perkando.

Pataisos namuose su nuteistomis motinomis šiuo metu auga 8 vaikai. Jauniausiam sukako šešios savaitės, vyriausiam berniukui netrukus bus treji. Tada vaikui teks palikti šią įstaigą ir keliauti pas nuteistosios gimines arba į vaikų globos namus.

Išima langų stiklus

Per karščius į moterų kalėjimą dažniau tenka kviestis greitąją medicinos pagalbą. Antai užvakar medikai čia važiavo net dukart.

„Moterys skundžiasi, kad karšta. Kartais išplėšia languose dėl saugumo įtaisytus ribotuvus arba net išima langų stiklus. Pataisos namai dėl to patiria nuostolių“, – kalbėjo Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaišas.

Pareigūnas pridūrė, kad tokį pat karštį tenka ištverti ir administracijos darbuotojams. Jų kabinetuose oro temperatūra pasiekia 32,5 ir daugiau laipsnių.

Iš Pravieniškių pats veržėsi į Lukiškes

* Daugybę kartų teistam A.Kazlauskui už nužudymą sunkinamosiomis aplinkybėmis bausmę kalėti iki gyvos galvos 1995 metais skyrė Šiaulių apygardos teismas.

* Kurį laiką nuteistasis buvo laikomas Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose, ten vos neįvykdė kitos žmogžudystės. Jis smarkiai sumušė ir peiliu sužalojo kitą kalinį, bet medikai jo gyvybę išgelbėjo.

* Teisme A.Kazlauskas pareiškė, jog jis iš anksto planavo nužudyti A.Vaidelį vien todėl, kad patektų į Lukiškių kalėjimą. Jo prašymas buvo įvykdytas.

* Atlikdamas bausmę A.Kazlauskas vedė Panevėžio pataisos namuose kalinčią moterį, kuri vis prašo jo nupiešti atvirukų. 

Kenčia ir kelininkai, ir vairuotojai

* Rekordinių karščių dienomis daugiausia laiko saulėje tenka būti kelininkams ir miestų autobusų vairuotojams.

* Vilniuje oro kondicionieriai įrengti tik naujausiuose autobusuose. Maždaug dvidešimtiems metų senumo transporto priemones vairuojantys vilniečiai gaivinasi atsidarę langus ir gerdami vandenį.

* „Lietuvos ryto“ žurnalistai išmatavo temperatūrą vieno Vilniaus autobusų „Mercedes-Benz“ vairuotojo kabinoje – paaiškėjo, kad ten 35 laipsniai karščio.

* Vilniaus viešojo transporto vairuotojai dar negali pamiršti prieš tris savaites įvykusios tragedijos.

* Prastai pasijutęs 46 metų vairuotojas dar spėjo sustoti, išleisti keleivius ir pats išsikviesti greitąją medicinos pagalbą. Bet atvykę medikai nebegalėjo išgelbėti vyro gyvybės – vairuotojas mirė. Išvažiavusį į pirmąjį reisą prie vairo jį ištiko insultas.

* Šią vasarą dėl per aukštos temperatūros darbo vietose Valstybinė darbo inspekcija gavo 12 skundų ir pranešimų. Maždaug pusė visų pranešimų gauta ne iš pačių darbuotojų, o iš lankytojų ar klientų.

* Skundų gauta dėl kelininkų, dirbančių ant įkaitusio asfalto.

* Taip pat skundžiamasi karščiu prekybos centruose ir jų patalpose įsikūrusiose mažose parduotuvėse, kur oro temperatūra siekia apie 30 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.