A. Ručienė Kaune antrų Valdovų rūmų nestatytų

Prieš kelias dienas partija „Tvarka ir teisingumas” paskelbė, kad Kaune šios partijos kandidatė į merus bus Kauno tarybos narė Aušra Ručienė.

„Tvarka ir teisingumas” paskelbė, kad Kaune šios partijos kandidatė į merus bus A.Ručienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Tvarka ir teisingumas” paskelbė, kad Kaune šios partijos kandidatė į merus bus A.Ručienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2014, 5:34 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:50 AM

Politikė, nors ir pripažįsta, kad Kaunas šiandien yra konservatorių tvirtovė, yra įsitikinusi, kad nugalėti jau antrą kadenciją miestui vadovaujantį A.Kupčinską yra įmanoma, nes kauniečiai nuo jo jau yra pavargę.

Jei taptų mere, A.Ručienė teigia labiau įsiklausytų į miesto gyventojų ir vietos verslo interesu, nestatytų Kaune antrų Valdovų rūmų ir nekaišiotų pagalių į ratus tiems, kas dirba miesto naudai.

- Šiandien jūs – oficiali partijos „Tvarka ir teisingumas” kandidatė į Kauno merus. Manote, kad esate pasirengusi vadovauti antram pagal dydį Lietuvos miestui?

Buvau pasirengusi būti mere jau prieš ketverius metus, po praėjusių savivaldos rinkimų. Tačiau tada dėl kitų partijų atstovų politinių intrigų meru vėl tapo konservatorių atstovas ir Kaunas vėl pateko į stagnacijos būseną. Esu pasirengusi padaryti viską, kad ši stagnacija baigtųsi ir Kaunas pagaliau pradėtų laisvai kvėpuoti.

- Manote, kad jums pakanka patirties būti mere?

- Na, patirties tokiame poste neturiu, tačiau politinės patirties turiu pakankamai. Be to, esu kaunietė ir manau, jog suprantu, ko reikia Kaunui ir jo žmonėms. Net ir dabar, būdama eiline Kauno tarybos narė, stengiuosi kiek galima daugiau bendrauti su kauniečiais ir sužinoti, ko jiems labiausiai Kaune trūksta, kaip būtų galima padaryti jų gyvenimą patogesniu. O tai ir yra didžiausia ir svarbiausia patirtis, kurią tikrai panaudočiau, jei Kauno gyventojai manimi pasitikėtų.

- Kauną daug kas vadina konservatorių tvirtove, nes per visus rinkimus TS-LKD Laikinojoje sostinėje gauna daugiausiai balsų. Turite vilčių, kad jums gali pavykti šią tendenciją pakeisti?

- Iš dalies yra tiesos, kad Kaunas yra savotiška konservatorių tvirtovė. Ypač dabar, kai ir miesto meras, ir savivaldybės administracijos direktorius yra konservatoriai. Galim sakyti, kad šiandien Kaune konservatoriai turi absoliučią valdžią.

Nepaisant to, net ir ta absoliuti valdžią ir partiniams interesams pajungiami administraciniai resursai ne visada padeda. Prisiminkime Europos Parlamento rinkimus, per kuriuos A.Guoga įrodė, kad net ir Kaune konservatoriams galima mesti iššūkį. Galima prisiminti ir dar senesnius laikus, kad konservatorius Kaune sugebėjo nugalėti net V.Šustauskas. Nenugalimų nėra, juo labiau, kad kauniečiai, manau jau pavargo nuo konservatorių ir jų mero A.Kupčinsko.

- O kuo jūs būtumėte geresnė nei A.Kupčinskas?

- Pirmiausia tuo, kad stengčiausi kalbėtis su žmonėmis. Tiek su kitų partijų atstovais savivaldybėje, tiek su pačiais kauniečiais. A.Kupčinskas ir jo komanda šiandien to nedaro ir visus, jiems neįtinkančius ar turinčius kitokią nuomonę, stangiasi pašalinti.

Jei jiems nepavyksta pasiekti, kad koks nors jiems nepaklūstantis savivaldybės įmonės vadovas išeitų iš darbo pats, jie organizuoja tyrimo komisijas ar met kreipiasi į ikiteisminio tyrimo institucijas, kad jų rankomis susidorotų su jiems neįtinkančiais asmeninmis. Tokių ikiteisminių tyrimų šiandien yra pradėta ne vienas ir ne du ir tai geriausiai atspindi šiandieninio mero politiką.

Pavadinčiau ją stiprios rankos ar net diktatoriška politika, kai savo tikslų siekiama bet kokiomis priemonėmis, naudojant spaudimą ir nebandant bendrauti su žmonėmis. Aš tikrai tokia politika nesivadovaučiau ir esu įsitikinusi, kad miestui tai būtų žymiai geriau.

- O kuo pirmiausia užsiimtumėte tapusi mere?

- Pirmiausia ieškočiau kontakto su bendruomene, su vietos verslu ir tarčiausi su jais, kaip atgaivinti Kauną. 2014-2020 metų Europos Sąjungos finansinėje perspektyvoje yra numatyta nemažai lėšų Kaunui, tačiau tas lėšas reikia investuoti taip, kad tiesioginę naudą pajustų kuo daugiau miesto gyventojų ir verslo ir kad padarytos investicijos leistų Kaunui plėtotis ir ateityje.

Todėl prieš priimant sprendimus dėl investicijų, būtina tartis tiek su bendruomene, tiek su verslu. Konservatoriai gi nuėjo visiškai kitu keliu ir sprendimus priima su niekuo nesitardami, vadovaudamiesi vien jiems patiems žinomais interesais.

Jei reikia pavyzdžių, galima būtų paminėti mirštančią Laisvės alėja, konservatorių susprogdintą tiltą, kuris dalies kauniečių gyvenimą pavertė kančia, neapgalvotus sprendimus dėl maršrutinių mikroautobusų, kuris tikrai nepadarė kauniečių gyvenimo patogesniu, tačiau galbūt buvo naudingas kažkam iš konservatorių rėmėjų ar jų bičiulių.

Meras nėra valdovas. Mero pagrindinsi uždavinys – padaryti miestiečių gyvenimą patogesniu ir sudaryti kuo palankesnes sąlygas vietos verslui, kartu skatinant jį prisidėti prie miesto gerovės. Konservatoriai to nesupranta ir į vietos verslą žiūri kaip į priešus, bausdami jį už menkiausius prasižengimus.

Be to, A.Kupčinskas ir jo komanda verslą baudžia ir įsiskolindami jiems už suteiktas paslaugas. Taip griaunamas pasitikėjimas ir todėl nereikia stebėtis, kad vėliau būna labai sunku pritraukti verslą sprendžiant miesto problemas. Kad ir tą pačią Laisvės alėjos problemą, kurios be bendradarbiavimo su verslu ir geranoriško požiūrio į jį niekaip neišspręsime.

- Bet juk A.Kupčinskas turi idėjų, kurios tikriausiai susilaukia verslininkų pritarimo. Štai, pavyzdžiui, jo naujausia įdėja statyti Kaune Kongersų rūmus tikriausiai patiks ne vienai verslo bendrovei, nes vyks statybos, bus užsakymų, reikės darbo vietų. Ar pritariate šiai idėjai?

- Nemanau, kad šiandien tai pats reikalingiausias projektas Kaunui. Taip, galbūt vykstant statyboms, kam nors pavyktų pasipelnyti, tačiau kas toliau? Juk tuos Kongresų rūmus vėliau miestui reikės išlaikyti, jai rūpintis. Šiandien Kaune turime puikią Žalgirio areną, kurioje yra sąlygos ir sporto varžyboms ir koncertams ir konferencijoms.

Nesuprantu, kodėl miestas turi kurti dirbtinę konkurenciją puikiai veikiančiam objektui. Nebent A.Kupčinskas taip nori įsiamžinti ir pastatyti Kaune Valdovų rūmų analogą. Tada tikriausiai ilgiems metams teks pamiršti ir Laisvė alėjos atgaivinimą ir Kauno gatves ir tiltus. Jei tapčiau mere, man svarbesnės būtų Kauno gatvės, o ne Valdovų rūmai.

- Be Laisvės alėjos, didžiausios Lietuvoje “Žalgirio” arenos, Kaune yra ir dar vienas išskirtinis objektas – Zoologijos sodas. Pastaruoju metu jis susilaukia nemažai kritikos, miestui jis nemažai kainuoja, tačiau panašiai kaip Laisvės alėja yra apmiręs. Gal jo iš viso Kaunui nereikia?

- Nesutinku. Pirmiausia, tai vienintelis Lietuvoje Zoologijos sodas. Be to, jis turi gilias tradicijas ir yra tapęs neatskiriama Kauno dalimi. Nepaisant visų negandų ir dabartinės miesto valdžios neigiamo požiūrio, jis sugeba išgyventi ir pritraukti šimtus tūkstančių lankytojų.

Pritrauktų ir dar daugiau, jei miesto valdžia tam padėtų o ne kaišiotų pagalius į ratus. Gal negirdėjote, bet A.Kupčinskas buvo sugalvojęs per Zoologijos sodą nutiesti gatvę, nes tai, neva padėtų sumažinti spūstis mieste. Žinote, koks buvo jo pagrindinis argumentas: žvėrys nebalsuoja.

Laimei, šios beprotiškos idėjos konservatoriams nepavyko įgyvendinti. Tačiau jie atsikeršijo: šiandien prie Kauno Zoologijos sodo pastatyti ženklai, draudžiantys automobiliams sustoti ir stovėti. Kaip manote, tai padeda Zoologijos sodui pritraukti daugiau lankytojų? Ar tai naudinga miestui? Aš manau, kad tai piktybiškas kenkimas ir tapusi mere, tokių nesąmonių tikrai nedaryčiau.

- Kaip į jūsų norą tapti Kauno mere žiūri jūsų vyras, kuris yra Seimo narys? Ar pasidalinsite valdžią šeimoje?

- Šeimoje mes visada vienas kitą palaikome ir “valdome” kartu. O mano vyras, kaip ir aš, yra tikras kaunietis, kuris taip pat nori, kad Kaunas atgimtų, būtų gražesnis tiki, kad aš galiu tai padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?