Lietuvių žinia Rusijai: „Putinai, nesiųsk ginklų teroristams!“

„Kokia ta Rusija yra! Kad ją kur galas tą Rusiją! Kad jį kur galas tą Putiną!“ – netverdamas pykčiu rėkė senyvo amžiaus vyras prie Rusijos ambasados.

Protestas prie Rusijos ambasados.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Protestas prie Rusijos ambasados.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 7, 2014, 1:42 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:02 PM

Ketvirtadienio vidurdienį prie Rusijos ambasados Vilniuje buvo surengtas piketas, kurio dalyviai kreipėsi į Rusijos vadovą Vladimirą Putiną. Protestą stebėjo net keturi policijos ekipažai.

Proteste dalyvaujantys žmonės siekė atkreipti dėmesį į ne vieną mėnesį trunkantį ginkluotą konfliktą Ukrainoje, kuris pareikalavo daugybės nekaltų žmonių aukų. Šią akciją organizavo Liberalų sąjūdis.

Piketo dalyvių nuomone, jei Rusija nustotų tiekti ginklus Rytų Ukrainos separatistams, beprasmės žudynės ir miestų griovimas liautųsi.

„Lietuva supranta, kad negalima tarptautinių problemų spręsti vadovaujantis principu „aš stiprus, vadinasi, teisus; turiu armiją – vadinasi, mano tiesa“ , – proteste sakė liberalas Rimantas Remeika. Turime budinti Europą

„Visi yra paliesti, lėktuvas buvo numuštas, ginklai siunčiami iš Rusijos, žmonės žudomi. Ukrainoje baisi destabilizacija. Europa turi pramerkti savo akis ir sustabdyti Rusiją Ukrainoje.

Mes visi jaudinamės dėl ekonomikos, bet čia yra kur kas daugiau – tai žmonių gyvybės. Jeigu nesustabdysime Rusijos dabar, ji nesustos, ir reikia, kad visi tai suprastų“, – prie Rusijos ambasados kalbėjo europarlamentaras Antanas Guoga.

A.Guoga tikėjosi proteste pamatyti ir Valdemarą Tomaševskį, tačiau šis čia nepasirodė: „Turėjo visi ateiti ir pasakyti, ką mes galvojame. Ir nebijoti. Ir ponas Paksas galėtų pasakyti, ką jis galvoja.“

A.Guoga ir kiti protesto dalyviai pabrėžė, kad Rusijai atsitraukti dar nevėlu, tačiau tai – tik tos šalies sprendimas.

„Jeigu tai tęsis toliau, bus tik blogiau. Rusija dar gali pasirinkti, dar nėra vėlu. Ji turi nustoti tiekti ginklus teroristams. Europa juos tikrai sustabdys, aš galiu tai pažadėti. Bet ar nebus per vėlu?“ – kalbėjo politikas.

Kreipėsi į rusų tautą Prie Rusijos ambasados atėjo daug pilietiškų žmonių. Vienas jų – Sausio 13-osios brolijos pirmininkas ir Parlamento gynėjas Gasparas Genzbigelis. Vyras atėjo pasipuošęs savo dėdės karininko diržo sagtimi. Okupantai jį nužudė 1945 m., o giminės iki šiol nežino, kur yra jo kapas. „Mes visi žinome, ką Sausio 13-oji reiškia Lietuvai. Mes visi žinome, kiek mūsų brolių lenkų Katynėje išžudyta, kiek ukrainiečių ir lietuvių kaulų guli Sibire. Praėjus šitiek metų vėl bandoma perdalyti žemėlapį, nepaisant žmonių gyvybių. Dabar, kai Lietuva, patyrusi visus šiuos dalykus, jaučia lygiai tokią pačią grėsmę kaip broliai ukrainiečiai su kuriais Sibire kentėjo, aš manau, kad mūsų pareiga – neleisti, kad jie būtų išžudyti vieno bepročio žmogaus“, – kalbėjo G.Genzbigelis. Jis pabrėžė – lietuvių pareiga budinti Europą, nes Lietuvos žmonės gyvai prisimena istoriją. „Linkiu gelbėti ir Rusiją nuo tos baisios atsakomybės, kurią ji neš po kažkiek laiko... Tegul rusų tauta neužsitraukia ant savo galvos to, kas vyksta dabar“, – emocingai kalbėjo G.Genzbigelis.

Palaikė kaimynus lenkus

Tai ne pirma protesto akcija prie Rusijos ambasados.  Prieš savaitę lietuviai solidarumą išreiškė kaimyninei Lenkijai, kuri nuo Rusijos nukentėjo ekonomiškai. Maskva yra paskelbusi embargą lenkiškiems obuoliams.

Prie ambasados spontaniškai susirinkę lietuviai su žymiu rašytoju ir televizijos vedėju Andriumi Tapinu priešakyje lyg niekur nieko kramsnojo lenkiškus obuolius. Keliasdešimties žmonių obuolių valgymo akcija vyko apie valandą.

A.Tapinas sugalvojo vieną maišą obuolių padovanoti ir Rusijos ambasados darbuotojams – tam, kad šie nepamirštų lenkiškų obuolių skonio. Tačiau šie, pažadėję obuolius priimti,  iškvietė policiją.

Prie ambasados atvykę policijos pareigūnai, o vėliau ir riaušių policija su automatais pašiurpino A.Tapiną.

„Jie gal galvojo, kad mes ruošiamės obuoliais apmėtyti policijos pareigūnus arba ambasadą?“ – stebėjosi rašytojas.

Šią protesto akciją, vykusią Vilniuje, nušvietė ir britų transliuotojas BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip reaguotumėme į provokacijas, pone L. Kasčiūnai?