Kaitros palydovas – lauko išviečių dvokas

Karštis – tikras išdavikas: kur Vilniuje yra lauko tualetai, dabar nesunku atspėti. Tvarkingesniems kaimynams telieka kęsti nemalonius kvapus, nes valdininkai jų skundus tik stumdo vieni kitiems, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 11, 2014, 5:27 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:45 PM

Kadaise skambėjusios kalbos, kad į 2015 metus įžengsime be būdelių, tėra tiktai tušti plepalai. Nesunku tuo įsitikinti pavaikščiojus po dulkančias Šnipiškių ar Markučių gatveles.

Kvapai riečia nosį, o tikrintojai šią savaitę tik pirštu pagrūmojo, nors kai kurių nevalyvų gyventojų atsakymai tiesiog pribloškė.

Štai viena Medininkų gatvėje gyvenanti moteris prisipažino, kad dviem gyvenamiesiems namams priklausančio lauko tualeto duobę išsiurbia tik kartą per trejus metus.

Šalia – net trys būdelės

Medininkų gatvėje neseniai įsikūrusio Gintauto Gaudinsko namas apsuptas lauko tualetų. Aplink jų – net trys.

„Iš kurio kvapus uostysi, priklauso nuo vėjo. Smarvė priklauso ir nuo lauko temperatūros. Kuo ji aukštesnė, tuo jos daugiau. Būna sunkiausia ištverti pavakare“, – aiškino G.Gaudinskas.

Nors jo namas pačiame miesto centre, kiti nepatogumai – dulkanti gatvė, kylantys ir besileidžiantys lėktuvai – nublanksta prieš tupyklų kvapus.

G.Gaudinskas domėjosi, ar lauko tualetai pastatyti tokiu atstumu nuo gyvenamųjų namų, kaip reikalaujama. „Atrodo, kad nė vienas normų nepažeidžia, tad prikibti sunku“, – atsiduso Medininkų gatvės gyventojas.

Ant maisto nutupia musės

Ramunių gatvėje gyvenanti Jadvyga Beinarovič skundėsi, kad karštomis dienomis irgi kenčianti nuo kaimynų lauko tualeto.

„Žiūriu į dangų ir galvoju: kad tik palytų. Ne todėl, kad daržus palaistytų, o kad kaimynų tupykla mažiau smirdėtų“, – liūdnai šypsojosi moteris.

Paklausta, ar kam skundėsi dėl nepakeliamos smarvės, J.Beinarovič tik numojo ranka – vis tiek nepadės. Ateina ruduo, žiema, o kaimynai, tingėdami sutemus bėgti iki būdelės, gamtinius reikalus atlieka namuose, o kibirą šliūkšteli prie namo kampo.

„Dabar blogiausia, nes kankina ne tik smarvė, bet ir didžiulės musės. Nenoriu netgi kalbėti apie tai, kur jos buvo nutūpusios. Valgiau pusryčius, o viena tokia blizganti nutūpė ant maisto. Vos nesuvimdė“, – pasakojo Ramunių gatvės gyventoja.

Pasakojo apie didelę duobę

„Normalus tualetas, buvo atvažiavę iš savivaldybės, parodėme“, – tikino Medininkų gatvėje gyvenanti Judita Meženecienė. Tualetas prie jos namų viename skundų taip pat buvo nurodytas.

Šis tualetas – dvejų durų. Viena dalis skirta Medininkų gatvės namui, kita – Subačiaus gatvės medinukui.

Tačiau J.Meženecienės atsakymas į klausimą, kiek kartų išvežamos srutos, pribloškia: kartą per trejus metus.

Moteris puolė aiškinti, kad duobė labai didelė, kad ji naudoja specialų preparatą, sumažinantį srutų kiekį.

Skundus tiktai persiunčia

Markučių gyventojai ne kartą mėgino skųstis ne tik savivaldybei, bet ir kitoms įstaigoms. Tik naudos iš to maža.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai aiškino, kad lauko tualetai yra privačiose valdose, todėl juos kontroliuoti privalo Vilniaus visuomenės sveikatos centras.

Šio atstovai gynėsi, kad tai – ne jų, o savivaldybės daržas.

Po paskutinio skundo šią savaitę savivaldybės komisija lankėsi Markučiuose. Pavaikščiojo, pauostė aplink smirdinčius tualetus. Ir nieko.

Anot valdininkų, jeigu kaimynai skundžiasi dėl blogo kvapo, tai tegul kreipiasi į ekologinę policiją.

Pagrasino, kad nugriaus

Savivaldybės atstovai tikino neturį jokių teisinių galių gyventojus priversti jungtis prie vandentiekio ir nuotekų tinklų. Juo labiau kad kalvoto reljefo Markučiuose tai ne visur ir įmanoma.

Kas kita – Šnipiškės. Jų nevalyvi gyventojai jau pernai sulaukė savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojo Kęstučio Karoso grasinimo, kad keliems namams priklausantys lauko tualetai bus nugriauti.

Žmonėms jis patarė arba jungtis prie nuotekų tinklų, arba įsirengti lauko tualetus savo kiemuose.

Šiukšlių kalnas vis auga

G.Gaudinsko šeima priversta ne tik smarvę kęsti. Už jo namo tvoros – didžiulis kalnas.

„Čia kaimynai pila paplavas, meta šiukšles, stiklus“, – paaiškino vyras. Tai jie daro nuo senų laikų, kai dar nebuvo atliekų konteinerių. Įpročiai nepasikeitė ir dabar, jiems atsiradus.

Mėgino G.Gaudinskas skųstis Rasų seniūnijai, kai šiukšlių kaupas iškilo virš tvoros, bet valdininkai ėmė kibti prie naujakurio – esą gal jo tvora nelegaliai pastatyta.

Šis kalnas taip pat smirdi, o pavasarį, kai tirpsta sniegas, nešvarus vanduo bėga į G.Gaudinsko sklypą.

Pylė srutas į konteinerius

Sunku patikėti, bet Šnipiškėse, kur nėra nuotekų tinklų, dar neseniai buvo ir paplavų loviai, į kuriuos gyventojai pildavo ir srutas. Šiuos lovius išsiurbdavo bendrovė „Vilniaus specialusis transportas“.

Kai lovių nebeliko, gyventojai srutas pildavo į atliekų konteinerius. Žiemą jie užšaldavo, todėl šiukšlių vežėjai veždavo konteinerius į specialią teritoriją, kurioje kūrendavo laužus. Atšildę konteinerius ir juos išgrandę, juos vėl veždavo į Šnipiškes.

Po tokius konteinerius vengdavo net benamiai raustis.

Kyla užkrečiamųjų ligų pavojus

Pavilnio gyventojai dėl lauko tualetų skundėsi net Seimo kontrolierių įstaigai, bet nieko nelaimėjo.

Anot skundo autorių, vasarą iš būdelių ne tik sklinda nemalonūs kvapai, bet ir kyla įvairių užkrečiamųjų ligų pavojus. Žiemą tie tualetai apledėja.

Iš Seimo kontrolierių įstaigos skundo autoriai sulaukė atsakymo, kad Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros specialusis planas šiame rajone bus pradėtas vykdyti nuo 2015 metų.

Kadangi vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtrai skiriama nepakankamai Europos Sąjungos fondų lėšų, jos pradėti anksčiau nėra galimybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.