Mokslo metų pradžia gali būti ir smagi, ir prasminga

Rugsėjo 1-oji šeimoms, auginančioms mokyklinio amžiaus vaikus, siejasi ne tik su švente, bet ir su naujomis pareigomis, atsakomybe. Tačiau perėjimas iš vasaros laikotarpio į rudens režimą nevirs košmaru, jei jam bus tinkamai pasiruošta.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

2014-08-11 14:03, atnaujinta 2018-03-16 19:47

„Baimės dėl savo pirmoko sūnaus nejaučiu. Be to, darželį lankęs vaikas žino, kad ir mokykloje susiras draugų, todėl ir pats nesibaimina“, – įsitikinęs A. Gargasas.

„Baimės dėl savo pirmoko sūnaus nejaučiu. Be to, darželį lankęs vaikas žino, kad ir mokykloje susiras draugų, todėl ir pats nesibaimina“, – įsitikinęs A. Gargasas.

Mokslo metų pradžios šventė svarbi ne tik pedagogams. Ši diena reikšminga ir patiems moksleiviams: vyresni džiūgauja po vasaros vėl sutikę savo bendramokslius, pirmokai vis dar slepiasi už mamų sijonų ir viliasi, kad brangiausią žmogų pamokų metu atstos mokytoja.

Specialistai pataria nespausti vaiko, vos prasidėjus mokslo metams nesitikėti iš jo per daug, o pačią Rugsėjo 1-ąją praleisti linksmai, bet visą laiką skiriant savo vaikui.

Pirmaklasį tėvai ar kiti artimieji galėtų pradžiuginti ir originalia, prasminga dovana.

Tėvas dėl savo atžalų ramus

Aleksandro Stulginskio universiteto Verslo vadybos katedros vedėjas docentas Audrius Gargasas savo pirmoką Gediminą Rugsėjo 1-ąją ves į Ugnės Karvelis gimnaziją.

Pedagogų šeimai ši diena – pati tikriausia profesinė šventė, todėl siūlo ją praleisti ne taip, kaip visas kitas mokslo metų dienas.

„Tikrai nuvesiu Gediminą į mokyklą. Paskui tikriausiai važiuosime kažkur pavalgyti. Esame gana užimti žmonės, todėl namuose valgio negaminsime“, – pasakojo A. Gargasas.

Tėvas ramus: mokyklai jo jaunėlis sūnus tikrai pasirengęs. Vaikas moka skaityti, gana gerai skaičiuoja ir pats niekieno neraginamas labai nori eiti į mokyklą.

„Baimės dėl jo nejaučiu. Be to, darželį lankęs vaikas žino, kad ir mokykloje susiras draugų, todėl ir pats nesibaimina“, – įsitikinęs A. Gargasas.

Skatins išvykomis ir picomis

Ar šios šeimos, kaip ir nemažai kitų, laukia neramūs rytai: teks skubiai keltis, pusryčiauti? Ar pirmokas nenorės saldžiai pasnausti?

„Kadangi turime brolį, kuris mokysis jau devintoje klasėje, tai mažajam prisitaikyti daug lengviau. Kai brolis eina miegoti, tai ir Gediminas iš paskos“, – juokėsi A. Gargasas.

Jei vaikai gerai mokysis, tėvas linkęs juos paskatinti – žada ir įdomių išvykų, ir puotas su picomis.

Pats būdamas pedagogas, A. Gargasas įsitikinęs, kad šią profesiją pasirinkę žmonės turi mylėti vaikus, privalo būti nuoširdūs su jais.

Taisykles kurti reikia kartu

Teigiama, kad vaikui lengviau priprasti prie griežtesnio mokslo metų režimo nei suaugusiajam prie nuolat pasukamo laiko.

Vis dėlto pasitaiko išimčių, todėl kiekvienam tėvui ar mamai pravartu žinoti kelias paprastas taisykles, kurios padės mažylį išversti iš lovos 7 valandą ryto.

„Vasarą vaikai atsipalaiduoja, jie miega ilgai, gulasi vėlai, daugiau žaidžia. Artėjant Rugsėjo 1-ajai vaiką prie naujo režimo reikėtų pradėti pratinti palengva“, – pataria Žaliakalnio progimnazijos psichologė Lina Gudomskienė.

Būtų puiku, jei būsimasis pirmokas jau 9 valandą vakaro gulėtų savo lovoje.

Prieš tai tėvai turėtų jam padėti susikrauti kuprinę, pasiruošti drabužius.

Taip derėtų elgtis ne visą laiką, o kol vaikas pripras prie mokyklos. Tuomet reikėtų skatinti jį būti savarankiškesnį. „Kartu su vaiku sukurkite taisykles ir jų laikykitės“, – sako psichologė.

Išskirtinė vaiko šventė

Rugsėjo 1-oji – ne šiaip sau šventė. Ši diena turėtų būti skirta vaikui. Deja, tačiau ne visos šeimos taip galvoja.

Pilni namai svečių ir menkas dėmesys mokiniui – ne pats tinkamiausias šios dienos scenarijus.

„Smagu, kad tokią dieną darbdaviai gali išleisti darbuotojus, turinčius vaikų. Tėvai turėtų visą dėmesį skirti savo mažyliui. Jis turi jausti, kad tai – jo diena“, – teigė L. Gudomskienė.

Jeigu tik yra galimybė, reikėtų kartu papietauti, pakalbėti su vaiku.

„Jeigu vaikas mėgsta picą, pavaišinkite ja. Rugsėjo 1-oji turi išsiskirti, nes paskui prasidės rutina, per kurią vaikui skirsite daug mažiau dėmesio“, – pataria psichologė.

Vyresni moksleiviai ar net visa klasė galėtų kartu susikurti šventę – surengti iškylą, nueiti į koncertą ar net pasivažinėti linksmuoju troleibusu.

Priprasti prireikia mėnesių

Visos šventės kada nors baigiasi, o sunkumai dar tik laukia.

Jei pirmokas spyriojasi, rytais ašaroja ir jokiais būdais nelipa iš lovos, nebarkite jo. Priešingai – su vaiku reikia daug kalbėtis. Skubėdami ir dirbdami po kelis darbus tėvai neranda vaikams nė pusvalandžio, o pokalbių ir vaiko išklausymo minutės labai svarbios formuojantis mažylio asmenybei.

„Kalbėkitės su vaiku, kodėl reikia anksti keltis. Negąsdinkite savo atžalos, nuteikite vaiką pozityviai“, – pataria psichologė. Paprastai pirmokai, grįžę iš mokyklos, nori pamiegoti. Nekeiskite to įpročio – vaikui tai naudinga. Jis pailsi ir fiziškai, nusiramina, spėja susitvarkyti su ryte gauta informacija.

Jeigu vaikas rytais spyriojasi, neapipilkite jo dovanomis ar saldumynais: mokslo metų pabaigoje šeimos biudžetas dėl tokio išlaidavimo gali labai aptirpti.

„Vaiką galima skatinti malonumais. Tarkim, pažadėti, kad pasibaigus savaitei penktadienio vakarą jis galės pažiūrėti filmuką arba šeštadienio rytą su visa šeima pasivaikščioti po parką“, – teigė L. Gudomskienė.

Adaptacinis periodas gali trukti kelias savaites, gali – ir kelis mėnesius. Svarbu – nekelti vaikui didelių reikalavimų, nesitikėti, kad jis per kelias savaites nuvers kalnus.

Šventė vis kitokia

Lina Brazaitienė, Kauno rajono Lapių pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja

„Devintus metus Rugsėjo 1-osios rytą pedagogai, vaikai ir jų tėvai eina į Lapių bažnytėlę, kur laikomos šv. mišios. Šiose apeigose dalyvauti neprivaloma.

Oficiali Rugsėjo 1-osios šventė trunka vos 15 minučių – kad visiems nepabostų. Tradiciškai susirinkusiuosius pasveikina direktorė, Lapių seniūnas, paskui vaikai padainuoja, eilėraščių padeklamuoja. Po to tėvai su vaikais eina į klases, kur dalyvauja pusvalandžio trukmės pirmojoje pamokoje. Kokia ji bus, priklauso nuo mokytojų išradingumo. Kartais mokytoja vaikams įteikia nedideles dovanėles, ant suolo padeda po atviruką su linkėjimu.

Po pamokos vėl visi susirenka mokyklos kieme, kur laukia šventė. Kasmet pabandome ją surengti vis kitokią: pasitelkiame aktorius ar kitus kūrybingus žmones. Šiandien rengiame muilo burbulų fiestą.

Rugsėjo 1-osios šventėje dalyvauja ne tik vaikai, vedami tėvų: ateina ir broliai, seserys, seneliai, net krikšto tėvai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?