Penki sveikų priešpiečių mokinukui pasiūlymai

Vaikai greitai auga. Dažnai mokykloje užsakomų pietų jiems nepakanka. Būna, kad mokykloje siūlomas asortimentas jūsų mokinuko netenkina. Ką tokiu atveju įdėti į priešpiečių dėžutę?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 11, 2014, 2:53 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:28 PM

Maistas turi būti sotus ir skanus. Idealiausia, kad būtų ir sveikas. Vaikams patinka įdomūs užkandžiai, todėl galite pasikliauti savo fantazija. Štai keli galimi variantai:

Kiaušiniai. Kietai virtą kiaušini, jei tik mokinukas juos mėgsta, galite priešpiečių dėžutėje patalpinti papuoštą spalvingu lipduku ar nupiešta šypsenėle. Kas sakė, kad kiaušinius galima puošti tik per Velykas?

Kiaušiniuose yra net 13 vitaminų: A, В1, В2, В6, В12, Е, D, taip pat biotino, folio ir nikotino rūgščių, metionino, daug mineralų kalcio, geležies ir kitų. Kiaušinių valgymas gali padėti apsisaugoti nuo akių ligų, pvz., geltonosios dėmės (ji užtikrina aštrų regėjimą) degeneracijos.

Pjaustytų morkų ir saliero lazdelės su nedideliu induku varškės užtepėles. Labai skanu ir itin sveika! Morkos stiprina imuninę sistemą. Tai itin aktualu mokyklą lankantiems vaikams. Nuo medžiagų, esančių salieruose, pagerėja nervų sistemos veikla, regėjimas, organizmo atsparumas infekcinėms ligoms, apetitas, virškinimas bei inkstų darbas. Svarbiausias varškės privalumas, be abejo, yra kalcis. Šis mikroelementas reikalingas visiems, o ypač aktyviems vaikams. Juk būtent nuo kalcio priklauso kaulų tvirtumas.

Riešutai ir džiovinti vaisiai. Juose gausu vertingų maistinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus, skaidulų. Didžiąją riešutų dalį sudaro riebalai. Riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių – omega-6 ir omega-3. Organizmas pats negali jų pasigaminti, todėl turi gauti su maistu. Būtent šių rūgščių gausu riešutuose. Džiovintuose vaisiuose gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų. Tai bus skanus, greitas ir sveikas užkandis.

Švieži vaisiai. Tai gali būti obuoliai, vynuogės, bananai ir t.t. Daugelis skanių vaisių pasižymi vitamino C turtingumu. Rūgštūs vaisiai padeda skatinti skrandžio sulčių sekreciją. Vaisiuose yra daug vandens, mažai baltymų ir riebalų. Jie yra labai naudingi žmogaus organizmui. Juose yra daug angliavandenių, iš jų, daugiausia cukrų, skaidulinių medžiagų.

Cukrūs (gliukozė, fruktozė, sacharozė ir kt.) yra svarbus energijos šaltinis žmogaus organizmui, o jos ypač reikia guviam mokyklinukui. Jei dar sugalvosite smagų patiekimo būdą – vaikai tikrai priešpiečių dėžutę parsineš tuščią.

Pilno grūdo produktai. Tai duona, dribsniai ar krekeriai. Galite pagaminti tradicinį sumuštinį su kumpiu, salotomis ar virtu kiaušiniu. Pilno grūdo produktuose yra skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Sėlenos turi absorbcinių savybių: jos sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos žarnyno gerą būklę.

Mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad pilno grūdo produktų vartojimas tris kartus per dieną, žymiai sumažina riziką susirgti daugeliu lėtinių ligų. Geriausia juos vartoti kiekvieno valgio metu, tačiau tyrimai parodė, kad net ir viena porcija per dieną turi teigiamą poveikį sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.