Išjunkit pagaliau televizorių!

Trečiojo reicho propagandos šulai dabar atrodytų kaip meluojantys trečiokai palyginus su XXI a. Maskvos geopolitinio diskurso virtuozais. Dezinformacijos centrai yra smulkiai išnagrinėję tikslinę auditoriją ir suradę efektyviausias poveikio priemones.

Daugiau nuotraukų (1)

Liudas Dapkus

Aug 12, 2014, 8:28 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:03 AM

Propaganda nebėra tinkamas terminas šios šalies vaizdo ir garso produkcijai apibūdinti. Tai - tikslingas, labai gerai apgalvotas ir nuosekliai vykdomas programavimas pasąmonės lygiu. Pagrindinė jo paskirtis - parengti visuomenę karui, kad jo jau norėtų nebe viršūnės, o apačios. Tikslų yra ir daugiau, o Lietuvos žiūrovams kvaitinti skirtos kitokios priemonės.

Mūsų šalis, ketvirtį amžiaus kurianti demokratiją, jau pritaikė daugybę vakarietiškos elgsenos modelių, todėl bet kokia cenzūra ir draudimai čia atrodo nevykęs sprendimas. Išties pasaulyje, kuris jau išmoko gyventi be sienų, visokie draudimai ir apribojmai gali atrodyti senamadiški ir neefektyvūs.

Išskyrus vieną paprastą išimtį: jei kalbame apie taikos sąlygas. Tačiau aplinkybėmis, kurios vis labiau primena prieškarį, reikia kitokių sprendimų.

Būtina suvokti, su kuo turime reikalų. Prieš pustrečių metų rašiau apie karą, kurį beviltiškai pralaimi Lietuva. Įvardijau Kremliaus propagandos įrankių grėsmes ir siūliau neatidėliotinas priemones. Dalis jų įgyvendinama tik dabar, bet ana pusė nuveikė dešimteriopai daugiau. Toksiška jau ne tik aktualijų informacija, bet ir daugelis, atrodytų, nekaltų laidų.

Trečiojo reicho propagandos šulai dabar atrodytų kaip meluojantys trečiokai palyginus su XXI a. Maskvos geopolitinio diskurso virtuozais. Dezinformacijos centrai yra smulkiai išnagrinėję tikslinę auditoriją ir suradę efektyviausias poveikio priemones.

Signalai, kuriuos su buku pragmatizmu Lietuvos eteryje vis dar tiražuoja kabelinių TV operatoriai, veikia tuos pačius emocinius centrus, kurie buvo stimuliuojami Šaltojo karo laikais. Adresatai - irgi nepasikeitę, tik dabar jau vyresni. Pakoregavus programą tinka ir jų vaikai.

Deja, vis dar esame tai, kuo mus ciniškai vadina Kremlius, - „artimasis užsienis". Šiai pafrontės zonai transliuojamos laidos mažai kuo skiriasi nuo to, ką bruka baltarusiams, moldavams, ukrainiečiams. Jų misija - pasėti abejones, įdiegti savo interpretacijas, kurstyti.

Tiesa, dvi pastarosios šalys jau senokai yra išjungusios nuodingiausius kanalus - „RTR Rosija", NTV, „Vesti", „Ren TV". Ir ne trims mėnesiams, o visiems laikams.

Lietuvai tai kol kas atrodo neįmanoma misija, nes čia naiviai tikima, kad žmonės moka atsirinkti, kas propaganda, o kas tiesa. Tai naivu, trumparegiška ir pavojinga.

Antai „Ren TV" net nerodo žinių, bet jai patikėta labai svarbi misija. Ji riečia versijas, kurias paskui vyrai perpasakoja ir dar pagražina susirinkę gerti daugiabučio laiptinėje ar „kolektyviniame garaže".

Tai iš pirmo žvilgsnio nekalti gamtos mokslų, istorijos siužetai. Bendras vardiklis: slavai yra išrinktoji tauta, civilizacijos vertybių saugotojai, kuriuos per amžius mėgino nugirdyti, pavergti, pažeminti atėjūnai iš Vakarų.

Jei į Žemę skrieja pražūtinga kometa, jei nenumaldomai šyla klimatas, jei žmonijai grasina naujas virusas - galite būti ramūs. Visus išgelbės drąsūs, protingi (ir visai negeriantys) rusų mokslininkai, kurie pagal prezidento V.Putino įsaką pluša žmonijos labui moderniose laboratorijose. Kai patvinęs Atlantas nuplaus Belgiją, Olandiją ir pusę Vakarų Europos, visi ras prieglobstį atšilusiame Sibire, kur naujakuriams jau kuriamos jaukios bazės.

Tokie skiedalai pasakojami rimtu veidu, gudriai perpynus melą su tikrais faktais, siužetai parengiami labai profesionaliai. Kita linija - istorinė. Vis sukama plokštelė, kaip Sausio 13-ąją „savi šaudė į savus", o žlugęs rugpjūčio pučas lyginamas su dekabristų žygiu. Lietuvos didžioji kunigaikštystė, savaime suprantama, buvo sukurta ir puoselėjama „tyrų slavų genčių". Ir šitaip - diena po dienos, savaitė po savaitės.

Sakote, tai žiūri tik nevykėliai? Klystate. Jų daugiau, nei mėginate save įtikinti. Turbūt nereikia aiškinti, ką jie mano apie V.Putiną, Krymo aneksiją, NATO ir „supuvusius Vakarus"? Kaip balsuos per šiuos ir kitus rinkimus? Visuomenėje, kurioje knygas baigia išstumti ekranai, šie procesai gali lemti labai daug.

Leiskite trumpai priminti, kaip jus veikia TV narkozė. Smegenys veikia keturiais pagrindiniais dažniais, kuriuos mokslininkai vadina beta, alfa, teta ir delta. Protaujantys ir kalbantys individai būdravimo metu skleidžia beta dažnio bangas, o delta yra siejama su miego faze. Tuo tarpu alfa ir teta spinduliuotė smegenyse fiksuojama kai žmogus hipnotizuojamas. Arba ilgai žiūri televizorių.

Tai – pasyvaus, nekritiško proto būvis. Veiklioji, aktyvioji smegenų veiklos sritis yra kairiajame pusrutulyje, kuris žiūrint TV veikia gerokai silpniau, logika ir mąstymas tarsi išsijungia. Funkcijos perleidžiamos dešiniajam pusrutuliui, kuris yra atsakingas už jausmus. Šviesa ir mirgėjimų dažnis didelę dalį žmonių veikia hipnotizuojamai, nes šiomis aplinkybėmis smegenys išsiskiria tam tikrą biologinę medžiagą.

Tai – endofinai, dar vadinami natūraliu organizmo opijumi. Šios aminorūgštys dar pasklinda žmogui sportuojant, būnant gryname ore, mylintis, juokiantis. Endorfinai kuria laimės pojūtį, labai panašų į tą jausmą, kurį sukelia ir ilgos valandos prieš mirgantį šviesų ekraną.

Frazė „narkotikas akims“ nėra tokia jau perdėta, kai žinai šiuos faktus ir prisimeni, ką su nekritiškomis bei tingiomis smegenimis sugeba nuveikti protų plovimo meistrai. Ar verta tada stebėtis, kad paprasti rusai, gatvėje paklausti, kas numušė Malaizijos lėktuvą paaiškina, kad buvo taikyta į V.Putino lainerį? Arba – esą B.Obamos nurodymu virš Rytų Ukrainos buvo skraidinama 300 lavonų, kad būtų sukompromituoti „Donecko laisvės kovotojai“. Zombiais negimstama, zombiais tampama – tereikia nuolat vartoti tam tikrą narkotikų dozę akims ir smegenims. O Rusija (ir tūkstančiai žiūrovų Lietuvoje) šitaip svaiginama jau daugelį metų.

Tai ką daryti? Valdžiai vertėtų pagaliau sutelkti politinę valią, blokuoti teršalų šaltinius ir pakeisti juos objektyvia informacija rusų kalba. Verslui - pagaliau nustoti šerti reklamos milijonais šiuos kanalus leidžiant jiems toliau nuodyti žiūrovų smegenis.

O dar neužkrėstiems piliečiams – dažniau prisiminti visa tai, ką sukūrėme savo rankomis, nes esame laisva valstybė, kuri savo gyvenimą kuria pati ir nekartos klaidų, suteikusių šansą jos ateitį lemti svetimiems.

Ir baikite pagaliau inkšti dėl sunkaus gyvenimo – gali būti daug blogiau. Nejaugi jau pamiršote?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.