Svajonė bliūkšta: bioninei rankai valstybė neskiria žadėtų lėšų

Iki lietuvio Martyno Girulio bioninės rankos operacijos likus mėnesiui aiškėja, kad valstybė jaunam vyrui gali atsukti nugarą. Anksčiau žadėta, kad valstybė padengs du trečdalius brangios operacijos.

M.Girulis su bandomąja ranka pirmą kartą gyvenime gali pats paimti daiktus.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
M.Girulis su bandomąja ranka pirmą kartą gyvenime gali pats paimti daiktus.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Butkienė, Kristina Garalevičiūtė („Lietuvos ryto" televizija)

Aug 12, 2014, 7:49 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:07 PM

Tačiau dabar aiškėja, kad Valstybinė ligonių kasa vietoj žadėtų 200 tūkstančių litų gali skirti vos penktadalį - 38 tūkst. litų. Dėl sūnaus sveikatos visą ūkį pardavę tėvai atskleidžia, kad žmonių suaukotų pinigų ilgai lauktai operacijai nepakaks.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas tvirtina, kad finansuoti į mokslo istoriją įeisiančio lietuvio operaciją valstybei turi būti garbės reikalas.

Pasiekimas – pačiam atsigerti

21-erių Martynui paimti mineralinio vandens buteliuką - didelė pergalė. Vaikinas atskleidžia, kad kiekvienas mažas žingsnis į priekį - daikto paėmimas ar rankos paspaudimas, jam kelia euforiją.

Kol kas Martynui įtaisytas laikinas rankos protezas, su juo jis mokosi paimti ir padėti daiktus. Tokioms treniruotėms jaunas vyras skiria kelias valandas per dieną. Kol kas neįveiktas iššūkis - kaip paimto daikto nesuspausti per daug.

Jauno vyro progresas ypatingai džiugina jo mamą Danguolę Girulienę. „Dabar išeina tik nosį nusivalyti ir kaktą pasikasyti. Kepurę dar užsidėjo, bet labai patenkintas. Valgo iš rankos, pasiima kokį daiktą. Šakutės dar negali suimti, bet duonos jau pasiima“, - pasakojo moteris.

Pirmoji pasaulyje pritaikyta bioninė ranka

Rugsėjo pabaigoje Martyno laukia, kaip jis pats sako, gyvenimo svajonės išsipildymas. Austrijos ligoninėje jam turėtų būti pritaisyta bioninė ranka. Vaikinas taps pirmuoju lietuviu ir vieninteliu pasaulyje neįgaliu žmogumi, kuriam bus pritaisyta mintimis valdoma bioninė ranka.

M.Girulis neįgalus nuo gimimo. Jis gimė turėdamas retą ligą artogripozę – visos jo galūnės buvo deformuotos, o raumenys paralyžiuoti. Po kelių operacijų būdamas šešerių metų jis žengė pirmuosius žingsnius, tačiau rankomis jis nieko negalėjo daryti iki šiol.

Per sudėtingas operacijas Austrijoje vaikinas pasiruošė pirmajam pasaulyje bioninės rankos pritaisymui neįgaliam žmogui. Tačiau valstybei persigalvojus jo svajonė ėmė bliūkšti.

Operacija kainuoja 320 tūkst. litų. Kad padėtų gimusiam neįgaliam sūnui Martyno tėvai pardavė ūkį, tačiau brangioms operacijoms Austrijoje pinigų neužteko. Per 100 tūkst. litų paaukojo žmonės. Likusius 200 tūkstančių, tikimasi, skirs sveikatos apsaugos ministerija.

Žadėtų pinigų neliko

Tačiau artėjančią Martyno operaciją temdo neaiškumai. Valstybinė ligonių kasa atskleidžia, kad greičiausia skirti 200 tūkst. litų Lietuva neišgalės. Esą operacijai gali būti rasta tik penktadalis reikiamos sumos.

Austrijos klinikose, kur turi būti atliekama operacija, lankęsis buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis teigia, kad operacijos finansavimą reikėjo suplanuoti anksčiau.

„Tokios kompensacijos turi būti planuojamos iš anksto. Lietuvos valstybinės ligonių kasos planavimas yra nustatytas pagal taisykles, programas, ji negali nieko savarankiškai priimti“, - sakė jis.

Spręs ką daryti

Tačiau Seimo Sveikatos reikalų komitetas tvirtina, kad dengti visą operacijos kainą Lietuvai turi būti garbės reikalas.

„Ligonių kasoje yra numatytas finansavimas retoms ligoms gydyti. Yra sudaryta komisija, kuri individualiai sprendžia, ar tas vaistas ar priemonė yra priskiriama prie retų ligų. Šiuo atveju, jei bioninę ranką žadama implantuoti pirmą kartą pasaulyje, tai neabejotinai galima priskirti prie retų atvejų. Ir ligonių kasa turi teisę skirti visą reikiamą sumą“, - aiškino Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas.

Ar skirti M.Girulio bioninei rankai finansavimą ir kokio dydžio, Sveikatos apsaugos ministerija ir valstybinė ligonių kasa spręs trečiadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.