Neįtikėtina: brangus automobilis garaže, bet naudotis negalima

Naujas ir nesugedęs automobilis stovi garaže, tačiau juo niekur negali važiuoti. Su tokiu atveju susidūrė tėvas ir sūnus, nusprendę nusipirkti konfiskuotą automobilį.

Jau keletą mėnesių šis automobilis stovi garaže, tačiau naudotis juo šeimininkai negali.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Jau keletą mėnesių šis automobilis stovi garaže, tačiau naudotis juo šeimininkai negali.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-08-13 15:10, atnaujinta 2018-01-29 22:53

Iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) konfiskuotų automobilių aikštelės išsirinkę patikusį automobilį, Aloyzas ir Paulius Raščiauskai už mašiną sumokėjo, tačiau visų teisių į jį iki šiol negavo.

Pardavė turėtas mašinas

P.Raščiauskas kartu su savo tėvu Aloyzu iš VMI nusipirko trejų metų senumo automobilį „Kia Sportage“. Už šią transporto priemonę jie sumokėjo daugiau kaip 46 tūkst. litų. Pinigai per tarpininką buvo pervesti į VMI sąskaitą banke.

„Sumokėjome grynaisiais pinigais. Prieš tai pardavėme turėtus automobilius – norėjome atsinaujinti. Rinkoje šis automobilis brangesnis, todėl, pamatę jį VMI konfiskuotų automobilių aikštelėje, nusprendėme nusipirkti. Tačiau dabar jau tris mėnesius iš viso nėra su kuo važinėti, nors automobilis stovi garaže“, – pasakojo P.Raščiauskas.

Automobilis Klaipėdos apygardos teismo nutartimi buvo konfiskuotas, nes buvusi jo savininkė naudojosi įkeistu automobiliu ir padarė administracinį nusižengimą. Automobilis buvo įkeistas Pajūrio kredito unijai, todėl VMI nurodė, kad norint įsigyti automobilį reikia kreiptis į uniją tam, kad būtų panaikinta automobilio hipoteka.

Reikia išregistruoti įkeitimą

Mokesčių inspekcija akcentavo, kad norėdamas nusipirkti automobilį A.Raščiauskas buvo atvykęs į VMI pasitikslinti dėl automobiliui taikomų apribojimų.

Jam buvo paaiškinta, kad yra įregistruotas sutartinis automobilio įkeitimas. Todėl, kol hipoteka nebus išregistruota, automobiliu negali būti disponuojama.

„Žinodamas apie šią aplinkybę A.Raščiauskas automobilį nusipirko“, – aiškino VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova.

Už automobilį didelius pinigus paklojęs vyras pasakojo, kad Mokesčių inspekcija iš pat pradžių įsipareigojo greitai sutvarkyti dokumentus: „Situacija tokia, kad nusipirkome automobilį iš VMI konfiskuotų  automobilių aikštelės dar balandžio 23 dieną. Tačiau dar iki dabar  negauname iš VMI visų teisių į įsigytą turtą. Prieš pirkdami mašiną buvome patikinti, kad per 7 dienas sutvarkys visus  dokumentus dėl hipotekos panaikinimo. Bet iki šiol nėra jokio progreso“, – piktinosi P.Raščiauskas.

Tačiau nei per septynias dienas, nei per tris mėnesius jie netapo  visateisiais automobilio savininkais. Apčiuopiamiausia, ką jie gavo, – tik šūsnys raštų iš įvairių institucijų.

Grąžinti neketina

Prašymus dėl hipotekos išregistravimo notarui gali pateikti hipotekos kreditorius, skolininkas arba savininkas. Tokį prašymą pateikė A.Raščiauskas, tačiau notaras nurodė, kad pirma su tuo turi sutikti Pajūrio kredito unija.

Kreditorius Pajūrio kredito unija sutiko su hipotekos išregistravimu, tačiau savo ruožtu pranešė, kad prašymą dėl hipotekos panaikinimo patenkins tada, kai į jos sąskaitą atkeliaus pinigai už automobilį. Tačiau VMI šiai unijai pinigų nepervedė.

„Notaras Pajūrio kredito unijos paklausė, ar gali naikinti hipoteką. Tačiau jis negalėjo to padaryti, nes kredito unija negavo pinigų iš VMI!“, – kalbėjo P.Raščiauskas.

P.Raščiauskas tikino, kad automobilio grąžinti neketina. Tik dėl visa pikta jis pasiklausė dėl grąžinimo sąlygų – kokie specialistai atvyktų įvertinti automobilio, ar būtų atgauti pinigai, ar būtų įvertinta tai, kad automobilis buvo remontuotas. Sumokėjęs už automobilį pinigus, jį parsivarė į tėvo garažą. Automobilis buvo paremontuotas, atliktas cheminis salono valymas.

„Paklausiau, kokia yra grąžinimo procedūra. Tačiau jie pranešė, kad pinigai grąžinami praėjus penkioms dienoms po automobilio paėmimo. Man tai netinka, nes negali žinoti – gal vėl parašys raštą ir neperves tų pinigų. Laukėme jau keletą mėnesių, galime palaukti ir dar metus“, – laukti pasiryžęs P.Raščiauskas.

Tačiau kol kas VMI nusiteikusi  kitaip.

„Sužinojęs apie notaro atsisakymą, A.Raščiauskas kreipėsi į VMI prašydamas spręsti klausimą dėl hipotekos išregistravimo. Po kelių dienų jis pateikė klausimus, susijusius su disponavimu automobiliu. Iš jų turinio VMI padarė išvadą, kad A.Raščiauskas neketina skųsti notaro veiksmų, o yra pasirengęs grąžinti automobilį ir atgauti sumokėtus pinigus“, – tikino VMI specialistė I.Gavrilova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas