Rusijos propagandos nešėjas Lietuvoje. Kas jis?

Kodėl 20 metų Lietuvoje veikianti leidykla „Gairės“ vieną dieną už 10 tūkst. litų sutinka išleisti Rusijos propagandininko parengtą knygą, apdrabstančią purvu dešimtis tūkstančių sovietų į Sibirą ištremtų Lietuvos gyventojų?

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-08-15 21:48, atnaujinta 2018-01-13 03:32

Kas tai: bandymas ieškoti istorinės tiesos, kaip sako leidėjai, ar noras pateisinti Josifo Stalino rėžimo nusikaltimus?

Tokie klausimai ketvirtadienį kilo po to, kai leidykla „Gairės“ Vilniuje pristatė savo naują knygą „Holokausto išvakarėse“. Knygos autorius Rusijos propagandistas Aleksandras Diukovas yra nepageidaujamas Europos Sąjungoje. Trečiadienį jis buvo sulaikytas Vilniaus oro uoste ir kitu lėktuvu išsiųstas namo.

A.Diukovo parengtoje ir „Gairių“ į lietuvių kalbą išverstoje knygoje peršama mintis, jog lietuviai į Sibirą buvo tremiami todėl, kad jie buvo nacių parankiniai.

Leidėjo biografija – spalvinga

„Šioje istorijoje bjauriausia dalis yra tai, kad Kremliaus propagandininko knygą apie tremtinius – potencialius nacių kolaborantus (taip išeina, kad ir apie tuomet 9-erių metų mano mamą) išleido Lietuvoje dirbanti leidykla „Gairės“. Tai yra LDDP, socialdemokratų draugai“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Pasižiūrėjus į „Gairių“ vadovo Povilo Masilionio (75 m.) biografiją, viskas lyg ir tampa aišku. Tokį žmogų liaudyje vadina užkietėjusiu komunistu.

1962–1964 m. P.Masilionis dirbo Anykščių rajono „Gegužės 1-osios“ kolūkio partinės organizacijos sekretoriumi, po to buvo Molėtų laikraščio „Pirmyn“ redaktoriaus pavaduotojas, 1972 m. baigė Leningrado aukštąją partinę mokyklą.

Po studijų universitete P.Masilionis vadovavo laikraščiui „Jonavos balsas“, dirbo Vilniaus Politinio švietimo namų konsultantu, Lietuvos komunistų partijos centro komiteto propagandos ir agitacijos skyriaus spaudos sektoriaus instruktoriumi. Prasidėjus atgimimui P.Masilionis vadovavo žurnalui „Komunistas“. Atkūrus nepriklausomybę jis pasinėrė į leidybą.

Spausdino skandalingas knygas

Pristatydamas leidyklos darbo vaisius P.Masilionis ketvirtadienį gyrėsi išleidęs buvusio premjero ir LDDP vadovo Adolfo Šleževičiaus atsiminimų knygą, rezonansinį Vytauto Petkevičiaus darbą „Durnių laivas“. Ką tik iškepta nauja knyga apie kitą kairiųjų pažiūrų politiką, mirusį Seimo narį Julių Veselką.

P.Masilionis neslepia, kad dėl kelių knygų turinio jam teko kelis metus vaikščioti po teismus.

Iš tiesų, vien paskaičius knygų pavadinimus, galima suprasti, kodėl jos sukelia rezonansą ir dalies visuomenės nepasitenkinimą.

Ypač didelį pasipiktinimą sukėlė prieš kelis metus išleista „Partizanų teroro aukų atminimo knyga“. Joje pateikiami esą partizanų nužudytų piliečių sąrašai. Knygos pratarmėje paaiškinama: „Ši Atminimo knyga – tai ne tik kuklus paminklas visoms pokario metų beginklių civilių žmonių aukoms. Tai ir kaltinamasis aktas Lietuvos valdžiai, pokario terorizmą pavertusiai valstybine politika.“

Dar vienas skandalingas leidyklos kūrinys buvo eilėraščių rinkinys „Grūto parko lyrika“. Jį teismas buvo uždraudęs pardavinėti.

Verslininkas į pasaulį taip pat paleido knygą, skirtą buvusio sovietinės Lietuvos vadovo Antano Sniečkaus šimtosiomis gimimo metinėms. Knygoje "Sniečkaus fenomenas: prisiminimai ir pamąstymai" publikuoti įvairių veikėjų prisiminimai apie buvusį tautos vadą.

Tremtiniai – tai nacionalistai?

Naujausia leidyklos knyga „Holokausto išvakarėse“ jau sukėlė politikų nepasitenkinimą. Nepaisant to, leidėjai teigia nesijaučiantys Rusijos propagandos tarnais. Jie savo knygą vertina kaip mokslinį kūrinį, kuriame gausu dokumentų, teikiančių galimybę daugiau sužinoti apie Lietuvą prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Knygos leidybai „Gairės“ gavo 10 tūkst. litų iš Rusijos. Už šiuos pinigus ji buvo verčiama iš rusų kalbos.

„Jeigu moka pinigus, prašau, tegul leidžia. Koks čia purvas? Čia yra dokumentai", – aiškino leidyklos vadovas.

Leidėjas apgailestauja, kad Lietuvos valdžia nesutiko knygos autoriaus A.Diukovo įsileisti į šalį. Visai kitaip kalba šį autorių žinantis Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Į Lietuvą neįleistas Rusijos pilietis Aleksandras Diukovas yra Rusijos specialiųjų tarnybų žmogus, savo leidiniais bandantis teisinti stalinistinio režimo nusikaltimus, sako istorikas.

A.Anušausko teigimu, ketvirtadienį pristatytoje A.Diukovo knygoje „Holokausto išvakarėse“ pateikiami seniai žinomi dokumentai, tačiau jų interpretacijos yra nepagrįstos, siekiant pateisinti sovietų 1941 metų trėmimus ir kitas sovietines represijas prieš Lietuvos žmones.

„A.Diukovas yra įkūręs fondą istorijos revizijai, stalinizmo ir sovietmečio balinimui. Kas tą fondą finansuoja, jis, matyt, vienas žino. Mano galva, ten be specialiųjų tarnybų niekaip negali apsieiti“, – BNS sakė A.Anušauskas, knygos apie sovietų terorą „Teroras 1940-1958 m.“ autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.