Vaikų sveikatos profilaktika nėra vien formalumas

Laikysenos sutrikimai, prastas regėjimas, antsvoris ir alergija - tai dažniausi sveikatos negalavimai, kamuojantys moksleivius. Todėl Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos jau praėjusį mėnesį tėvelius ragino pasirūpinti ir neatidėlioti to rudeniui.   Už tokią profilaktinę patikrą nereikia mokėti, nes suteikiamos sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:20 AM

Pasirūpinti profilaktiniu vaikų sveikatos patikrinimu siūloma tėvams kuo anksčiau, kad būtų galima išvengti eilių prie šeimos gydytojų kabinetų. Tokią Vaiko sveikatos pažymą  mokiniai privalo pateikti mokyklai jau rugsėjo pradžioje.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė priminė, kad auginantieji ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikus privalo juos kartą per metus atvesti pas šeimos gydytoją profilaktiniam sveikatos patikrinimui.

„Atvykus profilaktiškai pasitikrinti, šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams.

Tikrindamas sveikatą, gydytojas stengiasi ne tik įvertinti bendrą vaiko būklę, bet ir išaiškinti galimas lėtines ligas, užkirsti kelią ligoms. Patikrinus sveikatą išduodamas specialus Vaiko sveikatos pažymėjimas, kurį reikia pristatyti į švietimo įstaigas",– aiškino D. Berūkštienė.

Svarbu žinoti ir tai, kad nuo praėjusių metų vaiką apžiūrėti ir savo išvadas turi pateikti taip pat gydytojas odontologas.

Pažymėjimuose gydytojai pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaikų galimybių dalyvauti ugdymo veikloje. Yra nurodomos taip pat pirmosios pagalbos priemonės, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje, pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių ligų.

Rekomendacijose šeimos gydytojas turi nurodyti, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti: pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją, ar vaikui tinka įprastas krūvis, ar jis gali daryti visus pratimus, taip pat pažymėti, koks jo regėjimas, laikysena, ar yra polinkis alergijai.

Dėl Vaiko sveikatos pažymėjimo į savo šeimos gydytoją ir odontologą reikia kreiptis įprasta tvarka. Be to, rekomenduojama tai padarytu jau pasitikrinus dantų būklę.

Reikalavimas kasmet tikrinti ir vaikų dantis atsirado dėl noro paskatinti tėvus atidžiau rūpintis vaikų burnos higienos įgūdžiais ir dantų būkle. Lietuvoje dažnai vaikų dantys nėra sveiki. Net apie 90 proc. vaikų iki šešerių metų turi problemų dėl karieso.

Būtent todėl odontologo įvertinimas ir dantų gydymas yra itin svarbūs. Be to, tai gera proga tėveliams priminti apie šalyje vykdomą prevencinę programą, pagal kurią vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminiai dantys dengiami silantinėmis medžiagomis – specialia apsauga nuo karieso.

Deja, tačiau šiuo mete dažniausios sveikatos problemos, su kuriomis susiduria mokyklinukai – laikysenos sutrikimai, prastas regėjimas, antsvoris ir alergijos.

Tėvai turėtų prisiminti, kad per ilgas vaikų sėdėjimas prie kompiuterio vėliau atsiliepia skeleto ir raumenų sistemai bei regėjimui. Ką jau kalbėti apie tai, kad Priklausomybės ligų centrų Vaikų ir jaunimo skyriai fiksuoja priklausomybę nuo kompiuterio.

Tad tėvai profilaktiniu sveikatos patikrinimu kasmet turėtų pasirūpinti ne tik formaliai, o nuolat stebėti vaiką: tiek fizinę, tiek psichologinę jo būklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.