Renkama parama Ukrainos kariams: trūksta šiltų drabužių, šalmų

Norite, tačiau nežinote, kaip padėti kovojantiems Ukrainos kariams? Turite keletą porų vilnonių kojinių, neavėtus aulinius batus, dėželę šokolado ar kavos? Trečiadienį ir ketvirtadienį Lietuvoje renkama parama Ukrainos kariams, jai tinka ir kelios tūbelės dantų pastos ar šampūnas – padėti gali visi.

Ketvirtadienio vidurdienį jau buvo surinkta nemažai paramos.<br>A.Kazlausko nuotr.
Ketvirtadienio vidurdienį jau buvo surinkta nemažai paramos.<br>A.Kazlausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 27, 2014, 9:32 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:40 AM

Reikalingiausių daiktų ir medicinos priemonių parama bus renkamas dvi dienas specialiuose punktuose Vilniuje ir Kaune.

Vėliau surinkta parama krašto apsaugos lėktuvu „Spartan“ bus nuskraidinta į Kijevą. Iš ten ją paims patikimi žmonės ir perduos Ukrainos kariuomenei. Pagalbą būtiniausiais daiktais renka iniciatyvinė grupė „Blue/Yellow“.

Paramą nuskraidins pirmadienį

„Lėktuvas gabena valstybinę paramą – 4 tūkst. vienetų sauso maisto davinių ir medikamentų. Vakar netikėtai sužinojome, kad tame lėktuve dar yra vietos apytiksliai dviem tonoms krovinio. Labai skubiai įrengėme keturis punktus paramai rinkti“, – pasakojo iniciatyvinės grupės narys Šarūnas Matulevičius.

Nors trečiadienis yra tik pirmoji paramos rinkimo diena, tačiau Š.Matulevičius pastebėjo, kad žmonių susidomėjimas milžiniškas. Žmonės po truputį neša reikalingus daiktus, skambina, domisi būtinos pagalbos sąrašu.

Daiktinę paramą trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 9 iki 19 val. priims keturi punktai Vilniuje ir Kaune. Visi surinkti daiktai Ukrainą padedant Lietuvos kariškiams pasieks jau kitą savaitę.

Reikalingų daiktų sąrašas ir priėmimo adresai nurodyti straipsnio apačioje.

Planuojama, kada materialinės paramos siunta į Ukrainą bus skraidinama Lietuvos kariuomenės  transporto lėktuvu  C-27J „Spartan“ rugsėjo 1 dieną.

Su KAM lėktuvu į Ukrainą taip pat išvyks 7 tūkst. litų vertės parama mokyklinėmis prekėmis, skirtomis padėti sunkiau gyvenančioms šeimoms naujiesiems mokslo metams pasirengti. Aukas mokyklinėms prekėms surinko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga.

Prisideda ir įmonės

„Patys ukrainiečiai renka tokius pačius dalykus, todėl pagal jų poreikius ir sudarėme sąrašą. Tai yra patys reikalingiausi daiktai. Manome, kad daugiausia bus surinkta maisto produktų ir rūbų, nes kariniai dalykai yra gana brangūs“, – pasakojo Š.Matulevičius.

„Blue/Yeallow“ inciatyvos narė Kotryna Šimaitienė pasakojo , kad, išgirdęs apie renkamą pagalbą,  vienas žmogus net paskambino ir paklausė, ar netiktų jo daryti naminiai konservai. Tačiau dūžtantys ar kitokie pavojingi daiktai nepriimami. Be to, kelios vaistinės pasiūlė aprūpinti tvarsliava ir vitaminu C.

„Džiaugiamės, kad vitamino C jau nebereikia. Prie pagalbos siuntinio prisideda ir tie žmonės, kurie neturi tiek jau daug pinigėlių – atneša cukraus, kruopų, šokoladų. Viską paimame“, – sakė ji.

Reikalingi šilti rūbai

Šiuo metu Ukrainos sostinėje Kijeve yra režisierius ir paramos Ukrainos kariams idėjos autorius Jonas Ohmanas.

„Šiandien (trečiadienį. – Red.) vienam Ukrainos kariuomenės būriui buvo perduota tam tikra paramos dalis: šalmai, šarvinės liemenės, uniformos, taktiniai akiniai, pirštinės, šokoladai, kava... Tokie ir panašūs dalykai, kurių reikia karui“, – sakė J.Ohmanas.

Anot jo, labiausiai Ukrainos kariams trūksta ginklų, tačiau tuo padėti Lietuvos žmonės negali.

„Tačiau reikia naujų šalmų, neperšaunamų liemenių ir žieminės aprangos. Trūksta šiltų drabužių. Nes ruduo yra pats pavojingiausias laikas, kai kariai gali stipriai sušalti kojas ir patirti nušalimus“, – sakė J.Ohmanas.

Parama, kuri buvo perduota trečiadienį, buvo surinkta iš atskirų žmonių, taip pat pirkta už „Blue/Yellow“ narių pinigus.

J.Ohmanas pasakojo, kad lietuvių atsiųsta parama tikrai pasieks reikiamus žmones. Tačiau pasitaiko ir tokių dalykų, kai paramą bando gauti visokie neaiškūs veikėjai ir spekuliantai.

„Tu privalai žinoti, su kuo turi reikalų. KAd ir kaip būtų keista, pačios Ukrainos viduje vyrauja korupcija. Mes su tuo susidūrėme, tačiau nedaug “, – kalbėjo J.Ohmanas. Jis pabrėžė, kad lietuviai ypač palankiai sutinkami Ukrainoje. Ten praverčia ir lietuvių Maidano įvykių metu užmegzti ryšiai.

Reikalingų daiktų sąrašas

1. Karinė ekipuotė (auliniai batai, liemenės, diržai, karabinai, kuprinės)

2. Taktinė apranga (taktiniai akiniai, taktinės pirštinės, šalmai (kevlariniai), neperšaunamos liemenės, plokštės neperšaunamoms liemenėms)

3. Kariniai rūbai (uniformos, marškiniai, kojinės, minkštos kepurės)

4. Šilti rūbai (storos kojinės, džemperiai, pirštinės)

5. Karinė apgyvendinimo amunicija (miegmaišiai (-5 C), palapinės, paklotai)

6. Ginklų valymo priemonės (purškalai, švarūs medžiagos gabaliukai)

7. Negendantys maisto produktai (konservai, šokoladas, sriubų milteliai, sausainiai, džiovinti vaisiai, makaronai, avižiniai dribsniai, visų rūšių kruopos ir t.t.)

8. Higienos priemonės (muilas, skutimosi priemonės, rankšluosčiai, tualetinis popierius, dantų pasta, šepetėliai)

9. Medikamentai (medpaketai, skausmą malšinantys vaistai, tvarsčiai, vitaminas C, pirmosios pagalbos izoliacinės antklodės sužeistiesiems, žirklės sužeistųjų drabužiams perkirpti)

10. Kiti (baterijos, žibintai, lipni juosta (stora))

Punktai Vilniuje:

* Vašingtono aikštė 1 („Demokratinės politikos institutas“)

* L.Stuokos-Gucevičiaus g. 11 („Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai“)

* Antakalnio g. 45 (Ortopedijos įmonė „Vilties žiedas“)

Punktas Kaune:

* Laisvės al. 99, 6 kabinetas, 2 aukštas. Kauno paramos priėmimo skyrius paramą priims trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 17 iki 21 valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.