„Nuodėmingo kunigo“ mįslę įminė išniekintos bažnyčios klebonas

Jaunas dvasininkas bažnyčioje švęstu vandeniu šlaksto žmones, skaito Šventąjį Raštą, guodžia močiutę. Kitame kadre tas pats vyras pusnuogis sėdi vonioje su jauna mergina, ją bučiuoja, vėliau prabangiai įrengtame kambaryje su dviem vyrais lošia ir rūko cigarą. Toks vaizdo įrašas penktadienį buvo paskelbtas interneto svetainėje „You Tube".

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Aug 29, 2014, 9:45 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 6:25 PM

Į redakciją rašę laiškus ir komentaruose po rašiniu žmonės spėliojo, kas tai galėtų būti. Vieni manė, kad tai – naujo serialo reklama, kiti piktinosi kunigais – esą bažnyčia jau seniai ritasi žemyn, ir tokie vaizdo įrašai – nieko keista.

Treti spėliojo, ar pagrindinis filmuko aktorius nebus krepšininku internete pristatomas Paulius S. Dviejų metrų ūgio atletiško vyro veido bruožai ir šukuosena iš pirmo žvilgsnio primena vaizdo įraše nufilmuotą „kunigą“.

Galimai įraše nufilmuotas Paulius S. į lrytas.lt užklausas neatsiliepė. Į pagalbą redakcijai atėjo dvasininkas, kurio vadovaujama bažnyčia yra užfiksuota vaizdo įraše.

Išprašė nekviestus svečius

Portalui lrytas.lt šią mįslę įminti padėjo Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios klebonas Aušvydas Belickas.

Šioje sostinės senamiesčio bažnyčioje yra nufilmuoti keli vaizdo įrašo kadrai. Juose „kunigas“ šlaksto tikinčiuosius vandeniu, kalbasi su jais prie bažnyčios, guodžia bažnyčioje ant suoliuko sėdinčią močiutę.

„Maždaug prieš metus per sekmadienio 14 val. mišias bažnyčioje kilo sujudimas. Vyras, apsirengęs kunigo drabužiais, įėjo į šventovę, šlakstė žmones vandeniu, imitavo kitus liturginius veiksmus, – pasakojo A.Belickas. – Jį lydėjo dar keli žmonės, kurie viską filmavo.“

Kunigo manymu, internete pasirodęs vaizdo įrašas – šios provokacijos rezultatas.

Tąkart tikintieji ir bažnyčios zakristijonas išprašė nepageidaujamus svečius ir tęsė pamaldas. „Vaizdas įraše, kur kunigas prie bažnyčios kalbasi su parapijiečiais, – tai akimirka, kai žmonės bandė aiškintis, ką persirengėlis sugalvojo“, – pasakojo klebonas.

Jis tokį vaizdo įrašą vertina neigiamai. „Tai – šventvagystė“, – trumpai paaiškino A.Belickas.

Kunigas ragino tikinčiuosius tokiais atvejais nesutrikti ir kviesti policiją: „Tai yra religinių apeigų trikdymas ir tikinčiųjų religinių jausmų niekinimas. Anksčiau net Baudžiamasis kodeksas numatė bausmes už tokius poelgius. Nesakau, kad linkiu vaizdo įrašo kūrėjams būti nubaustiems, bet jie turi žinoti, kad taip daryti negalima.“ 

Koplyčia atvira visą parą

Dar viena šventovė, kurioje buvo filmuojamas „pasileidęs kunigas“, – Santariškių klinikų koplyčia. Ji atvira visą parą, nebudi sargas. Visi norintys gali ateiti kada užsimanę. Čia tarnaujantis kunigas dažnai lanko ligonius palatose, todėl koplyčia dažnai būna tuščia.

Kad Santariškių klinikos koplyčioje apeigos netikros, išduoda mažiausiai viena detalė.

Šio vaizdo įrašo scenaristai pamiršo vaikus aprengti baltais patarnautojų drabužiais. Be to, Lietuvoje  daugumoje šventovių kunigams prie altoriaus patarnauja berniukai. Mergaitės kunigams į pagalbą ateina tokiose bažnyčiose kaip Vilniaus Bernardinų bažnyčia, kuri priklauso pranciškonams.

Iš kur gavo kunigo drabužį?

Lietuvos kino studijos (LKS) darbuotoja, kuri nuomoja kostiumus, telefonu patvirtino, kad pas juos galima išsinuomoti kunigo rūbus – sutaną, baltą albą, violetinį gedulingą apdarą ir net stulą – violetinę juostelę, kurią dėvėdami kunigai klauso išpažinčių.

„Kunigo apdarus įmonės dažniausiai nuomojasi reklamai kurti. Juos išnuomojame vieną ar du kartus per metus. Negaliu pasakyti, kas paskutinį kartą nuomojosi: grąžinus drabužius, informaciją apie užsakovus iškart naikiname“, – aiškino darbuotoja.

Išvardijus, kuo apsirengęs „kunigas“ iš vaizdo įrašo, ji patvirtino, kad būtent tokius kostiumus nuomoja LKS.

„Pasileidusios vienuolės“ jau išbandytos

Vilniaus Šv.Mikalojaus bažnyčios klebonas A.Belickas sakė, kad tai – ne pirmas Lietuvoje kartas, kai mėginama taip pasijuokti iš bažnyčios ir tikinčiųjų jausmų.

Sostinės katalikus prieš kelerius metus sutrikdė dviejų „vienuolių“ bučiniai ir nusirenginėjimas šalia Vilniaus Šv. Teresės bažnyčios ir Aušros vartų. Tuomet žmonės skubėjo į zakristiją ir klausė kunigų, kaip suprasti tokį vienuolių elgesį.

Netrukus internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame dvi moterys, apsirengusios vienuolių apdarais, kėlė sumaištį nepadoriu elgesiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.