Energetikos ministro ieško ne politikų lauke

Kandidatų į Energetikos ministrus dairomasi ir aukštosiose mokyklose, ir tyrimų institutuose. Neoficialiai įvardijami kandidatai purtosi galimybės tapti ministrais.  

J.Neverovičiaus laikas Energetikos ministerijoje baigėsi. Kas galėtų užimti jo vietą?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Neverovičiaus laikas Energetikos ministerijoje baigėsi. Kas galėtų užimti jo vietą?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Aug 29, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:43 AM

Naujas energetikos ministras greičiausiai bus iš akademinio pasaulio, nepartinis, bet artimai susijęs su energetika. Neoficialiai jau rikiuojami kandidatai į šį svarbų postą.

Naujajam ministrui gali tekti garbė nugriebti grietinėlę nuo visų svarbiausių energetinių projektų - perkirpti juostelę Suskystintų dujų terminale, paskelbti elektros kabelio į Švediją statybos pabaigą, pasveikinti elektros tilto į Lenkiją tiesėjus.

„Jei šie projektai nevėluos ar nestrigs, naujasis ministras, kad ir iš kur bebūtų, gali išjoti ant balto arklio“, - lrytas.lt sakė vienas Vyriausybės atstovas.

Be visų šių simbolinių užduočių, naujajam ministrui reikės rasti sutarimą su prezidentūra. Ministrą deleguos Darbo partija, užsitraukusi prezidentūros nemalonę dėl galimos juodosios buhalterijos. Tad darbiečiai aktyviai ieško kandidato, kuris būtų priimtinas visoms pusės.

Beveik nėra šansų, kad ministru galėtų tapti šiai partijai priklausantis politikas.

Tarp pretendentų - atominės statytojas

Neoficialiai minimos jau kelios asmenybės, kurios galėtų užimti energetikos ministro postą. Vienas tokių – ISM universitete dėstantis energetikos ekspertas Gintaras Gavėnas. Jis yra žinomas kaip energetikos vadybos ekspertas, trejus metus dirbęs Suomijos Olkiluoto atominėje elektrinėje, organizuoja mokymus, konsultuoja.

Branduolinės energetikos konsultantas G.Gavėnas yra aktyviai pasisakęs referendumo dėl Visagino atominės energetikos (VAE) metu.

G.Gavėno manymu, Lietuva geriausią laiką progą pradėti statyti atominę jau praleido 2005-2007 metais, tačiau ne vėlu statyti ir dabar.

„Dar vienas referendumas dėl Visagino atominės elektrinės būtų tokia pat klaida, kaip ir pirmasis“, – yra sakęs energetikos ekspertas G.Gavėnas. Jis taip pat yra dirbęs bendrovės „Biok“ vadovu, yra KTU Gamtos mokslų daktaras.

Šio eksperto kandidatūra yra vertinama dėl patirties dirbant su atominės elektrinės projektais. Tad jei Lietuva kartu su partneriais nuspręstų statyti atominę elektrinę, jo indėlis būtų vertinamas.

Tiesa, pats G.Gavėnas lrytas.lt portalui neigė, kad yra gavęs pasiūlymą užimti energetikos ministro postą.

Prisiminė Energetikos institutą

Kiti neoficialiai svarstomi kandidatai – gerokai žinomesni. Lietuvos energetikos instituto Branduolinių įrenginių saugos laboratorijos vadovas Eugenijus Ušpuras Vyriausybėje yra vertinamas kaip strategijų kūrimo ekspertas.

Jis daugiau nei dešimt metų vadovavo Lietuvos energetikos institutui, kuris dabartinei Vyriausybei rengia Nacionalines energetikos strategijas. „Socialdemokratai juo ypač pasitiki“, - sakė vienas šaltinis Vyriausybėje. Tiesa, kol kas nežinia, kaip šis energetikos ekspertas yra vertinamas pačių darbiečių.

Be to, E.Ušpuras yra Lietuvos branduolinės energetikos asociacijos prezidentas. Tikėtina, kad jo, kaip atominės energetikos eksperto, patirtis gali padaryti įspūdį prezidentūrai.

Premjerui Algirdui Butkevičiui ketvirtadienį pristatytą Energetikos sektoriaus strateginės plėtros studiją parengė Lietuvos energetikos institutas. E.Ušpuras taip pat dalyvavo pristatyme.

"Nemėgstu laikino darbo, todėl ministro darbas manęs nedomina", - lrytas.lt sakė mokslininkas. Gali būti, kad tarp kandidatų yra ir daugiau šiame institute dirbančių mokslininkų. Konservatorių valdymo metais Energetikos instituto ekspertai buvo išstumti iš svarbiausių strategijų kūrimo.

„Aš jį gerai žinau, esu girdėjęs apie jo darbus. Bet apie galimas kandidatūras nenoriu kalbėti. Dėl to apsispręs politinė taryba“, - lrytas.lt sakė darbietis Kęsturis Daukšys, pridūręs, kad „dabar dirba su bitėmis prie avilių“.

Pats K.Daukšys galėtų pretenduoti į Energetikos postą, tačiau prezidentūroje jam durys greičiausiai būtų užtrenktos.

Ministro portfelio nenori

Neoficialiai kalbama ir apie anksčiau Kainų ir energetikos kontrolės komisijai vadovavusį Vidmantą Jankauską. Šiuo metu jis yra Pramonininkų konfederacijos Energetikos ekspertas.

V.Jankauskas lrytas.lt portalui teigė, jog iškart atmestų pasiūlymą užimti energetikos ministro kėdę. Jam, panašiai kaip ir buvusiam ministrui Jaroslavui Neverovičiui, nepatinka politiniai viceministrų skyrimai.

„Be to, turiu ir kitų, įdomesnių darbų. Į valstybės tarnybą grįžti nenorėčiau“, - sakė energetikos ekspertas, taip pat dirbantis su ES projektais.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė, kad „darbiečiai“ šiuo metu turi penkis kandidatus į ministro postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.