Surinko tonas paramos, bet lėktuve vietos pritrūko

Kariuomenė pranešė, kad tik 500 kg Lietuvos gyventojų surinktos paramos antradienį bus nugabenta į Ukrainą. Karininkai pirmadienį susigriebė ir aiškinosi, ar bus leista į Ukrainą vežti karinius šalmus ir neperšaunamąsias liemenes, naktinio matymo prietaisus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 1, 2014, 5:39 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 8:08 AM

Pirmadienio vakarą portalui lrytas.lt buvo patvirtinta, kad aktyvistai negalės vežti jokios karinės ekipuotės - šalmų, liemenių, naktinio matymo prietaisų ir panašiai. Tai reiškia, kad Ukrainos kariai iš Lietuvos žmonių gaus tik šokoladus ir šiltas kojines.

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Mindaugas Neimontas sakė, kad su humanitarine pagalba vežant karinę ekipuotę, tai būtų pažeidimas. Be to, jis teigė, kad aktyvistai žinojo, kad jiems bus leista gabenti tik 500 kg krovinio.

„Kodėl jie suprato, kad bus dvi tonos, aš nežinau“, - sakė jis.

KAM oficialiai pranešė, kad ji laikosi savo įsipareigojimų ir kartu su Ukrainos kariuomenei skirta materialine parama, kurią sudaro sauso maisto daviniai ir medicinos priemonės, nuskraidins į Ukrainą 500 kilogramų su visuomeninės organizacijos „Aspectus Memoria“ surinktos materialinės paramos pagal iš anksto su šia įstaiga suderintas sąlygas.   „Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivio C -27J „Spartan“ skrydis yra užregistruotas kaip humanitarinės pagalbos gabenimas, todėl kariuomenė  karinės paskirties priemonių į lėktuvą priimti negali.

Dėl kito paramos Ukrainai krovinio bus tariamasi vėliau. Atkreipiame dėmesį, kad Krašto apsaugos ministerija neorganizuoja ir nekoordinuoja visuomeninių organizacijų rengiamų paramos akcijų“, - teigiama KAM išplatintame pranešime spaudai.

Surinko 6 tonas

Jau anksčiau pirmadienį pranešta, kad Lietuvos kariuomenės atstovai neleidžia į orlaivį „Spartan“ krauti 18-os NATO standarto šalmų ir 4-ių neperšaunamųjų liemenių.

„Rytoj bus aišku, kiek krovinio tilpo. Stengsimės, kad tilptų kaip galima daugiau. Reikia suprasti, kad mes negalime bet kaip sumesti krovinių. Lėktuvas skris nenusileidęs, bakai bus sunkūs, todėl krovinio svoris taip pat bus ribotas“, – kalbėjo Karinių oro pajėgų viešųjų ryšių karininkas vyresnysis leitenantas Andrius Dilda.

Likusius daiktus sudės į sandėlius ir į Ukrainą bandys išvežti vėliau.

"KAM nepriėmė sutarto dydžio žmonių surinktos labdaros ukrainiečiams. Taip su žmonėmis nesielgiama, Juozai Olekai", - pirmadienį vakare pasipiktino Seimo narė Rasa Juknevičienė. 

"Padėtis nevienareikšmiška. Jei pažadėta priimti visuomenės paaukotas 2 tonas krovinio, Krašto apsaugos ministerijai derėtų šio pažado laikytis. Jei pažadėta mažiau, tuomet paramos rinkėjai turėjo kitaip planuoti rinkimą/rūšiavimą. Panašu, kad krovininio reiso sausuma nepavyks išvengti. Ir dar ta kontroversija dėl šalmų ir liemenių - esą negalima skraidinti kartu su humanitariniu kroviniu. O jei šalmai ir liemenės būtų mėlynos spalvos, su užrašu "MEDIA", tuomet gal būtų galima?", - pirmadienį nuostabos neslėpė gynybos ekspertas Aleksandras Matonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.