Dariaus Valio mostai daug kainuos

Prezidentės Dalios Grybauskaitės į darbą staiga sugrąžintą generalinį prokurorą Darių Valį užgriuvo nemalonios žinios apie jo taškomus biudžeto pinigus.

D.Valys įsakymus pasirašinėjo neskaičiuodamas, kiek tai kainuos valstybei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Valys įsakymus pasirašinėjo neskaičiuodamas, kiek tai kainuos valstybei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-03 09:24, atnaujinta 2018-01-29 00:56

Valstybės kontrolė nustatė, kad generaliniam prokurorui nepagrįstai paskatinus pavaldinius kasmet iš biudžeto papildomai reikės 3,3 milijono litų.

D.Valys 2013-aisiais patvirtino prokurorų skatinimo tvarką, kurioje nebuvo nustatyti tarnybos nepriekaištingumą, nuopelnus, kvalifikaciją ir kitus skatinti reikalingus dalykus apibrėžiantys vertinimo kriterijai.

Tai generaliniam prokurorui leido pernai net 850 kartų suteikti prokurorams aukštesnius kvalifikacinius rangus, garantuojančius didesnį atlyginimą.

2013-ųjų sausį aukščiausius kvalifikacinius rangus turėjo 58 iš 760 (7,6 proc.) prokurorų, o 2014-ųjų kovą – jau 560 iš 728 (76,7 proc.). Iš viso per metus taip paskatinti 647 prokurorai.

137 prokurorai per metus buvo skatinti net du kartus. 244 prokurorams D.Valys aukščiausius kvalifikacinius rangus be eilės suteikė Konstitucijos dieną, Konstitucijos metinių proga, nors ši diena yra tik atmintina ir dėl to tokio skatinimo negalėjo būti.

Negana to, Generalinė prokuratūra pirko 6,2 mln. litų vertės darbų ir paslaugų dirbtinai apribojusi konkurenciją, nes konkursų sąlygose nustatė tiekėjams neproporcingus reikalavimus.

Valstybės kontrolieriai taip pat nustatė, kad prokuratūra, laiku neperskaičiavusi nuomos mokesčio už tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomą, negavo 72,4 tūkst. litų pajamų, nekontroliavo, kad panaudos būdu už dyką suteiktos patalpos būtų apdraustos.

Auditoriai kritiškai įvertino ir tai, jog D.Valys paskyrė prokurorę į ES teisinio bendradarbiavimo institucijos „Eurojust“ padalinio Lietuvoje pareigas ir pratęsė jos delegavimo trukmę nesivadovaudamas įstatymu.

Dėl to 2009–2013 metais susidarė 966 tūkst. litų išlaidos, kurios dengtos iš Generalinės prokuratūros, o ne iš Užsienio reikalų ministerijos, kaip numato įstatymai, asignavimų.

Kontrolierių neliko nepastebėtas ir neteisėtas prokuratūros darbuotojų mėtymas iš darbo.

Valstybės kontrolė rekomendavo Generalinei prokuratūrai imtis priemonių, kad darbuotojų veiksmai rengiant ir priimant įsakymus dėl atleidimo iš pareigų, kurie vėliau pripažinti kaip neteisėti, būtų įvertinti, ir spręsti klausimą dėl galimos 187 tūkst. litų žalos atlyginimo. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.