Ritasi dar viena postų dalybų banga

Valdantiesiems dar nespėjus užkamšyti skylių, atsiradusių dėl vadinamojo juodojo viceministrų sąrašo, juos užgriuvo nauji rūpesčiai, susiję su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) palikimu.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė neskuba atskleisti „darbiečių“ kandidato į energetikos ministrus.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė neskuba atskleisti „darbiečių“ kandidato į energetikos ministrus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 4, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:37 PM

Trys valdančiosios partijos vakar politinėje taryboje išsidalijo iš koalicijos pasitraukusiai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai priklausiusius postus.

Buvusių partnerių palikimo dalybose daugiausia išlošė Darbo partija, rašo „Lietuvos rytas“.

„Darbiečiai“ susigrąžins anksčiau pagal koalicijos sutartį jai skirtą, bet LLRA perleistą energetikos ministro postą, taip pat gavo susisiekimo, kultūros viceministrų ir Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovo kėdes.

Pretendentų neatskleidžia

Kas užims šiuos postus? Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys vakar „Lietuvos rytui“ užsiminė, kad Kultūros ministerijai vadovaujantis Šarūnas Birutis pageidauja teisininko, o jų partijoje – gausu.

Kur kas didesnis rūpestis „darbiečiams“ – kandidatas į energetikos ministrus.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tikino, kad trečiadienio politinės tarybos posėdyje apie kandidatus nebuvo šnekėta ir šią savaitę jie nepaaiškės.

Jau kuris laikas politikos užkulisiuose kalbama, jog pagrindinis pretendentas į šį postą – Seimo Energetikos komisijai vadovaujantis Kęstutis Daukšys. Esą dabar ši kandidatūra derinama su prezidente Dalia Grybauskaite.

Tačiau neatmetama, kad „darbiečiams“ ministro gali tekti ieškoti ne tarp partijos elito.

Pretendentų – per daug?

Kad Darbo partijai nebus lengva pateikti kandidatą į energetikos ministrus, rodo ir ilgai užtrukusios energetikos viceministro paieškos.

Nors partijos prezidiumui buvo pristatyta iš Kėdainių kilusio Roko Baliukovo kandidatūra, oficialiai ji kol kas dar nėra patvirtinta.

„Kiek žinau, viskas dėl pasirinktos kandidatūros gerai, ji suderinta su premjeru. Nemanau, kad galėtų užkliūti ir specialiosioms tarnyboms“, – neminėdamas kandidato pavardės apie būsimą energetikos viceministrą kalbėjo V.Gapšys. Anot jo, pretendentų į įvairius valdžios postus paieškos užtruko ne dėl jų stygiaus, bet dėl gausos.

Darbo partijos vadovai dar nėra priėmę sprendimo ir dėl žemės ūkio viceministro, nors šios ministerijos vadovė Virginija Baltraitienė tvirtina pateikusi kandidatą.

Dar vieną pretendentą į viceministrus Žemės ūkio ministerijos vadovei turės pasiūlyti socialdemokratai, kuriems iš lenkų palikimo atiteko vienas postas.

Bando keisti kandidatus

Du naujai gauti viceministrų postai kiek sujaukė „tvarkiečių“ dėliones.

Šiai partijai atiteko energetikos bei švietimo ir mokslo viceministrų portfeliai.

Be to, pastaruoju metu „tvarkiečiams“ teko rūpintis ir kuo pakeisti net tris į juodąjį viceministrų sąrašą patekusius ir dėl to postus praradusius bendražygius.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, finansų viceministro postą „tvarkiečiai“ norėjo patikėti buvusiam Energetikos ministerijos Atsinaujinančių energijos išteklių ir energijos efektyvumo skyriaus specialistui Gediminui Onaičiui.

Teigiama, kad šiai kandidatūrai buvo pritarta, tačiau „tvarkiečiams“ perėmus energetikos viceministro postą, G.Onaitis gali pretenduoti į jį.

Tiesa, ši kandidatūra turės būti derinama su naujuoju energetikos ministru.

O į finansų viceministrus pretenduoja Jonavos savivaldybės Ekonomikos, finansų ir verslo plėtros komitetui vadovaujanti vienos kredito unijos administratorė Rita Latviūnienė.

„Tvarkiečiai“ mano, kad gera švietimo ir mokslo viceministre galėtų būti Metų klaipėdiete išrinkta Klaipėdos universiteto sveikatos mokslų plėtros koordinatorė Natalija Istomina.

Be to, ši partija turi pasiūlyti kandidatą į vidaus reikalų viceministro postą, kurį dėl skandalo prarado Algimantas Juocevičius, taip pat ūkio viceministrą.

Pastarasis postas atsilaisvino, kai Kęstutis Trečiokas pakeitė europarlamentaru tapusį aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį.

Vienu vicepirmininku sumažės

Nežinia, ar lenkams pavyks išsaugoti Seimo vicepirmininko postą, į kurį Jaroslavas Narkevičius buvo paskirtas kaip valdančiosios daugumos atstovas. Anot LLRA, šis postas jiems turi priklausyti kaip opozicinei partijai.

L.Graužinienė vakar pareiškė, kad valdantieji nusprendė atsisakyti vieno jiems priklausančio Seimo vicepirmininko posto, o dėl šiuo metu laisvo esančio opozicijai priklausančio vicepirmininko posto susitarti ir pasiūlyti kandidatą turi pati opozicija.

Liberalų sąjūdis mano, jog vicepirmininku turėtų būti jų atstovas – anksčiau šias pareigas ėjo europarlamentaru tapęs Petras Auštrevičius.

Pagal Seimo statutą parlamento pirmininkė gali turėti iki septynių pavaduotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.