Dėl pasakų – kontrolierių karas

Aprašytos karalaitės vestuvės su batsiuvio dukterimi sukiršino aukščiausio lygio valstybės prievaizdus – nesutariama, ar tokios istorijos kenksmingos vaikams. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

E.Žiobienė (kairėje) susikirto su Z.Zamžickiene (dešinėje) dėl N.Mikalauskaitės-Dangvydės (viduryje) pasakų.<br>T.Bauro, M.Kulbio nuotr.Eltos nuotr.
E.Žiobienė (kairėje) susikirto su Z.Zamžickiene (dešinėje) dėl N.Mikalauskaitės-Dangvydės (viduryje) pasakų.<br>T.Bauro, M.Kulbio nuotr.Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Sep 5, 2014, 7:58 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:48 PM

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba išpeikė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išvadą, kad pasakos apie tos pačios lyties poras kenkia vaikams iki 14 metų.

Bet taškas dar nepadėtas. Išgirdę lygių galimybių kontrolierės išvadą, visuomeninės organizacijos Lietuvos tėvų forumo nariai paskelbė, kad teisybės paieškoms dar liko teismas.

Išvados – tik pusė puslapio

Lygių galimybių kontrolierė Edita Žiobienė žurnalistų etikos ekspertų išvadose pasigedo išsamesnės analizės ir argumentų, tikslesnių paaiškinimų, aiškesnių vertinimo kriterijų, galimo priežasties ir pasekmės ryšio atskleidimo.

Kontrolierę taip pat nustebino, kad visos ekspertų išvados užima vos pusę puslapio.

„Galbūt derėtų išsamiau paaiškinti, kodėl pasakos yra kenksmingos“, – pareiškė E.Žiobienė ir priminė, kad visuomenėje vyrauja didelė įvairovė.

Tačiau žurnalistų etikos inspektorei Zitai Zamžickienei nekilo abejonių dėl ekspertų išvadų teisingumo, kad pasakos, kurios pateikia vienos lyties santykius kaip normalius ir savaime suprantamus, trapiai vaiko pasaulėžiūrai yra kenksmingos.

Leidžia diskriminuoti gėjus?

E.Žiobienė tyrė Seimo narės Marijos Aušrinės Pavilionienės skundą, kad Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos pozicija nelaikyti tos pačios lyties porų santykių normaliais ir priimtinais galėtų būti laikoma nurodymu diskriminuoti dėl lytinės orientacijos ir pažiūrų.

Parlamentarės nuomone, tokia pozicija žeidžia homoseksualių žmonių orumą, siekia sukurti bauginančią, žeminančią, priešišką ir įžeidžiančią aplinką tokiems asmenims.

Vis dėlto E.Žiobienė nutraukė M.A.Pavilionienės skundo tyrimą paskelbusi, jog trūksta duomenų nustatyti, kad Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pažeidė Lygių galimybių įstatymą.

Tačiau lygių galimybių kontrolierė rekomendavo Seimui keisti teisės aktus, apibrėžiančius Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos darbą, ir siekti sudaryti nepriklausomų inspektorių komisiją, kurios narius skirtų ne etikos inspektorius.

Suabejojo išmanymu

„Nesu įsitikinęs, ar ta kontrolierė turi kompetencijos pasakyti, kas vaikui tinka, o kas ne. Jei ji eina pareigas, dar nereiškia, kad ji žino, kaip veikia vaiko pasąmonė.

Saugo tai saugo, bet ar susigaudo, kaip saugoti“, – vakar kalbėjo Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Renaldas Jančiauskas.

Kitą savaitę Tėvų forumas spręs, kokių veiksmų imtis. Svarstoma ir galimybė kreiptis į teismą.

Visas tiražas – archyve

Pasakų knyga „Gintarinė širdis“ dabar neparduodama, o įsigijus ją internetu grąžinami pinigai.

Šiuo metu visas knygos tiražas guli Edukologijos universiteto archyve. Ten jos saugomos universiteto rektoriaus nurodymu.

Taip reaguota į Lietuvos tėvų forumo pasipiktinimą, kad dviejose pasakose rašoma apie homoseksualius santykius – karalaitės ir batsiuvio dukters bei karalaičio ir siuvėjo sūnaus meilę.

Paprieštaravo prezidentei

O pasakų autorei rašytojai Neringai Mikalauskaitei-Dangvydei šiemet buvo įteiktas „Vaivorykštės“ apdovanojimas už saviraiškos laisvės puoselėjimą.

Per apdovanojimo ceremoniją Prancūzijos ambasadoje savo homoseksualios orientacijos neslepianti rašytoja pasakė kalbą, kurioje paprieštaravo Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei, pareiškusiai, jog „mūsų visuomenė dar prie to nepriėjo“.

„O aš atsakau: ne! Niekad nėra per anksti turėti visas teises, jei jau gimei.

Reikia suvokti, kad Lietuvai atgavus laisvę kartu atgavo laisvę kiekvienas žmogus. Štai nuo tada ir nėra per anksti kalbėti apie savo teises“, – tuomet kalbėjo skandalą sukėlusi rašytoja.

Skundų daugėja

* Šiais metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba tyrė jau penktą skundą dėl homoseksualių asmenų diskriminavimo.

* Pernai tokių skundų nebuvo gauta nė vieno.

* Lygių galimybių įstatymas numato valstybinių institucijų pareigą įgyvendinti lygias galimybes, todėl tokius skundus tarnyba privalo ištirti – nesvarbu, kad skundžiama jai gimininga institucija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.