Ydinga laikysena: vaikas nėra sutvertas vien sėdėti

Pastaruoju metu be regos sutrikimų vaikams vis dažniau nustatoma ydinga laikysena. Kadangi vaikai vis daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio, yra beveik aiški tokio negalavimo priežastis. Tad šį kartą plačiau – apie taisyklingos sėdėsenos svarbą ir darbo prie kompiuterio ypatumus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2014-09-05 13:12, atnaujinta 2019-01-29 10:19

Vaikus auginantys tėvai turėtų žinoti, kad ilgainiui prasta laikysena gali lemti nugaros skausmus ir kitus negalavimus.

Mokyklose ne visuomet yra tiek suolų, kad juos būtų galima parinkti pagal vaikų ūgį. Ne visuomet koreguojamas jų aukštis.

Mokytojai nespėja sužiūrėti vaikų laikysenos ir duoti pastabų. Todėl į tai dėmesį turėtų atkreipti tėvai. Ypač rengiant namų darbus prie kompiuterio.

Tiesa, dažnai vaikai prie kompiuterio tiesiog leidžia laisvalaikį. Kompiuteriniai žaidimai atėmė iš jų malonumą pabūti lauke, todėl dabartinė vaikų karta auga fiziškai silpnesnė. Ką jau kalbėti, kad dažnai vaikai ilgas valandas sėdi „sukumpę“.

Gydytojai tvirtina, kad 4-6 metų mergaičių ir 6-8 metų berniukų stuburas auga intensyviausiai. Auga stuburo slanksteliai, o raumenys, raiščiai atsilieka apytiksliai metais. Tad būtent šio amžiaus vaikų ydingai laikysenai turi įtakos ne tik sunki kuprinė, bet ir ydinga sėdėsena.

.

Nugaros skausmai

Ortopedas traumatologas Giedrius Kvederas, paklaustas apie nugaros skausmus ilgai sėdint prie kompiuterio, aiškino, kad „mūsų stuburas labai sudėtinga jungčių sistema, sudaryta iš daug kaulų, sąnarių, palaikoma raiščių, sausgyslių ir raumenų.

Jis užtikrina mobilumą, atramą ir apsaugo nugaros smegenis su nervinėmis šaknelėmis. Aš visąlaik savo pacientams sakau: “Jei tikite Darvinu, tai per trumpą evoliucijos laikotarpį mūsų protėviai iš keturkojų tapo dvikojais.” Deja toks staigus pokytis neįvyko tobulai ir mūsų stuburas tapo viena silpniausių mūsų atramos judamojo aparato dalių.

Sėdimas darbas toks masiškas tapo tik XX amžiuje. O juo labiau, mūsų poreikis sėdėti prie kompiuterio atsirado vos prieš pora dešimtmečių. Mūsų kūno sandara per tokį trumpą laiką nepatobulėjo ir neprisitaikė prie drastiškų pokyčių. Geras gyvenimas tik nusilpnino raumenis ir užaugino pilvukus“, – pasakojo specialistas.

Kaip turi atrodyti darbo vieta?

Dažna skausmo priežastis – ilgalaikis netaisyklingas sėdėjimas. Skausmas dažnai praeina savaime, jei tinkamai save prižiūrime.

Ortopedas pataria: „Darbo vieta turi būti patogi. Klaviatūra turėtų būti apie 10-15cm nuo stalo krašto, kad galima būtų pasidėti rankas poilsio metu. Žastas ir alkūnė neturi būti atitolę nuo kūno. Alkūnės stačiu kampu, rankos nesulenktos per riešus. Kompiuterio pelė šalia klaviatūros, taip pat netoli nuo stalo krašto. Nereikia pelės stumdyti “iš peties”. Pelę reikia valdyti ne peties, alkūnės ar riešo judesiais, o patogiai – pirštais. Kartais padeda pagalvėlės po riešu“, – aiškino G. Kvederas.

Specialistas vyresniajai kartai priminė, koks žymus buvo skirtumas persėdus iš sovietinių automobilių sėdynių ant patogesnių. Taip ir darbo vietoje, tikriausiai ilgai negalėtumėme dirbti ant taburetės.

„Kėdė turi būti pritaikyta žmogaus ūgiui, keliai klubu aukštyje, sulenkti stačiu kampu, pėdos visu padu siekia žemę ar paaukštinimą. Nekryžiuokite kojų. Pečiai turi būti vienodame aukštyje, nuleisti. Atlošas turėtų būti išlenktas juosmenis srityje.

Nesikūprinkite. Ekranas turi būti rankos atstumu, viršus maždaug akių lygyje. Laikykite galvą tiesiai virš pečių, nepalinkite veidu į priekį. Jei ilgai tenka dirbti su nešiojamu kompiuteriu, pasidėkite taip, kad ekranas būtų teisingoje padėtyje, prijunkite atskirą klaviatūrą ir pelę.

Visi reikalingi daiktai ant stalo turi būti patogiai išdėlioti, kad nereiktų jų siekti susilenkus, persisukus ar persikreipus. Jei viską darote teisingai, o skausmas jus vis tiek vargina, kreipkitės į gydytoją“, – paskatino ortopedas.

Žmogus nėra sutvertas ilgai būti vienoje padėtyje. Būtina daryti pertraukėles, pajudėti, pasirąžyti. Mankštinti reikia ne tik nugarą, bet ir rankas, kojas, pečius, kaklą.

Taip pat svarbu palaikyti gerą fizinę formą, stiprinti juosmens, nugaros, kaklo raumenis, pasirinkti sau tinkantį sportą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.