Gedimino prospekto šurmulyje - naujų skonių staigmenos

“Geresnio oro tikėtis ir negalėjome. Tai dovana ir mums, ir vilniečiams”, – trina riebaluotus pirštus žuvies pardavėjas iš pamario.

"Dūzgiantis prospektas" vilniečius vilioja kvapais ir reginiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
"Dūzgiantis prospektas" vilniečius vilioja kvapais ir reginiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-06 15:59, atnaujinta 2018-02-09 17:43

Dūzgiantis prospektas” šiais metais vilniečius ir miesto svečius lepina ne tik orais, bet ir originaliais dirbiniais. Knygų gerbėjai prospekte spietėsi prie palapinių, kuriose įsikūrė didelės ir mažos leidyklos. Netoli rašytojos Žemaitės paminklo įsikūrusi “Knygų alėja” kvietė susitikti ir su knygų autoriais. Vienoje palapinėje Beata Nicholson prospekto praeivius kvietė į atviras kulinarijos pamokas.

Kai kurie vilniečiai pastebėjo, kad “Dūzgiantis prospektas” net patrauklesnis už Kaziuko mugę – nėra jokio kičo, neviltį varančios grūsties. Nuo Katedros iki Lukiškių aikštės nusidriekęs šurmulys viliojo rūkytos mėsos, žuvies ir saldumynų kvapais. Prospekte išsiteko per 250 prekybininkų iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Gruzijos, Turkijos, Indijos ir kitų šalių.

“Medų reikia valgyti nesusirgus, o ištisus metus. O lietuviai jį pradeda ragauti kai jau per vėlu”, – sako prospekte medumi prekiaujantis Gintautas Grigaitis. Saulėtą dieną į “dūzgiantį prospektą” išsiruošę vilniečiai ir miesto svečiai turėjo iš ko rinktis – medaus pasirinkimas šiais metais kaip niekada didžiulis, o prekeiviai vienas per kitą gyrė savo produkciją.

“Ar tikrai tai liepų medus? – su aiškiu nepasitikėjimu prekiautojo klausia senyva pirkėja. – Ponia, ragaukite, pasirinkimas tikrai didelis”. Medaus pirkėjų Gedimino prospekte šį savaitgalį – kaip niekada daug. Iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavę bitininkai nesiskundžia prisukto medaus kiekiu. Tiesa, kaina – 20 litų už kilogramą – dalį pirkėjų atbaidė. Turguje galima rasti ir pigiau. “Kaziuko mugėje medus buvo pigesnis”, – neslepia bitininkai.

“Bet turguje nerasite tiek rūšių ir pasirinkimo”, – atšauna iš Žemaitijos atvykusi medaus pardavėja. Medus su imbieru, aronijos uogomis, liepžiedžiais, įvairiomis žolelėmis – lietuviai vis drąsiau renkasi medų su įvairiais prieskoniais. Ypač drąsesnės jaunos šeimos, ieškančios medaus, kuris tinka vaikams šaltą žiemą, sako bitininkai.

Tai, kad lietuviai vis labiau atsikrato konservatyvių pirkėjų etiketės, pripažino ir uogienių virėjai. “Kaip tai įmanoma? Ko gero, labai neskanu”, – klausinėjo praeiviai prekiautojos, kuri siūlė išvirtas uogienes be cukraus. Paragavę rezultato maloniai nustebdavo – pasirodo, viskas įmanoma.

Kai kuriose prospekto vietose neprireikė ir piniginės, nes pirkėjai galėjo atsiskaityti išmaniuoju telefonu.

Įspūdžių vergams - vizualiųjų menų ekspozicija po atviru dangumi. Pirmą kartą dailės, tapybos, grafikos, keramikos ir kiti profesionalaus meno kūriniai bus eksponuojami ant aukščiausios kokybės plokštumų-sienelių, kurias specialiai iš Austrijos atveža profesionalių klojinių ir sistemų bendrovė "Doka".

Tuo tarpu Lukiškių aikštę savaitgalį okupavo išradingos šeimos – ko gero tik čia buvo galima rasti originaliausių vienetinių meno dirbinių, drabužių, kojinių, veltinių. Kūrybingos šeimos aikštėje dalinosi įspūdžiais, kuo užsiimti niūriais rudens vakarais, kai norisi į veiklą įtraukti visą šeimą. “Mes tik neseniai išmokome velti vilną, o dabar jau ir kai ką galime parduoti”, – šypsojosi jauna mama, siūlydama rankų darbo įvairias smulkmenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.