Sienų tepliotojui patiesė raudoną kilimą

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 6, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:47 PM

Joje juodu ant balto tarp dalyvių įrašytas slapyvardžiu 209 pasivadinęs dalyvis.

Jis pristatomas kaip minčių nestokojantis pilietiškas Vilniaus anonimas. Tačiau šis gatvės meno festivalyje inkognito dalyvaujantis pilietis turi vieną silpnybę - ant sienų, viadukų konstrukcijų, patilčių ir tvorų palikti užrašų.

Festivalio rengėjų nuomone, tai sąmojingos žinutės miestiečiams ir valdininkams. Ar tikrai?

„Sveiki atvykę į Vilnių tokį, koks jis yra“, - lietuvių ir anglų kalbomis dar neseniai švietė užrašai ant statybvietės tvoros netoli autobusų stoties. Gėda buvo prieš svetur atvykstančius keleivius - terliojame ir dar juokiamės iš savęs. Laimė, statybos baigėsi ir tvora buvo išardyta.

Kone šedevru festivalio rengėjai vadina kitą „menininko“ 209 terlionę „Vilnius Full of Space“, kurių visur pilna. Tai esą Vilniaus etiketė.

Šalia tikrų grafičių menininkų kūrinių „Vilnius Street Art“ pateikia ir 209 terlionių nuotraukas.

Europoje sunku rasti kitą sostinę, kurioje pastatų sienos būtų taip apdergtos grafičiais kaip Vilniuje.

Gatvės meno festivalio rengėjai pripažįsta, kad jų pakviesto 209 užrašų sostinėje yra gausybė. „Kaip ir kur mieste jis pasirodys, nežinoma, sekite naujienas“, - intriguoja jie.

209 puikiai supranta, kad jeigu jis atskleis kortas, prie jo festivalyje gali greitai atsirasti policininkai su antrankiais.

Bet ant sienų grafičius piešiantys vilniečiai tarpusavyje kalba, kad didelės paslapties vis dėlto nėra, nes 209 kartu su kitais šiuolaikinio jaunimo subkultūrų atstovais yra nusifilmavęs viename neseniai ekranuose pasirodžiusiame filme. Titruose yra ir jo pavardė.

Gatvės meno festivalio metu vyks ir pokalbis apie asmenines viešąsias erdves, kuriose paveldosaugininkai, sociologai diskutuos, kaip apsaugoti gatves nuo terliotojų ir ar to tikrai reikia, kaip reaguoti į nelegalius miesto žymėtojus.

Įdomu, kaip šalia 209 jausis Malaizijoje gyvenantis menininkas E.Zacharevičius, vėl atvykstantis į Vilnių. Pernai jis vilniečius sužavėjo kūriniu ant buvusio kino teatro „Lietuva“ sienos. Tik neilgai kūriniui buvo leista gyvuoti. Jį suniokojo būtent tokie kaip 209 sienų terliotojai.

Ar kvietimas sienų terliotojui dalyvauti oficialiame renginyje atrodo nekaltas pokštas? Anaiptol. Išgirdusi tai, dažų balionėliais ginkluota jaunuolių armija savęs paklaus - jeigu jam galima, tai galima ir man? Ir dar aršiau puls teplioti sienų ir tvorų.

Taigi netrukus raškysime festivalio „Vilnius Street Art“ vaisius. Atrodo, kad šiemet grafičių sostinėje užderės kaip obuolių ir grybų.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.