Pietų Korėjos ambasadorius: „Mūsų šalys turi nemažai panašumų“

Vakar „Lietuvos ryto“ redakcijoje lankėsi naujasis Pietų Korėjos ambasadorius Lietuvai Ji-in Hong'as ir pirmasis sekretorius Shik Kimas. Svečiai aptarė Pietų Korėjos įvaizdį Lietuvos spaudoje, domėjosi galimybėmis stiprinti kultūrinius valstybių ryšius.

Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Sep 12, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:19 PM

Naujasis ambasadorius pasakojo, jog Lietuva Pietų Korėjai patraukli savo geografine padėtimi, korėjiečių verslininkams ji gali tapti puikiu tiltu į Europos Sąjungą. Lenkijoje stambiausiu Azijos investuotuoju tapusi Pietų Korėja tikisi pakartoti panašią istoriją ir Lietuvoje, tačiau pripažįsta, kad tam dar trūksta saitų.

„Mes matome jus, Baltijos valstybes, kaip naujas, šviežias šalis, kurios kupinos energijos ir ryžto. Ir, aišku, mes puikiai žinome, kokia puiki jūsų krepšinio mokykla“, – šypsodamasis kalbėjo ambasadorius Ji-in Hong'as, pagirdamas lietuvių organizuotumą ir svetingumą.

„Nors žemėlapyje mes toli vieni nuo kitų, esame gana panašioje situacija. Mus vienija ne tik moterys (Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye. Aut.) prezidento poste, bet ir kova už laisvę, nuolatinė grėsmė saugumui, mes taip pat nesame supergalingi, bet bandome naudoti visas galimybes ir būti kuo labiau nepriklausomi“, – aiškino Ji-in Hong'as.

Jo manymu, korėjiečių dėmesį turėtų patraukti ir vis aktyviau vykstantys studentų mainai ir bendros studijų programos. Planuojama, kad artimiausiu metu Lietuvos Seimo pirmininkės vadovaujama delegacija apsilankys Pietų Korėjoje ir susitiks su potencialiais investuotojais, aptars naujus projektus.

„Labai daug tikimės iš šio susitikimo. Mūsų santykius jau išjudino jūsų suskystintųjų gamtinių dujų terminalui Ulsano statykloje statytas laivas-saugykla „Independence“. Mes puikiai suprantame jūsų energetinę situaciją. Pietų Korėja taip pat priklausoma nuo energetinių išteklių eksporto“, – pasakojo svečias.

Ambasadorius pridūrė, kad Pietų Korėja puikiai supranta dabartinę geopolitinę padėtį ir smerkia tarptautinę teisę pažeidžiančius agresorių veiksmus. „Mes palaikome Ukrainos valstybės siekius ir visiškai pateisiname Europos Sąjungos sankcijas“, – užtikrino Pietų Korėjos ambasadorius.

„Mes šalia turime agresyvų kaimyną, valdomą kelių asmenų grupės. Matau, kad Lietuvoje suprantama, kad Šiaurės Korėja nėra grėsmė tik mūsų saugumui. Tęsdami branduolinę programą ji bus pavojinga visam pasauliui“, – aiškino ambasadorius.

Lenkijoje savo tarnybą jau pradėjęs Ji-in Hong'as šiandien įteiks skiriamuosius raštus ir Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei. Ambasadorius teigė, jog mąstoma ir apie atskiros ambasados Vilniuje galimybę, tačiau kol kas jam dar tenka reziduoti Varšuvoje ir rūpintis korėjiečių interesais abiejose šalyse.

Laisvalaikiu violončele grojantis ambasadorius teigė, kad daug laiko savo pomėgiui muzikai neturi. Vis dėlto jis džiaugėsi, kad dirbti jam teks labai įdomią ir įvairią muzikinę kultūrą turinčiose valstybėse ir teigė besijaučiantis čia kaip namie. „Pas jus net ir klimatas panašus“, – šypsodamasis pridūrė jis.

Jo teigimu, Lietuva dar nėra galutinai atradusi Pietų Korėjos, kaip ir korėjiečiai dar tikrai nedaug žino apie Lietuvą. „Žinome, kad jūsų šalis turi puikiai išvystytą švietimo sistemą, čia daug puikių specialistų. Tikimės, kad žinių ir patirties mainai suartins mūsų valstybes. Padės plėtotis bendriems sumanymams“, – pasakojo Ji-in Hong'as.

Prieš šį vizitą Pietų Korėjos ambasadorius lankėsi Mykolio Romerio universitete, kur buvo aptariamos karaliaus Sejong'o instituto, užsiimančio korėjiečių kultūros sklaida, galimybės Lietuvoje bei tolesnės bendradarbiavimo perspektyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.