N. Venckienę demaskuos buvęs jos sutuoktinis?

Kas sugalvojo pūsti pedofilijos burbulą, kaip jame atsirado Kauno teisėjo Jono Furmanavičiaus pavardė ir koks buvo Neringos Venckienės tuomečio vyro Aido Venckaus vaidmuo?

A.Venckaus ir N.Venckienės keliai išsiskyrė, tačiau juos dar sieja skandalinga praeitis.<br>Nuotr. iš archyvo
A.Venckaus ir N.Venckienės keliai išsiskyrė, tačiau juos dar sieja skandalinga praeitis.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2014-09-13 09:03, atnaujinta 2018-02-09 16:08

Drąsiaus Kedžio bendrininkų Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės baudžiamąją bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas jau prarado viltį teisme apklausti Čikagoje nuo teisėsaugos pasislėpusią N.Venckienę, bet tikisi prisikasti prie mažiausiai penkių žmonių gyvybės pareikalavusios istorijos ištakų, rašo „Lietuvos rytas“.

Teismas yra pasiryžęs apklausti buvusį policijos operatyvininką, o dabar advokatą A.Venckų, kurio pavardė ne kartą minėta aiškinantis J.Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo aplinkybes.

Vaikščiojo su D.Kedžiu

Apklausti A.Venckų pageidauja prokuroras Redas Savickas ir nukentėjusiųjų advokatai Valdemaras Bužinskas bei Vitalijus Vasilionokas.

„Mums įdomu, kodėl A.Venckus su D.Kedžiu apie neva mergaitę tvirkinusį J.Furmanavičių pirmiausia pranešė žurnalistams, o ne teisėsaugininkams, kurie tuo metu jau buvo pradėję tyrimą dėl galimo mergaitės tvirkinimo“, – „Lietuvos rytui“ sakė J.Furmanavičiaus artimųjų interesus ginantis V.Bužinskas.

Kas parūpino nuotrauką?

Klausimų A.Venckui turima ir dėl vieno jo ir D.Kedžio telefono pokalbio, kuris buvo paskelbtas teisme.

2009 metų rugsėjo 21 dieną, dar iki dvigubos žmogžudystės Kaune, A.Venckui paskambino įsiutęs D.Kedys ir aiškino, kad negali peržiūrėti jo atneštos informacijos, nes neatsidaro diskelis, kuriame yra nuotraukos.

A.Venckus pažadėjo paprašyti, kad duomenis jam dar kartą būtų perrašyti.

Kaip vėliau paaiškėjo, D.Kedys ir A.Venckus kalbėjosi apie iš policijos duomenų bazės paimtas Vaido Milinio bei jo įtėvio, buvusio N.Venckienės viršininko Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio, duomenis.

Atlikus tyrimą nustatyta, kad kol kas neįvardijamas policijos pareigūnas 2009 metais policijos duomenų bazėje tikrino su Milinių šeima susijusią informaciją ir neteisėtai pasidarė V.Milinio nuotraukos kopiją.

Vėliau, dar V.Miliniui esant gyvam, N.Venckienės namuose iš vaikino nuotraukos buvo nupieštas tariamo pedofilo fotorobotas, pradėta kurti istorija, kad mergaitė neištaria raidės V, todėl pedofilas Aidas gali būti Vaidas.

Po V.Milinio nužudymo N.Venckienės šalininkai pradėjo rėkti: „Pedofilas rastas, tai V.Milinis.“

Dirbo šeimos advokatu

Iki šiol A.Venckus tariamos pedofilijos istorijoje figūravo ne kaip svarbus liudytojas, o kaip į teisėsaugos akiratį patekusių buvusios žmonos giminaičių advokatas.

Jis atstovavo D.Kedžiui, kai šis grūmėsi su Laimute Stankūnaite, advokatavo jam, o vėliau ir jo dukrai sukurtoje pedofilijos istorijoje, vėliau gynė uošvius Laimutę Kedienę ir Vytautą Kedį teismuose, taip pat dalyvavo L.Kedienės brolio Teisučio Markausko apklausoje, kai buvo bandoma išsiaiškinti, ar ne jis beveik septynis mėnesius slėpė nuo teisėsaugos pasislėpusį įtariamą žudiką.

Kai Šlienavoje gyvenęs T.Markauskas tyrėjams papasakojo daugiau, nei Kedžių giminei reikėjo, A.Venckus viešai apkaltino pareigūnus per apklausą nugirdžius jo žmonos dėdę.

Dabar A.Venckus gina kelis vadinamosios gegužės 17-osios bylos dalyvius, kurie trukdė antstolei Sonatai Vaicekauskienei įvykdyti teismo sprendimą – grąžinti L.Stankūnaitei jos dukterį.

Nieko nematė ir negirdėjo

Nors su jo šeima susiję daugybė bylų, pats A.Venckus yra liudijęs tik du kartus – ikiteisminiame tyrime dėl J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės nužudymo bei poveikio L.Stankūnaitės dukteriai.

Po jo ir N.Venckienės pusseserės Sonatos Žukauskienės apklausos pagrindinė šios bylos įtariamoji Kedžių kaimynė Olga Girdauskienė pabėgo į Rusiją.

Liudydamas apie, kaip įtariama, D.Kedžio įvykdytas žmogžudystes, A.Venckus tyrėjams nieko įdomaus nepapasakojo.

Jis aiškino, esą nematė ir negirdėjo, kas dedasi po jo namų stogu, ir į jokius žmonos bei jos brolio reikalus nesikišo.

R.Ivanausko ir E.Barauskaitės teisme apklausti liudytojai A.Venckaus žodžius paneigė.

Padėjo slapstyti bėglį?

2010 metų balandžio 17 dieną Šlienavoje, prie Kauno marių, radus dviejų žmonių nužudymu įtariamo D.Kedžio kūną, teisėsaugininkai pareiškė neabejojantys, kad beveik septynis mėnesius jį slėpė patys artimieji.

„Kadangi D.Kedžio šeimoje yra asmenų, turinčių teisininko išsilavinimą, jie galėjo konsultuoti ieškomą įtariamąjį ir padėti jam slapstytis“, – tada teigė Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas.

Pareigūnai neslėpė, kad dėl D.Kedžio slėpimo organizavimo įtaria gerai policijos veiklos metodus išmanantį A.Venckų, tačiau jis byloje net nebuvo apklaustas.

Padėjo viešnamio savininkui

* A.Venckus stengėsi ne tik dėl savo šeimos narių, bet ir dėl savo netolimo kaimyno, nepilnamečių viešnamio savininko Elvio Bendoraičio, kuris būsimų „darbininkių“ ieškojo prie Jonučių vidurinės mokyklos.

* E.Bendoraičio teisme A.Venckus visokiais būdais bandė išteisinti savo ginamąjį ir sumenkinti nukentėjusiųjų parodymus.

* Vienos mergaitės, kurios neteisėtu laisvės atėmimu buvo kaltinamas E.Bendoraitis, organizme buvo rasta psichotropinių medžiagų pėdsakų. Nors nukentėjusioji tvirtino, kad narkotikais ją vaišindavo pats teisiamasis, A.Venckui tai neatrodė nusikaltimas.

* Nors apie D.Kedį ir jo sąsajas su E.Bendoraičio viešnamiu atliekant šį ikiteisminį tyrimą jokių duomenų nebuvo, niekas jų net neieškojo, viešnamyje dirbusios prostitutės teigė, kad D.Kedys jame lankydavosi itin dažnai ir gali būti, kad buvo vienas iš nelegalios užeigos savininkų.

* Norint tai nuslėpti, E.Bendoraičiui buvo pasiūlytas sandėris: „Tu nekalbi apie D.Kedį, o tave gina A.Venckus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.