Svarbiausia - triukšmauti, nes rezultatas nebūtinas

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Cibas

Sep 13, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:08 PM

Miestą ir toliau kamuoja rytinės spūstys, o dalis moksleivių į mokyklą ir toliau pėdina neišsimiegoję.

O juk turėjo būti viskas kitaip, kai dar pavasarį Vilniaus valdžia nutarė, jog gimnazijų moksleiviams pamokos turi prasidėti valanda vėliau - nuo devintos.

Esą vaikai galės ilgiau pamiegoti, jų sveikata bus geresnė, o mieste sumažės rytinės spūstys, nes išsisklaidys žmonių srautai, be to, dalis žmonių persės į viešąjį transportą.

Ir ką gi turime? Automobilių srautai tokie patys kaip ir pavasarį. Vos baigėsi vilniečiams vasaros atostogos, ir miesto gatves akimirksniu užkimšo mašinos.

Spūstys vėl kaip visuomet. Didelės. Pasirodo, ne pamokų laikas didžiausia problema.

Tačiau reikia pripažinti, kad valanda vėliau atsikėlę gimnazistai yra žvalesni, ne tokie suirzę, geresnės nuotaikos. Gal tai ir turės teigiamos įtakos mokymuisi ir sveikatai.

Tačiau ir pamokos jiems baigiasi valanda vėliau. O tai jau trūkumas. Į būrelius ar treniruotes reikia lėkti paknopstomis, nespėjus nė deramai po pamokų atsipūsti ir pavalgyti.

Jeigu popamokinių būrelių laikas pavėlinamas, namo jau tenka grįžti temstant, o žiemą - visiškai sutemus.

Kokia išeitis? Būtų galima įvesti tvarką kaip sovietmečiu - dalį pamokų perkelti į šeštadienį ir darbo dienomis pamokų laikas sutrumpėtų. Tačiau ar tokia tvarka bus patenkinti mokiniai ir mokytojai? Kyla abejonių.

Kitas variantas - vyresnių klasių mokiniams panaikinti kai kurias ne pagrindines disciplinas. Mokiniai būtų mažiau apkrauti, anksčiau baigtųsi pamokos. Jie dėl to tik džiaugtųsi.

Tačiau vėl bėda - mokytojams sumažėtų darbo, prasidėtų pedagogų atleidinėjimai. Vėl būrys nepatenkintų.

O gal vis dėlto geriausia visoms ugdymo įstaigoms pasekti kelių sostinės gimnazijų pavyzdžiu? Jos problemą išsprendė labai paprastai - įvedė nulinę pamoką.

Pirma pamoka prasideda 9 val., o nulinė - 8 val. Ir avis sveika, ir vilkas sotus.

Kai apibendrini šią pamokų laiko reformą, taip ir lieki nesupratęs: kam reikėjo viso šito triukšmo ir išlaidų? Vien parodyti, kad kai kam rūpi miestiečių gerovė? Neįtikino.

Ir dar. Pradinukams niekas nepasikeitė - jiems pamokos valdžios nurodymu prasideda nuo 8 val. Ar tai reiškia, kad pradinukų miegas ir sveikata nėra svarbu?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.