Po Kauno Laisvės alėją darda Lenino ir Lobio traukiama „konkė“

Autobusai tapo pigiausia miesto viešojo transporto priemone.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 17, 2014, 5:43 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:53 PM

Pasivažinėti „konke“ ir pajusti tarpukario Kauno dvasią miestiečiai ir svečiai galės iki spalio pabaigos. Ši transporto priemonė kursuos savaitgaliais nuo Centrinio pašto iki Soboro.

„Apsisuko laiko ratas ir prieš daugiau nei 80 metų Kauno gatvėmis riedėjusi „konkė“ sugrįžo į Laisvės alėją. Nuo šiol ji ne tik teiks džiaugsmo kauniečiams ir miesto svečiams, bet ir leis įsivaizduoti, koks anuomet važinėjo visuomeninis transportas“, – trečiadienį "konkės" pristatymo proga sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Bendrovės „Kauno autobusai“ valdybos pirmininkas Jonas Koryzna tikino, jog naujoji „konkė“ buvo konstruojama visą vasarą. Ją buvo siekiama pagaminti kuo autentiškesnę. Dėl to teko konsultuotis su architektais, istorikais, archyve peržiūrėti to meto nuotraukas.

„Daugiausia laiko užėmė metalinių, guma aptrauktų konkės ratų atsiuntimas iš JAV. Visa kita pagamino mūsų meistrai. Transporto priemonė saugi, joje sumontuoti stabdžiai, žirgus valdo patyrę specialistai“, – aiškino J.Koryzna.

Už pasivažinėjimą „konke“ bus renkamas simbolinis mokestis. Jį turėtų patvirtinti miesto taryba.

„Konkės“ istorija Kaune siekia XIX a. pabaigą, kai Kauno miesto valdyba nutarė įvesti arklių tramvajų – „konkę“.

1887 metais buvo sudaryta koncesija su belgų inžinieriumi E.Diuponu, kuris naująjį susisiekimą mieste įrengė per ketverius metus.

1892 metų gegužės 24-ąją Rotušės aikštėje, susirinkus visuomenei, Kauno gubernatorius atidarė arklių tramvajų, ėjusį nuo Rotušės aikštės dabartinėmis Vilniaus, Birštono, Laisvės alėja, Gedimino, Griunvaldo gatvėmis, Vytauto prospektu iki pat geležinkelio stoties.

Paskutinė konkės kelionė įvyko 1929 metais balandžio 15 dieną. Ja tuomet iškilmingai važiavo miesto aukštuomenė.

Vietoje arklių tramvajaus ėmė kursuoti miesto autobusai, kurių eksploataciją 1930 metais iš privačių bendrovių perėmė miesto savivaldybė, išplėtusi ne tik autobusų parką, bet ir maršrutų skaičių.

Autobusai tapo pigiausia miesto viešojo transporto priemone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.