Moters gyvenimas - su skolų kupra

Skolų slegiama 31 metų kaunietė Aušra Šimkutė šiomis dienomis sužinojo nelinksmą naujieną savo bankroto byloje. Kauno apylinkės teismas buvo nusprendęs, kad kredito už butą nepajėgusios išmokėti moters ir jos 10 metų sūnaus būtiniesiems poreikiams per mėnesį reikia skirti bent 1 250 litų, tačiau tokia suma pasirodė per didelė bankui DNB ir bendrovei „Būsto paskolų draudimas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Sep 18, 2014, 7:08 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:31 PM

Praėjusią savaitę aukštesnė instancija, Kauno apygardos teismas, patenkino šių kreditorių skundą, panaikino Kauno apylinkės teismo nutartį ir įpareigojo jį iš naujo nagrinėti klausimą dėl mokumo atkūrimo plano patvirtinimo.

Kreditorių nuomone, moters šeimai per mėnesį turėtų pakakti 950 litų – tiek, kiek yra skirta dabar.

Jie atkreipė dėmesį, kad iš buvusio vyro Egidijaus Aleknos moteris dar gauna 440 litų dydžio alimentus. Tačiau, moters tvirtinimu, buvęs sutuoktinis teismo sprendimu per mėnesį privalo mokėti 300 litų už vaiko išlaikymą.

Skundo autoriai taip pat buvo nepatenkinti, per trumpa, jų manymu, Kauno apylinkės teismo paskirta bankroto proceso trukme – iki 2016 metų birželio 1 dienos.

„Tai reiškė, kad po nepilnų dviejų metų būtų nurašytos visos moters skolos, ji galėtų pradėti naują gyvenimą“, – tvirtino A.Šimkutės advokatas Linas Meškys.

Kreditoriams pateikus skundą, A.Šimkutė dirbo Kauno rajono bendrovėje buhaltere ir per mėnesį gaudavo 1,4 tūkst. litų, atskaičius mokesčius. Skundo nagrinėjimo metu įmonė bankrutavo. Mažametį sūnų auginanti moteris liko ir be darbo, ir su skolų kupra.

Šiuo metu A.Šimkutės ir buvusio jos vyro E.Aleknos skolos DNB bankui, bendrovei „Būsto paskolų draudimas“, antstoliams, komunalines paslaugas teikiančioms įmonėms, įskaitant palūkanas ir delspinigius sudaro daugiau nei 300 tūkst. litų.

A.Šimkutė be vyro pagalbos inicijavo asmeninio bankroto procedūrą, siekdama išlaisvinti šeimą iš skolų pančių.

Po kreditorių skundo A.Šimkutei teks iš naujo kovoti teisme dėl palankesnių atskaitymo sumų ir terminų.

Buhalterės specialybę įgijusi A.Šimkutė ir E.Alekna 2007 metais iš DNB banko paėmė 253 tūkst. litų kreditą trijų kambarių butui S.Žukausko gatvėje įsigyti, dar 5 tūkst. litų pasiskolino jo remontui.

Kas mėnesį šeimai už paskolą reikėjo mokėti po 1,5 tūkst. litų, tuo tarpu sutuoktinių bendros pajamos buvo vos 2,4 tūkst. litų.

Kai 2009 metais per ekonominę krizę moteris neteko vadybininkės darbo statybos bendrovėje, šeimai atėjo juodos dienos.

Gyvenimą dar labiau apkartino 2011 metais įvykusios A.Šimkutės ir E.Aleknos skyrybos. Vyras paliko namus dar prieš porai oficialiai nutraukiant santuoką.

Moteris pasiekė, kad bankas dvejiems metams atidėtų mokėjimus, tačiau šis žingsnis tik padidino įsiskolinimus – už atidėjimus reikėjo mokėti didesnes palūkanas.

A.Šimkutė svarstė, ar jai nebūtų verta bankrutuoti užsienyje, tačiau Lietuvoje praėjusių metų kovą įsigaliojo naujas įstatymas, moteris nusprendė kreiptis į mūsų šalies teismus.

Jei bankroto procedūra vyks sklandžiai, A.Šimkutė per keletą metų viską pradėtų iš pradžių.

Moters skolos būtų panaikintos, tačiau ji netektų ir viso savo turto, kurio pardavimu ir atsiskaitymu su kreditoriais rūpintųsi bankroto administratorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.