Socialdemokratai siūlo grąžinti ministerijų sekretorius

Valdantieji socialdemokratai siūlo

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-22 11:18, atnaujinta 2018-01-30 04:09

Tai numatančias pataisas įregistravo socialdemokratė Milda Petrauskienė.

Parlamentarė BNS pirmadienį sakė, jog pataisoms pritaria partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius bei socialdemokratų frakcija Seime.

Pataisos numato, kad vietoje didžiausio galimo keturių viceministrų skaičiaus liktų tik vienas, tuo metu likusius tris postus galėtų užimti ministerijų sekretoriai, kurie būtų karjeros valstybės tarnautojai.

„Kaip matote, dabar dėl viceministrų reikėjo įsikišti net prezidentei. Tai yra netvarka, taip neturi būti - turi būti žmonės profesionalai, kad būtų perimamumas, nežiūrint, kokios politinės pakraipos yra ministras ir valdančioji dauguma“, - sakė M.Petrauskienė.

Pasak jos, kai kurie šiuo metu deleguojami viceministrai „ne visada pasiteisina“, nes jiems trūksta kompetencijos, taip pat dažnai esą prireikia net iki metų, kol „įsivažiuos“ į darbus. Ministerijos sekretoriai, anot parlamentarės, užtikrintų pereinamumą net ir keičiantis valdžioms.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius BNS sakė, kad tokios pataisos į ministerijas grąžintų „amžinus biurokratus“, kurie išlaikytų lojalumą juos į postą atvedusiai partijai.

„Socialdemokratai, matyt, jau planuoja savo visiškas politines nesėkmes ateityje, tad nori savo žmones įtvirtinti kaip amžinus biurokratus. Mes paveldėjome iš jų daugybę tokių viceministrų, tuo metu buvusių sekretoriais, kurie tikrai toliau negalėjo dirbti. Keitėme sistemą tam, kad ministras galėtų atvesti savo politinio pasitikėjimo komandą ir su ja galėtų dirbti“, - sakė jis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys sakė socialdemokratų pasiūlymo rimtai nevertinantis. „Atsakysiu kaip paprastas pilietis - ar jis vadinasi viceministru, ar sekretoriumi, ar dar kitu tarnautoju, nuo to valstybės tarnautojų nesumažėja. Ir šitoje vietoje aš į tą pataisą žiūriu su šypsena, galbūt per rinkimų prizmę, o ne kaip į rimtą pasiūlymą. Valstybėje žmonėms yra svarbus vienas dalykas - kiek yra valstybės tarnautojų, kiek išleidžiame valstybės tarnybai išlaikyti pinigų, o ne tai, kaip jis vadinasi“, - BNS sakė V.Gapšys.

Tuo tarpu Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas „darbietis“ Valentinas Bukauskas sakė, jog buvusi reforma nepasiteisino ir grįžimas prie senosios tvarkos yra svarstytinas.

„Ta reforma, padaryta A.Kubiliaus, mano galva, nepasiteisino. Žiūrint į įstatymų leidybos kokybę matome tam tikrų defektų, galbūt dėl žinių trūkumo. Vis dėlto tie kancleriai, sekretoriai buvo su didžiule patirtimi valstybės tarnyboje, ir galėjo koordinuoti visus veiksmus. Tas, kas sugriauta, galbūt ir reikėtų atstatyt. Kadenciją turbūt pabaigsime be tų reformų, o 2016 metais būtų galima grįžti, tokia mano nuomonė“, - BNS sakė V.Bukauskas.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis sakė pozicijos šiuo klausimu neturintis, tik svarstė, jog socialdemokratai savo siūlymą iš pradžių galėjo teikti apsvarstyti valdantiesiems. „Tvirtos pozicijos šiuo klausimu neturiu, tik gal būtų buvę geriau prieš teikiant tokius siūlymus, valdančiųjų politinėje taryboje pasitarti“, - BNS sakė P.Gražulis.

Įstatymų pataisos taip pat numato, jog liktų ir šiuo metu esanti ministerijos kanclerio pareigybė.

Jei Seimas pritartų pataisoms, pasikeitimai įsigaliotų nuo 2016-ųjų.

Anksčiau buvusią sekretoriaus pareigybę ministerijose Seimas panaikino 2009-ųjų kovą, atmesdamas tuometinio prezidento Valdo Adamkaus veto. Taip pat buvo nustatyta, jog ministerijose gali būti ne daugiau nei keturi viceministrai, sukurtos ir naujos ministerijos kanclerio pareigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.