Dešinysis operos solistas gulte užgulė kairįjį pianistą

Iki kultūros viceministro posto iškilęs vienas ryškiausių jaunosios kartos pianistų gali būti sukčius. Tokie įtarimai užgriuvo iš Kultūros ministerijos staiga pasitraukusį socialdemokratą Darių Mažintą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 24, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:18 PM

Dėl galimo interesų konflikto iš viceministro kėdės D.Mažintą krapštęs šešėlinis konservatorių kultūros ministras Seimo narys Vytautas Juozapaitis tariasi prisikasęs ir prie galimai kriminalinės talentingo muzikanto veiklos.

Operos solistas išsiaiškino ir viešai pasidalijo įtarimais, kad 32 metų D.Mažintas į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją įstojo galimai pateikęs suklastotą vidurinės mokyklos baigimo atestatą.

Dabar tai aiškinasi Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba. Jei įtarimai pasitvirtins, bus kreipiamasi į teisėsaugą.

O dukart Specialiųjų tyrimų tarnybos tikrintas buvęs viceministras atsitvėrė tyla.

„Esu privatus asmuo ir provokacijų nekomentuoju“, – „Lietuvos rytui“ vakar tepasakė D.Mažintas.

Atsistatydindamas iš viceministro posto jis aiškino, kad tik taip bus garbingai galima išnarplioti jam anksčiau mestus įtarimus dėl supainiotų interesų, kai buvo skirta 40 tūkst. litų parama jo įkurtos įstaigos „Culture Live“ projektams finansuoti.

Politikas virto detektyvu

D.Mažinto praeitimi V.Juozapaitis ėmė domėtis netyčia. Jam užkliuvo nedidelė spraga viceministro biografijoje. D.Mažintas nurodo, kad buvo įstojęs į M.K.Čiurlionio menų mokyklą ir baigęs B.Dvariono muzikos mokyklą.

Bet pastaroji yra tik formalųjį švietimą papildančio ugdymo mokykla, o M.K.Čiurlionio menų mokyklos D.Mažintas nėra baigęs, tad konservatoriui kilo klausimas, kur pianistas yra įgijęs vidurinį išsilavinimą. Operos solistas to paklausė ir paties pianisto.

Seimo narį nustebino nervinga viceministro reakcija į, regis, paprastą klausimą. Tada V.Juozapaitis kreipėsi į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir sužinojo, kad į ją stodamas D.Mažintas pateikė Vilniaus „Santaros“ vidurinės mokyklos atestatą.

Tai politikui irgi sukėlė įtarimų, mat šioje mokykloje dėstoma rusiškai. O oficialus atsakymas V.Juozapaitį dar labiau pribloškė – paaiškėjo, kad joks D.Mažintas šios mokyklos nėra baigęs.

Direktorė nieko nerado

„Santaros“ mokyklos direktorė Larisa Jolovaja tai patvirtino ir „Lietuvos ryto“ televizijai: „Mes peržiūrėjome visą archyvą nuo 1988 metų ir tokios pavardės mokyklą baigusių asmenų sąrašuose neradome. Moksleivio net su panašiai skambančia pavardę mūsų mokykloje nėra buvę.“

Beje, tą dieną mokyklą jau buvo pasiekęs D.Mažinto perspėjimas apie jį neteikti jokių žinių.

Mokyklos vadovė svarstė galimybę kreiptis į teisėsaugą. Mat, neoficialiomis žiniomis, D.Mažinto pateikiamas atestato numeris lyg ir sutampa su tokiu pat kitam asmeniui išduoto dokumento numeriu.

Tarnyba pradėjo tyrimą

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos vadovas Vigilijus Sadauskas vakar „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad pradėtas tyrimas dėl D.Mažinto studijų aukštojoje mokykloje.

V.Sadausko teigimu, tai dar nereiškia, kad asmuo yra kaltas: „Tiesiog kilo visuomenės susidomėjimas, ir mes privalome reaguoti. Tai išskirtinis atvejis, kai įtariama, kad asmuo baigė aukštąją mokyklą galimai neturėdamas vidurinio išsilavinimo.“

Kokios pasekmės gresia asmeniui paaiškėjus, kad į aukštąją mokyklą jis įstojo ir ją baigė neturėdamas tokios teisės?

„Čia kaip ir olimpiadoje – jei prieš tapdamas čempionu vartojai dopingą, netenki medalio, o šiuo atveju – diplomo“, – paaiškino V.Sadauskas.

Žinia pribloškė dėstytojus

Pradėdamas eiti viceministro pareigas D.Mažintas nepateikė duomenų, kokią mokyklą yra baigęs. Kultūros ministerijos atstovai aiškino, kad politinio pasitikėjimo pareigūnas neprivalo teikti tokios informacijos.

Apie galimas spragas viceministro biografijoje vakar tvirtino nieko nežinojęs ir kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Tuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Veronika Vitaitė, pas kurią D.Mažintas mokėsi ir B.Dvariono muzikos mokykloje, „Lietuvos rytui“ gyrė jį kaip gabų ir atsidavusį muzikai.

Kur buvęs studentas įgijo bendrąjį išsilavinimą, V.Vitaitė nežino. Tai nebuvo žinoma ir B.Dvariono muzikos mokyklos dėstytojams.

„Žinia apie galimai suklastotą dokumentą mane pribloškė. Aš net amo netekau“, – pripažino B.Dvariono muzikos mokyklos vadovė Laimutė Užkuraitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?