Oršos mūšiui atminti – įspūdingos eitynės ir patrankų griausmas

Nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės penktadienio vakarą žygiavo kolona, primenanti prieš 500 metų pasiektą Oršos mūšio pergalę – vieną įspūdingiausių laimėjimų šalies karybos istorijoje.

Vilniuje - įspūdingas Oršos mūšio paminėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniuje - įspūdingas Oršos mūšio paminėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2014, 2:46 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:59 PM

 1514 m. rugsėjo 8-ąją bendra Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė Oršos mūšyje sumušė per tris kartus gausesnę Maskvos armiją. Istorikų duomenimis, ne mažiau įspūdingas buvo ir pergalės triumfo žygis į Vilnių.

Turimi faktai leidžia atkurti istorinį vaizdą, kaip mūšio pergalės iškilmės galėjo atrodyti XVI a. pradžioje. Būtent nuo Oršos mūšio pergalės paminėjimo Vilniuje atsirado tradicija svarbiausias pergales ir reikšmingas valstybės datas minėti kunigaikščio vedamomis triumfo įžygiuotuvėmis į Vilnių.

Penktadienio eitynėse dalyvavo Garbės sargybos kuopa, Lietuvos kariuomenės orkestras, raiteliai, vėliavininkai, būgnininkai ir kiti – iš viso apie 140 žmonių. Nuo Aušros vartų kolona judėjo iki Katedros aikštės, kur vyko sutiktuvių ceremonija, skambėjo varpai ir gaudė patrankos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.