Tyrėjų nakties renginiai atskleidė mokslo stebuklus

Norite patirti neįprastus pojūčius, pavyzdžiui, kad jūsų ranka suliepsnotų, bet nebūtų net nagas pažeistas? Tyrėjų nakties renginiai, ko gero, privers ir aikčioti iš nuostabos, ir sužinoti apie daugelį mokslo naujovių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

2014-09-26 18:02, atnaujinta 2018-01-29 12:01

Europoje nuo 2005 metų minima Tyrėjų naktis Lietuvoje prasidėjo jau penktadienio popietę. Didžioji dalis renginių vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Molėtuose, kai kurie jų tęsis ir po vidurnakčio.

Duris visuomenei atvėrė mokslo ir tyrimų laboratorijos, įsikūrusios šalies aukštosiose mokyklose, kitose įstaigose.

Lietuvoje vyksta net 200 renginių, kurių metu žmonės gali patys dalyvauti eksperimentuose, sužino apie mokslo naudą, naujoves, išradimus, pasiekimus.

Tyrėjų naktis ypač sudomino moksleivius – į universitetus, įsikūrusius didžiuosiuose šalies miestuose, jie plūsta autobusais iš visos Lietuvos.

Šimtai moksleivių penktadienio popietę šurmuliavo Kauno technologijos universitete (KTU), kur jie buvo supažindinti su laboratorijose atliekamais darbais, moderniais prietaisais.

Paaugliai galėjo patys įsitikinti, kaip uždegus kūną, nieko bloga neatsitinka.

„Propano dujas sumaišome su vandeniu ir muilu. Uždegus – jokio pavojaus. Liepsna pakyla, bet labai greiai užgesta, nesukeldama jokių blogų padarinių“, – šyptelėjo užsiėmimus vedęs KTU Chemijos fakulteto pirmakursis Marius Pašukinskas.

Elektros ir elektronikos fakulteto Automatikos katedros laboratorijų vedėjas Petras Černys pademonstravo smalsuoliams, kaip veikia juostos vyniojimo mechanizmas, naudojamas popieriaus gamyboje, tekstilės pramonėje, pakuojant gaminius.

Profesorius Arūnas Lipnickas parodė, kaip veikia miniatiūrinis liftas. Valdant lifto maketo elektroninį mechanizmą, galima patekti į kurį nori aukštą, reguliuoti greitį, stabdyti liftą.

„Tikiuosi, kad daugelis vaikinų ir merginų, apsilankę šios dienos renginiuose, nuspręs krimsti technikos mokslus, kurie yra be gali įdomūs“, – pasakojo KTU antrakursis Simonas Karevičius, universiteto fote radijo bangomis valdęs automobilio modelį.

Lankytojai gali pamatyti, kaip veikia devynios automatikos laboratorijos, elektros mašinos, šildymo, šaldymo, kaitinimo įranga, išvysti cheminės reakcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.