Siūloma sulietuvinti lietuvišką kilmę liudijančius pažymėjimus

Vidaus reikalų ministerija siūlo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:20 AM

Šiuo metu teisės aktai, nustatantys šių dokumentų išdavimą, asmenų vardus ir pavardes leidžia rašyti tik lotyniškomis raidėmis, nenaudojant šalutinių (diakritinių) ženklų. Tuo metu teikime Vyriausybei ministerija siūlo nustatyti, kad „asmuo gali rašyti vardą (-us) ir pavardę (-es) pagal kelionės ar kito asmens tapatybę patvirtinančio dokumento lotyniškus įrašus lotyniškais rašmenimis su diakritikais, kurie yra lietuvių kalbos raidyne: ą, ę, į, ų, ū, ė, č, š, ž“.

„Kasmet išduodami keli šimtai pažymėjimų, paliudijančių asmens teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę arba paliudijančių asmens lietuvišką kilmę. Susiduriame su atvejais, kuomet kai kurių jų užsienietiškuose pasuose ar kituose asmens dokumentuose vardas ar pavardė yra užrašyta, išlaikant lietuviškas raides, o mūsų institucijos pagal galiojančią tvarką jų negali įrašyti“, – teigia vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Vyriausybės nutarimo projektą VRM parengė bendradarbiaudama su Valstybine lietuvių kalbos komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.