Žurnalistas užčiuopė lietuviškos mafijos ir KGB ryšius

Didelio skaitytojų susidomėjimo sulaukusių knygų apie Lietuvos šešėlinio pasaulio paslaptis autorius Dailius Dargis skaitytojams siūlo naują kūrinį – „Mafijos kronikos“. Čia bandoma išrutulioti iki šiol miglotą, mitais apraizgytą temą – apie lietuviškos mafijos ir sovietų slaptosios tarnybos KGB ryšius.

H.Daktaru aktyviai domėjosi ir KGB.<br>V.Balkūno nuotr.
H.Daktaru aktyviai domėjosi ir KGB.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 1, 2014, 3:32 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:14 AM

„Pas Henriką Daktarą (Henytę) sovietinių laikų pabaigoje lankydavosi paslaptingas vyriškis iš Kauno milicijos. Prie „Tartu” kavinės apšvarinti ir brangios sekimo technikos netekę kagėbistai vėliau dėl to pasikvietė H.Daktarą pašnekesio. Jau vien faktas, kad Henytė buvo kalinamas KGB rūmuose Vilniuje, kelia įdomių minčių“, – sakė D.Dargis.

Spalio pradžioje didžiausius šalies knygynus pasieksiančioje knygoje žurnalistas atkreipė dėmesį, jog H.Daktaras, nuteistas 12 metų laisvės atėmimo „lapių byloje“ 1987-aisiais, buvo paleistas anksčiau laiko, iš kalėjimo grįžo 1992-aisiais.

Šioje knygoje bus paskelbtas ir unikalus, teisėsaugos struktūrų slapta įrašytas pokalbis – stenograma, pridėta prie vienos iš paskutiniųjų archyve saugomų bylų, kurioje minimas H. Daktaras. To 2006 metais vykusio ir slapta įrašyto pokalbio metu H.Daktaras atvirai pripažino, kad jau nebeturįs draugų, jo šalinasi ne tik buvę bendrai, bet ir visi į verslą pasukę pažįstami asmenys. Kad jam tampa sunku išgyventi, nes niekas jo nenori įtraukti ne tik į legalius, bet ir į neskaidrius verslus.

Tiesa, įrodymų, kad H.Daktaras būtų buvęs užverbuotas KGB , žurnalistas pripažino neradęs.

„Matyt, Daktarais domėjosi atskiri KGB pareigūnai, sunku pasakyti, ką jie planavo. Aiškesni ir labai ryškūs yra sovietų slaptųjų tarnybų ryšiai su „Vilniaus brigada“. Čia bus detaliai aprašomos Dekanidzių kelionės ar epizodas, kai šiemet nežinomo šaulio prie namų nušautas Igoris Tiomkinas iš gatvės chuligano paima pistoletą ir jį tiesiai nuneša į tuometį KGB pastatą pačiame Vilniaus centre” , – pasakoja D.Dargis.

Naujausioje D.Dargio knygoje pateikiama dar daugiau nežinomų ir pikantiškų faktų apie ryškiausius visų laikų Lietuvos kriminalinius herojus – Kauno Daktarus, Daškinius, Vilniaus „brigadinius”, Klaipėdos gaidjurginius, ryškiausius to meto verslininkus, jų likimus sutraiškiusius samdomus žudikus. Apie tai, kaip su anų laikų nusikaltėliais kovojo ir vis tebekovoja, šioje knygoje pasakoja viešumo ypač vengiantys buvę ir esami specializuotų teisėsaugos padalinių darbuotojai.

Knygos šaltinis – tai ir dokumentai, ir pokalbiai su teisėsaugos veteranais, taip pat nusikaltėlių pasaulio atstovais.

D.Dargis – rašytojas, žurnalistas, kriminalinio pasaulio istorijų tyrinėtojas, didelio populiarumo sulaukusių ir tūkstantiniais tiražais išleistų knygų „Tikroji Daktarų istorija” (2010, 2011 m.), „Kruvinasis mafijos maršrutas” (2011 m.) ir „Vilniaus bomberio išpažintis” (2013 m.) autorius.

Žiūrovai jau matė dokumentinį televizijos serialą pagal D.Dargio parašytą scenarijų ir ankstesnėse knygose surinktus faktus. 2014 metų sausio – kovo mėnesiais jis buvo rodomas TV3 kanalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.