Prokurorai staiga tapo advokatais

Prokurorai neriasi iš kailio, kad pateisintų malonę, kurią jie suteikė buvusiam „Snoro“ banko bankroto administratoriui Neilui Cooperiui. Jis esą padarė ne nusikaltimą, o klaidą, rašo „Lietuvos rytas“.

Prokuroras S.Verseckas (kairėje) vakar mūru stojo už buvusį „Snoro“ bankroto administratorių britą N.Cooperį.
Prokuroras S.Verseckas (kairėje) vakar mūru stojo už buvusį „Snoro“ bankroto administratorių britą N.Cooperį.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 3, 2014, 8:56 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:59 PM

„Išėjo žmogus iš parduotuvės, pasiėmė ne savo dviratį ir nuvažiavo, tačiau apsižiūrėjo ir grįžęs jį grąžino“, – taip N.Cooperio veiksmus vakar apibūdino Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Jam generalinis prokuroras Darius Valys buvo pavedęs atlikti patikrinimą, ar N.Cooperio atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas nutrauktas pagrįstai.

S.Verseckas, kaip ir jo kolega Linas Kuprusevičius iš Vilniaus apygardos prokuratūros, dievagojosi neįžvelgęs, kad N.Cooperis būtų padaręs nusikaltimą.

Jo teigimu, „Snoro“ administratorius, leidęs įvykdyti dvi operacijas jau po paskelbto banko nacionalizavimo, padarė tik klaidą.

Anot S.Versecko, buvusios Seimo pirmininkės konservatorės Irenos Degutienės sūnaus Gedimino Degučio įmonė „Novotersa“ bei bendrovė „AviaAM B03“, kuri per akcininkus yra susijusi su verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojama įmone „Avia Solutions Group“, atsiskaityti su „Snoru“ panoro dar iki sustabdant jo veiklą.

Viena įmonių tokį norą pareiškė banko nacionalizavimo išvakarėse 2011 metų lapkričio 15-osios vakarą, o kita tą pačią dieną, kai banko veikla buvo sustabdyta – lapkričio 16-osios rytą.

„Pinigai buvo pervedami ne į šių įmonių sąskaitas, o atvirkščiai – į banką jų paimtoms paskoloms padengti“, – aiškino prokuroras.

Bankinės operacijos buvo įvykdytos, bendrovių pinigai atsidūrė jų sąskaitose „Snoro“ banke ir ten įstrigo, nes lapkričio 16-ąją, apie 15 val., buvo sustabdytos visos bankinės operacijos.

Tų pačių metų lapkričio 24-ąją Lietuvos bankas kreipėsi į teismą dėl „Snoro“ bankroto, o gruodžio 7 dieną banko administratoriaus funkcijas perėmė N.Cooperis.

Netrukus jis sulaukė „Novotersos“ vadovų paklausimo, kur nukeliavo jų pervesti pinigai.

„Banko bankroto administratorius sprendė šį klausimą ne vienas, tarėsi su kitais banko darbuotojais.

Nebuvo bendros nuomonės, ar galima pabaigti operaciją, tačiau vis dėlto nusprendė, kad ją baigti galima“, – pasakojo S.Verseckas.

Taip 2012 metų sausio 6 dieną iš „Novotersos“ specialiosios sąskaitos „Snorui“ buvo pervesta visa suma – 645 803 litai.

Tai apie 300 tūkst. litų daugiau nei draudžiamoji indėlio suma – 345 tūkst. litų.

Įtarimai N.Cooperiui buvo pareikšti šių metų kovą, dar viena jo apklausa įvyko birželį.

„Tyrimas buvo atnaujintas, paaiškėjo, kad neteisėtai buvo pervesta ta suma, kuri viršijo leidžiamą indėlio sumą. Tačiau tai yra aplaidumo požymis, bet ne nusikalstama veika“, – aiškino S.Verseckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.