Šiaulių vyskupo kalendoriuje – šventos relikvijos

Sekmadienį po pamaldų Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pakvietė tikinčiuosius į vyskupijos pastoracinį centrą, kuriame pristatė 2015 metų kalendorių „Šventųjų relikvijos Lietuvoje“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Oct 5, 2014, 3:50 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:58 PM

Aistra keliauti ir fotografuoti garsėjantis Šiaulių vyskupas E.Bartulis pirmąjį kalendorių išleido dar 2006 metais. Tąkart dvasininkas įamžino Europos kalnuose pastatytus kryžius, o išleisti kalendorių tapo graži kasmetė tradicija.

Devintajame vyskupo E.Bartulio kalendoriuje pristatomi Lietuvos bažnyčiose saugomi relikvijoriai. Šiaulių vyskupas nufotografavo 13 vertingiausių eksponatų.

„Ne, skaičius 13 manęs nebaugina – jis yra mano mėgstamiausias, nes būtent 13 dieną Fatimoje apsireiškė Švenčiausioji Mergelė Marija“, – šypsojosi kalendoriaus autorius.

Kalendoriaus viršelis papuoštas relikvijoriumi iš Keturnaujienų koplyčios. Šią mažai kam matytą bažnytinio meno vertybę pavyko išsaugoti atsitiktinai.

„Parapijietis atnešė Kudirkos Naumiesčio klebonui maišą palaidų detalių. Vyriškis sakė suprantantis, kad čia kažkas švento, ir pasiūlė klebonui sudeginti“, – relikvijos išsaugojimo istoriją papasakojo vyskupas E.Bartulis.

Parapijiečio pasiūlymą atmetęs klebonas nuvežė atneštas medines detales į Vilnių ir parodė restauratoriams. Šiems pavyko atkurti šį įspūdingą kūrinį.

„Iš Italijos buvo atgabentos šventojo Jono Bosko relikvijos, todėl pamaniau, kad tikintiesiems reiktų pristatyti ir Lietuvoje išsaugotus relikvijorius“, – apie 2015 m. kalendoriaus idėją pasakojo Šiaulių vyskupas.

Paklaustas, ar pats įamžino visas šias bažnytinio meno vertybes, vyskupas E.Bartulis nusikvatojo: „Negi zakristijoną pasiųsi?“

Norinčiųjų įsigyti vyskupo kūrinį netrūko – pastoraciniame centre nusidriekė tikinčiųjų eilės. Už mažesnio formato kalendorių buvo prašoma 8, o už didesnio – 15 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo