Nuodėmingas pianistas D. Mažintas gali likti ir be diplomo

Buvusio kultūros viceministro Dariaus Mažinto praeities nuodėmes padėjusį atskleisti parlamentarą Vytautą Juozapaitį nustebino politiniai priešininkai ir specialiosios tarnybos, rašo „Lietuvos rytas“.

D.Mažintą užgriuvo nemalonumai.<br>V.Balkūno nuotr.
D.Mažintą užgriuvo nemalonumai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-10-08 08:44, atnaujinta 2018-01-28 05:20

Vilniaus apygardos prokuratūra vakar pranešė, kad buvusio viceministro 32 metų D.Mažinto brandos atestatas suklastotas. Pasitvirtino įtarimai, kad garsus pianistas nėra baigęs vidurinės mokyklos.

D.Mažinto nebuvo 1999 metais Vilniaus „Santaros“ vidurinę mokyklą baigusių mokinių sąrašuose. Suklastotą šios mokyklos atestatą šis vilnietis buvo pateikęs stodamas į Lietuvos teatro ir muzikos akademiją.

Taip pat nustatyta, kad stojant į akademiją D.Mažinto pateikto vidurinės mokyklos baigimo dokumento nurodytu registracijos numeriu yra užregistruotas kito brandos atestato išdavimas kitam asmeniui.

Suėjo senaties terminas

Prokurorų teigimu, D.Mažinto padarytas nusikaltimas vertintinas kaip nesunkus, tačiau už jį buvęs viceministras nebus baudžiamas – ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas, nes yra suėjęs senaties terminas.

Vis dėlto D.Mažintas turėtų netekti aukštojo mokslo baigimo diplomo. Prokurorams pavesta taikyti viešojo intereso gynimo priemones ir užginčyti tokio dokumento išdavimą.

Tarnyboje nepasirodė

Gali būti, kad sprendimą panaikinti buvusiam studentui išduotą diplomą priims pati Lietuvos teatro ir muzikos akademija. Tai padaryti jai gali rekomenduoti tyrimą dėl D.Mažinto studijų atliekanti Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba.

Pastarosios institucijos vadovas Vigilijus Sadauskas vakar laukė D.Mažinto paaiškinimų dėl kilusių įtarimų, tačiau pastarasis taip ir neišdrįso pasirodyti tarnyboje.

„Mes nagrinėjame moralinį ir etinį šios istorijos aspektą, vertinsime jo elgesį. Todėl prokurorų sprendimas mums tik palengvina darbą“, – „Lietuvos rytui“ sakė V.Sadauskas.

Įvardijo kaip rimtą pamoką

Įtarimus dėl D.Mažinto atestato viešai pateikęs konservatorius V.Juozapaitis vakar nesistebėjo prokurorų sprendimu: „Aš jau turėjau dokumentus, patvirtinančius, kad jo pateikti dokumentai galimai buvo suklastoti.“

Bet operos solistas pasigedo D.Mažintą į kultūros viceministrus delegavusios valdančiosios Socialdemokratų partijos pozicijos, kuri dar prieš savaitę gynė partijos bičiulį ir perdėtu įtarumu kaltino konservatorių.

Pasak V.Juozapaičio, ši istorija atskleidė ir į aukštas pareigas pretenduojančių asmenų tikrinimo procedūros spragas.

D.Mažinto patikimumą Specialiųjų tyrimų tarnyba vertino net dukart, tačiau jo kandidatūrai priekaištų neturėta.

„Tai rodo, kad ši procedūra yra gana formali. Reikėtų nustatyti aiškesnius kriterijus, kas turėtų būti tikrinama. Ir tą darbą reikėtų atlikti kruopščiau, atkreipiant dėmesį į tam tikras viešų asmenų biografijos detales. Tai gera pamoka visiems“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Seimo narys.

Vis dėlto net kruopščiai D.Mažinto biografiją išnarstęs V.Juozapaitis pripažino neturįs atsakymo, ar viceministru tapęs pianistas faktą apie nebaigtą vidurinę mokyklą nuslėpė ir nuo partijos bendražygių: „O gal jie tai žinojo ir saugojo jį kaip galimą slaptą ginklą, kuriuo galėtų manipuliuoti? Juk jis galėjo tiesiogiai prieiti prie kultūrai skiriamų pinigų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.