Filmas „Lošėjas“ supykdė Seimo mediką

Tarptautinio pripažinimo sulaukęs ir neseniai mūsų šalies ekranus pasiekęs lietuviškas filmas „Lošėjas“ sukėlė aistrų net Seime, rašo „Lietuvos rytas“.

Parlamentarui A.Dumčiui labai nepatinka, kad menininkai kuria be stabdžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Parlamentarui A.Dumčiui labai nepatinka, kad menininkai kuria be stabdžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 9, 2014, 7:37 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:43 AM

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete vakar diskutuojant apie lietuvybės puoselėjimą kaimyninėse valstybėse konservatorius 74 metų Arimantas Dumčius netikėtai prakalbo apie šiuo metu rodomo filmo žalą.

Toks garbaus amžiaus kolegos minties šuolis nustebino liberalą Gintarą Steponavičių, kuris taip perteikė A.Dumčiaus mintis apie „Lošėją“: „Nuleistas iš tarptautinių festivalių, skleidžia netiesą apie mūsų medikus, žaloja miniomis į filmą plūstantį jaunimą, diegia lošimo, nesąžiningumo, korupcijos vertybes.“

„Lietuvos ryto“ paklaustas, kuo jam užkliuvo metų filmo titulą pelnęs kūrinys, buvęs chirurgas A.Dumčius pareiškė, kad jame parodyta daug netiesos apie medikus: „Tai padaryta su tam tikra menine išraiška, šaržuotai, bet medikai tokie nėra, kokie yra pavaizduoti. Jie yra įžeisti.

Aišku, menininkai neturi pateikti vien tikrovės, bet negalima taip peržengti ribų. Vis tiek reikėtų, kad nors kažkiek tos tiesos ir realybės būtų.“

Konservatorius sutiko, kad Seimo komitete vykusi diskusija apie lietuvybės skatinimą Kaliningrade ir Baltarusijoje neturėjo nieko bendra su filmu, bet jis norėjęs pakalbėti apskritai apie neigiamą „Lošėjo“ poveikį jaunimui.

Parlamentaras pripažino, jog filmo rodyti neuždrausi, bet aiškino, kad menininkai turėtų jausti didesnę atsakomybę už jaunimo ugdymą.

„Ten sudėta visa bjaurastis, kokia tik įmanoma. Manyčiau, kad negalima paleisti tokių dalykų, kur jaunimas žiūri ir seka tuo pavyzdžiu. Šis filmas gali labai neigiamai jį paveikti – gali paskatinti lošti, ištvirkauti, žiauriai girtuokliauti“, – dėstė A.Dumčius.

Konservatorius pernelyg nesistebėjo ir liberalo G.Steponavičiaus reakcija.

„Europinis neoliberalizmas šių jaunuolių galvas apėmęs labai smarkiai. Jiems labai priimtinos laisvės be ribų idėjos, kurios pas mus ėmė veržtis atidarius sienas į Europą ir pasaulį.

Europos įstatymai dabar leidžia bet ką ir nėra jokių stabdžių“, – kalbėjo A.Dumčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.