Prieš sukarintas vaikų stovyklas Rusijoje ministerija - bejėgė

Iš egzotiškosios Japonijos grįžusio Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio laukė ne išsiilgę kolegos, o opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus pareiškimas.

Paskelbta informacija, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos moksleiviai nuolat vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje<br>Asociatyvi nuotr.
Paskelbta informacija, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos moksleiviai nuolat vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

2014-10-09 14:50, atnaujinta 2018-01-27 23:45

Ketvirtadienį į Seimą iškviestas D.Pavalkis turėjo aiškintis dėl sostinės rusiškų mokyklų abiturientų, kurie esą vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje ir ruošiami tapti Rusijos desantininkais.   „Ministerija negali atsakyti. O mokykla elgiasi taip, kaip nori“, – mestus kaltinimus ministerijai bandė atremti D.Pavalkis.

Ministro teigimu, nors ministerija oficialiai atsako už kokybę ir priežiūrą, bet instrumentų kažką nubausti ar sukontroliuoti šioje situacijoje nėra. Esą bus bandoma įsteigti mokyklų priežiūros instituciją, kuri turėtų teisę bausti.

„Sužiūrėti, kur vaikai atostogauja, nemanau, kad tai bus įmanoma ir vėliau. Matome grėsmę, bet kaip bebūtų didžiausias pilietiškumo indeksas yra tarp mokinių. Nemanau, kad reikia kelti nereikalingą politinę įtampą“, – teigė ministras.

Pasak D.Pavalkio, dėl sukelto skandalo buvo kreipimąsi į Vilniaus miesto merą Artūrą Zuoką, kuris yra atsakingas už mokyklos direktoriaus skyrimą.

Pavadino šou

„Rinkiminį šou padarėte. Surašė socialdemokratai atsakymus ir paskaitėte. Bet dabar čia ne apie tai“, – rėžė konservatorius Vytautas Juozapaitis. – Kadangi dabar pavaduojate kultūros ministrą Šarūną Birutį, noriu paklausti, ar jis paliko, kokius nors nurodymus dėl didžiausios jūsų kolegos gėdos, kuomet sužinota apie suklastotą viceministro diplomą?“

„Nepaliko“, – trumpai ir aiškiai nukirto D.Pavalkis.

Opozicijos lyderis A.Kubilius, prisipažino buvęs išsigandęs, kad į Seimą esą ministras atėjo propagandiniam pasirodymui: „Visi žino, kad dėl visko kaltas Kubilius. Noriu jūsų paklausti, ką dabar darysite?“

D.Pavalkis dar kartą pakartojo, kad ministerija yra bejėgė ir tai žino buvęs Švietimo ir mokslo ministras liberalas Gintaras Steponavičius.

Tiesa, G.Steponavičius apkaltino savo įpėdinį skaitymu iš lapuko, kuriame daug netiesos: „Nereikia čia taip didvyriškai stovėti.“

Prie mikrofono stojo kalbėti „darbietė“ Larisa Dmitrijeva. Seimo narės teigimu, nereikia gąsdinti žmonių karu ir visi Seimo nariai prisiekė Lietuvos valstybei.

„Visi žinome, kad dirbame šiai valstybei. Himno žodžius irgi mokame“, – į mestą konservatorės Rasos Juknevičienės repliką apie Rusų aljanso partiją bandė atsakyti Darbo partijos narė.

Direktorės neišsikvies

D.Pavalkis Seime tvirtino, kad ministerija neturėjo informacijos apie Vilniaus Sofijos Kovalevskajos mokyklos moksleivių dalyvavimą sukarintose stovyklose Rusijoje. Gavusi apie informacijos ŠMM pradėjo tyrimą, bet realių priemonių ką nors daryti, anot ministro, ji neturi.

„Mokytojas, kuris išsivežė mokinius, yra Lietuvos pilietis, trečia karta gyvena Lietuvoje, puikiai kalba lietuviškai. Kokios paskatos yra to darymo, ministerija negali atsakyti. Mokykla elgiasi, kaip nori“, - sakė jis.

Jis pabrėžė, kad ŠMM padidino finansavimą patriotiniam ugdymui Lietuvos mokyklose. Tam suplanuota per 1 mln. litų, įvestas gynybos mokymo modelis.

Ministras prisipažino neketinąs kviestis S.Kovalevskajos mokyklos vadovų, kad šie pasiaiškintų dėl mokinių vežimo į stovyklas Rusijoje, akcentuodamas, jog nereikia kelti perdėtos įtampos šiuo klausimu, kad „rusų tautybės žmonių, kurie gana lojalūs Lietuvai, nebūtų nustumti į Lietuvai priešiškų jėgų glėbį“.

Kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

„Šis atvejis sukėlė daug neramių minčių, kaip Lietuvoje, pasinaudojant Lietuvos institucijomis, būtent Lietuvos mokyklomis, finansuojamomis iš Lietuvos biudžeto, yra vykdoma prieš valstybę nukreipta veikla.

Jiems suteikiami kariniai įgūdžiai, vėlgi indoktrinacija, kurie galės būti nukreipti prieš Lietuvą, panašiai kaip dabar Rusijoje parengiami teroristai kovoti Ukrainoje. Kitaip tariant, Lietuvos piliečiai rengiami veikti prieš valstybę, ir ypač sunkus to reiškinio aspektas, kad pasinaudojama nepilnamečiais, jų brandos stygius panaudojamas kaip galimybė juos indoktrinuoti ir nukreipti prieš valstybę“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė konservatorius Mantas Adomėnas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo nepilnamečių įtraukimo į nusikalstamą veiką, veikimo prieš valstybę.

Naujienų portalas 15min.lt trečiadienį paskelbė, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos moksleiviai nuolat vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje, kurių vienas iš tikslų – atrinkti ir auginti būsimus Kremliaus karius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.